HELMIKUUN TAIVASTELUT

Helmikuun alussa päivät ovat jo huomattavasti pidentyneet mutta vielä riittää pimeitä iltoja, joiden aikana tähtien liikkeitä voi seurata. Alkuvuosi on ollut kertakaikkisen masentava ja harmaa, joten toivottavasti nyt helmikuussa olisi pidempiä pakkasjaksoja, joiden aikana voisi iloita talvisista päivistä ja kimmaltavasta pakkaslumesta. Olisi myös mukava kuvailla tähtitaivasta, joka tammikuun aikana näyttäytyi vain muutaman kerran, revontulista puhumattakaan! Niistä emme ole liiemmin päässeet nauttimaan tänä talvena.

Linnunrata ja revontulet.

Tähtitaivas

Helmikuun alussa aurinko nousee aamulla yhdeksän jälkeen, joten vielä on mahdollisuus ihailla aamutaivaan tähtiä.  Linnunrata kaartaa matalalla pohjoisen kautta lännestä itään ja Kaksonen, Ajomies, Perseus, Kassiopeia, Kefeus, Joutsen ja Kotkan tähdistöt erottuvat sen varrella.  Leijona näkyy lounaisella taivaalla ja Karhunvartija sekä Neitsyt matalammalla etelässä. Otavan kauhan varsi osoittaa kaakkoon ja se loistaa korkealla taivaanlaella Pienen karhun ja Lohikäärmeen kanssa. Lyyra ja Herkules näyttäytyvät idässä ja Pohjankruunun U-mallisen kuvion erottaa Herkuleen ja Arcturuksen välissä.

Aurinko laskee Kainuun korkeudella neljän jälkeen, loppukuusta vasta kuuden maissa, joten valoisaa aikaa on jo huomattavasti enemmän mitä tammikuussa. Alkuillasta linnunrata halkoo taivaan korkealla pään päällä kaakko-luode suunnassa. Otavan kauha on pohjoisessa, Pegasuksen neliö lännessä. Leijona ja vaatimaton Krapu ovat matalalla idässä. Orion on nousemassa kaakosta ja himmeät Kalat ja Valaskalat tähdistöt ovat lounaassa.

Linnunrata kaartamassa pään päällä.

Planeetat

Helmikuun alussa Mars hiipii ensimmäisenä aamutaivaalle ja näkyy matalalla etelässä. Jupiter ja Saturnus nousevat myöhemmin kaakosta auringon nousun aikaan eikä Merkurius ja Venus, jotka nousevat idästä, näy enää päivän valjetessa. Auringon laskiessa neljän aikaan Merkurius näkyy vielä lounaassa ja Venus on etelän suunnalla. Se säihkyykin alkuillan ajan taivaalla ja katoaa horisontin taa vasta kahdeksan jälkeen.

Loppukuusta Mars, Jupiter ja Saturnus nousevat kaikki koillisen suunnalta seitsemän aikaan aamulla ja Merkurius nousee yhdessä auringon kanssa idästä. Myös Venus nousee näiden jälkeen kahdeksan maissa mutta päivä on jo valjennut niin ettei se näy. Kun hämärä saapuu viiden maissa, ainoastaan Venus tuikkii korkealla luoteen suunnalla. Se säihkyy taivaalla koko illan ja laskee vasta kymmenen jälkeen länteen.

Venus tuikkimassa iltatähtenä.

Kuu

Helmikuun alkupuolella kasvava kuu nousee taivaalle itä-kaakosta ennen puoltapäivää. Se vaeltaa taivaan halki koko päivän ja laskee länteen vasta yöllä. Täysikuu on 9. päivä. Vähenevän kuun sirppi näkyy hyvin matalalla etelässä ja uusikuu on 23. päivä. Kasvava kuunsirppi nousee loppukuusta taivaalle aamupäivän aikana ja sitä voi ihastella hämärän koitteessa lounaan suunnalla.

Täysikuu.

Meteoriparvet

Harmillisesti helmikuussa ei näy meteoriparvia. Toki tähdenlentoja on aina mahdollista nähdä, eli taivasta kannattaa tähytä toiveikkaana!  

Tähtitaivas ja tähdenlento.

Ilmakehä

Erityisesti nyt helmikuun alussa on mahdollista nähdä helmiäispilviä. Pitää vielä hehkuttaa, että Satu pääsi kuvaamaan helmiäisrusko-näytelmään joulukuun alussa! Jos kiinnostaa, siitä on postaus tässä. Helmikuun pakkasjaksojen aikana erilaiset jääsumuhalot ovat mahdollisia ja erityisen hyvä mahdollisuus niiden näkymiselle on laskettelukeskusten läheisyydessä, jossa lumetuskoneiden ansiosta ilmassa on paljon jääpölyä. Sivuauringot ja 22-asteen rengas ovat yleisimpiä ja niitä kannattaa nyt pitää silmällä.

Helmikuussa voi olla kovia pakkasjaksoja ja tällöin on mahdollista nähdä kangastuksia sekä muita refraktioilmiöitä suurten vesistöjen horisontissa.

Haloilmiö, sivuauringot ja 22 asteen ylläsivuava kaari.

Taivaan aktiivisesta tarkkailusta voi olla suuri hyöty erilaisten taivaanilmiöiden tunnistamisessa ja vasta uutisoitiin kuinka suomalaiset harrastajat ovat olleet mukana löytämässä aivan uutta revontuli-ilmiötä, joka sai nimekseen dyynit.

Helmikuussa on siis paljon nähtävää taivaalla! Toivotaan että saamme nauttia pakkasen raikkaista päivistä ja tähtikirkkaista öistä!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”HELMIKUUN TAIVASTELUT”

  1. Kiitos kovasti 😃 Juu, vielä on pimeitä iltoja niin on hyvä tarkkailla taivaan tapahtumia! Nyt lupaileekin vähän kirkkaampaa pakkassäätä, niin sormet ristiin että myös revontulia näkyisi 🤞😄

    Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: