ENSIMMÄISET KUUKAUDET VAUVA-ARKEA

Nyt se on taas pyörähtänyt käyntiin – vauva-arki. Kuin huomaamatta hellekesä on vaihtunut syksyksi ja ruska alkaa olla kauneimmillaan. Muistan kuinka ennen laskettua aikaa ajattelin, että sitten kun päästään ensimmäisestä kahdesta kuukaudesta, vauvan kanssa oleminen varmasti helpottuu ja arki alkaa muotoutua uomiinsa.

Meidän ensimmäiset kuukaudet ovat menneet kivasti mutta vähän odotellessa normaalia arkea, sillä moni asia on aiheuttanut ylimääräistä vaivaa. Kerroin jo tässä postauksessa kuukausi sitten, miten vauva oli ensimmäiset viikot ihastuttavan hyväuninen tapaus ja minulla oli tirpan kanssa hyvä totutella uuteen vauva-arkeen. Harmillisesti D-vitamiinitippojen määrän kasvattaminen aiheutti vauvalle mahanpuruja ja, kun tippoja antoi 4–5, hän oli päivällä huonotuulisempi ja illalla alkoi olla ihan kipuitkua. Yölläkin sai valvoa. Meillä auttoi se, että ensin laskin tippojen määrän kolmeen ja sitten vaihdoin oliiviöljypohjaiset tipat vesipohjaiseen valmisteeseen. Se sopi vauvalle hyvin ja D-vitamiinista johtuvat mahanpurut loppuivat ja päiväunet paranivat.

Sitten tuli kuuden viikon neuvola ja rotavirusrokotteen vuoro. Neuvolakäynti oli maanantaina ja alkuviikosta vauva nukkui vielä hyvin. Olin jo iloinen siitä, että josko me nyt pääsemme rakentamaan päiviin omaa rytmiä, mutta loppuviikosta vauva alkoi olla kitisevämpi ja viikonloppuna vauva oli selvästi vähän kipeä. Hän ei halunnut ollenkaan nukkua vaunuissa vaan viikonloppu meni sitterissä keikkuen ja lyhyitä unipätkiä nukkuen. Vielä seuraavalla viikolla päiväunet olivat hukassa. Kun viikonloppuna päiväunetkin paranivat, ehdin jo toivoa, että nyt näistä vauva-ajan alkuvaikeuksista olisi päästy.

No voitte varmaan uskoa, että ei ihan vielä… Seuraavaksi oli vuorossa joka syksyn ihanuus – flunssa, josta me kaikki saimme osamme. Vauvalla oli nuha, tirpalla kuumetta ja yskä, ja minulla yskä ja hillittömiä hikoilukohtauksia. Pääsimme lopulta tirpan kanssa kokemaan koronatestin hauskuudenkin.

Vauva kuulosti välillä aika tukkoiselta nuhansa kanssa mutta nenänniistäjän ja keittosuolatippojen kanssa pärjättiin ja loppuviikkoa kohti räkäisyys alkoi helpottaa. Tämäkin vaikutti lähinnä päiväuniin eikä vaunuissa nukkuminen taaskaan kelvannut vaan sitterin pystymmässä asennossa tuli paremmat unet. Nyt kun nuha alkaa olla voiton puolella, mieleen hiipii taas toive – joko nyt pääsisimme kiinni normaaliin arkeen?

D-vitamiinista johtuvat mahanpurut haittasivat yöuniakin mutta sen jälkeen yöt ovat menneet hyvin. Pätkittäiset ja lyhyet päiväunet ovat olleet rasittavia mutta onneksi paria huonointa päivää lukuun ottamatta vauva on valveilla ollessaan mahdottoman hyväntuulinen ja hymyileväinen söpöliini, joka viihtyy lattialla ja innostuu leluista.

Hänellä on yksi puulelu, jonka puisia kiekkoja heiluttamalla tulee ääntä ja hän jaksaisi varmasti katsoa sitä maailman tappiin asti. Ilta on oikeastaan se aika, jolloin pitkä päivä alkaa tuntua ja voidaan kiukutella, jos loppupäivän unet ovat jääneet vajaaksi.

Tirppa on edelleen innoissaan vauvasta ja haluaa välillä osallistua hänen hoitamiseen ja leikittämiseen. Joskus onkin hieman hermoja kiristelevää, kun juuri olet saanut vauvan nukahtamaan ja olet siirtämässä häntä vaunuihin niin neiti keksii, että hän haluaa pussata tai halata vauvaa ja onnistuu sitten herättämään hänet. Kerran tirppa tosin onnistui myös nukuttamaan vauvan sitteriin. Hän oli aivan innoissaan ja ylpeä saavutuksestaan mutta touhusi sitten vauvan päälle peittoa hieman liian innokkaasti ja herätti tämän. Mikä pettymys!

Tirpan nukkuminen on ollut vähän huonoa, sillä hänellä on ollut pitkäkestoinen yskä, joka on yli neljän viikon ajan herättänyt hänet lähestulkoon joka yö. Tämän lisäksi välillä nähdään painajaisia, jotka voivat myös herättää ja itkettää. Onkin hieman rasittavaa, että vauvan puolesta yöt menisivät oikein kivasti mutta tämä lapsukainen herättää sitten vauvan sijaan. No nyt yskä alkaa olla hellittämässä ja toivottavasti yöt sitten paranevat!

Kaksi kuukautta on kyllä hujahtanut vauhdilla! Toivon että mahanpurut ja sairastelut olisi nyt tältä osin pidetty ja me pääsisimme kiinni normaalin arkeen ja saisimme nauttia ihanasta syksystä pikkuhurmurin kanssa!

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: