HUHTIKUUN TAIVASTELUT

Nyt huhtikuussa saamme heittää hyvästit tähtien valokuvaukselle, sillä illat ja aamut valostuvat eikä keskellä yötä heräily sovi meistä kummallekaan, joten pimeä tähtitaivas on taas jotain mitä odottaa syksyn myötä.

Näissä taivasteluteksteissä keskitymmekin nyt pilvien ja erilaisten ilmakehän ilmiöiden bongaukseen. Myös kevään eteneminen ja muuttolintujen ihmettely kuuluvat joka kevään seurantalistalle, sillä talven jäljiltä heräilevässä luonnossa on vain jotain niin kiehtovaa, ja luonnossa liikkujalle on paljon nähtävää ja kuultavaa!

Tähtitaivas

Huhtikuussa saa herätä todella aikaisin, jos haluaa nähdä aamutaivaan tähtiä. Alkukuusta kasvava kuu on neljän aikaan aamulla laskemassa luoteeseen, ja talven tutut tähtikuviot tuikkivat korkealla pään päällä: Otava, Pieni Karhu, Lohikäärme, Karhunvartija ja Herkules. Neitsyt näkyy lounaassa ja Leijona matalalla lännessä.

Iltataivaalla taas Venus säihkyy lännessä ja Linnunrata kaartaan taivaan poikki koillisesta lounaaseen. Leijona on etelässä, Herkules ja Karhunvartija idässä, Härkä lännessä ja Andromedan tähtikuvio luoteessa.

Kevään aikana Atlas C/2019 Y4 -komeetta voi kirkastua hienoksi havaintokohteeksi, ja tähtiharrastuksen verkkolehti Zeniitissä oli komeetasta hyvää perustietoa ja etsintäkartta.

Planeetat

Huhtikuussa Venus on oikeastaan ainoa näkyvä planeetta, muut ilmestyvät taivaalle vasta auringonnousun myötä. Venus näkyy iltataivaalla hämärän tultua lännessä ja laskee yön aikana luoteeseen.

Maaliskuun taivasteluissa kerroimme siitä, että Venus on todella kirkas ja sen voisi bongata taivaalta myös päivällä, jos vain tietää minne katsoa. Se ei kuitenkaan ollut niin helppoa kuin miltä kuulosti! Meidän kohdalla ainakin illan piti jo hieman hämärtää ennen kuin planeetta suostui osumaan silmiin.

Kuu

Huhtikuun alkupuolella kasvava kuu nousee taivaalle ennen puolta päivää ja painuu alas horisonttiin vasta aamuyöllä.  Täysikuu on 8. päivä. Kapea vähenevän kuun sirppi näkyy aamutaivaalla ja uusikuu on 23. päivä. Kasvava kuu nousee loppukuusta taivaalle aamun aikana idästä ja sitä voi ihastella hämärän koitteessa lännessä.

Aurinko

Huhtikuussa Utsjoen viimeinen pimeä yö on 9.4 ja Oulussa 24.4. – kesää kohti siis mennään ja valoisuus kasvaa vauhdilla! Pimeä määritellään niin, että aurinko painuu yli 12 astetta horisontin alapuolelle. Lisätietoa pimeydestä ja hämärän määritelmästä löytyy täältä.

Meteoriparvet

Huhtikuussa on mahdollisuus nähdä Lyridit-meteoriparven tähdenlentoja. Harmi kyllä se ei ole kovin runsaslukuinen ja sen maksimin aikaan (14.–30.4.) pohjoisessa ei ole enää edes pimeää. Aktiivisuusmaksimin aikaan 22.4. niitä voi vielä yrittää bongailla Kainuun korkeudella. Tähdenlennot näyttävät tulevan Lyyran ja Herkuleen tähdistöjen välistä, ja paras havaintoaika on aamuyön tunteina.

Ilmakehä

Nyt onkin hyvä aika kiinnittää huomiota haloilmiöihin! Niitä on runsaasti keväisin ja huhti-toukokuussa onkin mahdollisuus nähdä vuoden komeimmat haloesitykset, ja niiden joukossa voi näkyä myös harvinaisuuksia. Ursa järjestää joka vuosi halohuhtikuu-havaintotempauksen ja kaikki voivat ilmoittaa halohavaintojaan Taivaanvahtiin.

Ensimmäiset siitepölykehät näkyvät huhtikuussa lepän kukinnan myötä. Siitepölyä voi myös kulkeutua Keski-Euroopasta asti. Loppukuusta myös koivun kukinta vaikuttaa kehien muodostumiseen ja siitepölytiedotteita seuraamalla voi ennakoida niiden ilmestymistä.

Me emme ole ikinä valokuvanneet siitepölykehää, joten otammekin sen tämän kevään tavoitelistalle! Tummat aurinkolasit sekä auringon peittäminen käden tai jonkin muun esteen taakse auttaa niiden havaitsemisessa.

Lintubongaus

Ensimmäiset muuttolinnut ovat jo saapuneet.  Satu on nähnyt jo joutsenia jokien sulissa ja Sanna kuullut Kempeleessä mustarastaan aamurallatuksen. Myös joka vuosi palaava pihapulu on löytänyt tiensä takaisin ja kukuilee kuusen latvassa. Huhtikuun aikana paluumuuttajia alkaa ilmaantua kiihtyvällä tahdilla, joten pidetään silmät tarkkana ja kamera valmiudessa!

Kevään merkkejä

Luonto on vielä aika horroksessa. Pajunkissat ovat tosin olleet jo tammikuusta asti pörhistelemässä pajuissa, joten emme ole varmoja voiko niitä nyt laskea kevään merkiksi? Ehkä ne voi, sillä niiden määrä on kuitenkin jo lisääntynyt! Aurinkoisten päivien myötä myös koivujen urvut ovat turvonneet ja purot alkaneet virrata niin, että lasten kanssa on voinut uittaa keppejä. Kainuussakin lumi on sulanut jo etelärinteiltä, mutta huhtikuussa saamme varmasti vielä kokea takatalven merkkejä, ja voi mennä tovi ennen kuin ensimmäiset vihreät ruohonvarret alkavat puskea maasta.

Mitkä kevään merkit ovat sinun suosikkejasi?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

3 kommenttia artikkeliin ”HUHTIKUUN TAIVASTELUT”

      • Niin onkin! 😄 Täällä Kempeleessä juuri tammikuussa kun maa paistoi lumen alta mietin, että nyt keli on kuin keväällä, mutta se tuoksu puuttuu!

        Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: