ELOKUUN TAIVASTELUT

Kesä alkaa kääntyä loppupuolelle ja elokuun pimenevät aamut ja illat sopivat hyvin meidän pirtaan. Yökosteus ja aamun raikas tuoksu ovat vain niin ihania ja virkistäviä. Ensimmäiset kellastuneet lehdet lentelevät jo puista ja lakastuvat horsmikot enteilevät syksyn saapumista. Saa nähdä tuleeko tänä vuonna enää elokuun helteitä. Heinäkuu oli niin sateinen, että ei edes haittaisi, jos jotain lämpöä saisi vielä iholle ennen syksyn tuloa.

Pilviä taivaalla.

Tähtitaivas

Elokuussa pimeät yöt saapuvat melkein koko Suomeen ja tutut tähtikuviot tuikkivat taas taivaalla. Se hetki, kun bongaat ensimmäiset tähdet iltahämärässä, on jotenkin vain niin riemukas. Tuntuu kuin näkisit taas pitkästä aikaa vanhan ystävän. Puolen yön maissa Linnunrata kaartaa pohjois-etelä -suunnassa pää yllä ja sen tutut tähtikuviot säihkyvät maitorataa myöten: Ajomies ja Perseus pohjoisessa, Kassiopeia, himmeä Kefeus ja Joutsen pään päällä, Kotka etelässä. Karhunvartijan Acrturus kiiluu lännessä ja Andromeda idässä. Vanha tuttu Otava on puolestaan luoteessa. 

Heinäkuussa ympäri maailmaa iltataivaalla ihastuttanut C/2020 F3 NEOWISE -komeetta katoaa harmillisesti elokuun taivaalta, juuri kun täällä pohjoisessa alkaisi olla tarpeeksi pimeää sen havaitsemiseksi.

Planeetat

Kuun alkupuolella Merkurius ja Venus ovat aamutaivaalla ennen auringon nousua. Saturnus ja Jupiter puolestaan näkyvät puolen yön maissa matalalla etelässä. Mars nousee taivaalle idästä keskiyöllä ja kulkee länttä kohti kunnes katoaa auringon kirkastaessa taivaan.

Ilta-auringon kajo.

Kuu

Alkukuusta melkein täysikuu hiipii taivaalle etelästä illalla kymmenen jälkeen. Täysikuu on 3. päivä ja uusikuu 19. päivä. Kapea vähenevän kuun sirppi on lähellä Venusta 15./16.8. Kaksosen tähdistössä aamuyön tunteina.  

Kuu päivällä.

Aurinko

Aurinko on painunut jo niin alas, että etelässä ensimmäinen pimeä yö on 1.8. ja Oulun korkeudella 19.8.

Auringonpaiste järvimaisemassa.

Meteoriparvet

Elokuu on yleisesti parasta aikaa katsella meteoriparvia Etelä-Suomessa: yöt ovat lämpimiä ja taivas tummuu nopeasti. Perseidien lisäksi myös pienempiä meteoriparvia on nähtävissä runsaasti:

Perseidit-meteoriparven tähdenlentoja nähdään 17.7.–24.8. ja se kuuluu kolmen runsaimman meteoriparven joukkoon. Tähdenlennot näyttävät tulevan Perseuksen ja Kassiopeian tähdistöjen suunnalta, mutta niitä nähdään kuitenkin ympäri taivasta. Maksimi ajoittuu tänä vuonna 12./13.8. alkuyölle, jolloin hyvissä olosuhteissa on mahdollista nähdä jopa 60 tähdenlentoa tunnissa. Perseidit-tähdenlentoparven meteorit liittyvät Swift-Tuttle -komeettaan, ja ne ovat nopeita, melko kirkkaita ja jättävät usein punertavan vanan.

Eteläisten delta-akvaridien -meteoriparven tähdenlentoja nähdään heinä-elokuussa. Maksimi on heinäkuun lopussa. Tähdenlennot näyttävät tulevan matalalta Vesimiehen suunnalta, kaakko-etelä -akselilta. Hidas, pitkä ja punertavahäntäinen tähdenlento on todennäköisesti akvaridi.

Kappa-cygnidien tähdenlentoja nähdään 3.–25.8. ja niiden maksimi on 17.8. Parvi on aika pieni ja yön aikana voi nähdä muutaman tähdenlennon.

Aurigidien tähdenlentoja nähdään kuun lopussa ja syyskuun alussa. Maksimi on 31.8., jolloin voidaan nähdä viisi tähdenlentoa tunnissa. Tähdenlennot ovat nopeita ja ne näyttävät tulevan Ajomiehen Capellan suunnalta.

Ilmakehä

Valaisevia yöpilviä näkyy erityisesti vielä elokuun alussa, joten iltavirkkujen kannattaa pitää niitä silmällä! Valaisevat yöpilvet muodostuvat hyvin korkealla ilmakehässä, kun ilmankosteus härmistyy jääksi pienten hiukkasten ympärille. Ne esiintyvät korkealla yläilmakehässä, yleensä 80 kilometrissä ja muodostavat hyvin ohuen, vain 0,5–2 kilometrin paksuisen jäähippukerroksen. Sen leveys puolestaan voi olla hyvinkin laaja, jopa useita kertoja Suomen pinta-ala.

Sumuilmiöt ovat yleisiä elokuussa, kun ilma jäähtyy öisin alavilla paikoilla, kosteiden peltojen, lampien tai järvien yllä. Auringon noustessa havaitsija voi myös nähdä varjonsa ympärillä värillisen gloorian auringon vastakkaisella puolella ja värillisen kiekon sivuilla voi myös näkyä himmeitä valkoisia sumukaaria.

Usvainen. niitty aamulla.

Elokuussa ukkoset ovat tavallisia lämpimien ilmamassojen yhteydessä ja niiden muhkeat pilvimassat ovatkin oivallinen kuvauskohde. Hämärässä voi nähdä äänettömiä elosalamoita tai kalevantulia.

Sateenkaaria näkyy iltapäivisin sadekuurojen jälkeen ja pääsateenkaaren lisäksi sivukaari on tyypillinen näky. Näiden välinen taivas on yleensä tummempi, ja pääsateenkaaren sisäsivuilla on mahdollista nähdä vaaleanpunaisia ja vihreitä interferenssikaaria. Muista sateenkaaren yhteydessä nähtävistä ilmiöistä voit lukea Ursan sivuilta täältä.

Haloja kannattaa myös muistaa katsella auringon ympärillä, vaikka ne eivät enää loppukesästä ole niin yleisiä.

Haloilmiö 22 asteen renkaan ylläsivuavakaari.

Lintubongaus

Linnun alkavat suunnitella muuttamista lämpimään. Elokuussa pääskyt lentelevät ja parveilevat jo sähkölangoilla ja antenneissa ja niiden kujerrus kantautuu helposti sisälle asti. Varsinainen syysmuutto alkaa kuitenkin vasta syyskuussa.

Lintubongausta.

Kesäisiä juttuja

Heinäkuussa on poimittu talven mansikat ja lakat sekä aloiteltu mustikkasesonkia. Mustikan poiminta jatkuu vielä elokuussa ja loppukuusta pääsee riipimään viinimarjoja. Sienisesonki alkaa olla parhaimmillaan.

Mustikanpoimintaa.

Meidän sienien poiminta on hyvin epäsäännöllistä. Joinakin vuosina tulee lähdettyä tattimetsään ja Satu on joskus osunut hyvään kanttarellipaikkaan mutta saalis voi jäädä hyvin onnettomaksikin. Kangasrouskuja tulee toisinaan poimittua, koska ne ovat helposti tunnistettavia, mutta niiden käsittely on vähän työlästä, sillä ne pitää keittää ennen käyttöä, joten ne eivät ole meidän ykköslistalla. Yleisesti voimme todeta, että sieniä pitäisi poimia enemmän. Ne olisivat niin terveellistä ja kotimaista luomuruokaa kuin olla voi.

Maaruskaa.

Sienten poiminnassa meillä pitäisikin ehdottomasti ottaa ryhtiliike ja opetella tunnistamaan ruokasienet paremmin, ettei tarvitsisi pelätä jonkin ruokasientä muistuttavan myrkky-yksilön poimimista. Onneksi nykyisin löytyy paljon tietoa ruokasienistä ja tämähän voisi olla yksi syksyn postausaihe!    

Sieni.

Millaisia suunnitelmia sinulle on elokuulle? Suuntaatko marja- tai sienimetsään?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: