JOULUKUUN TAIVASTELUT

Joulukuussa pimeyttä riittää monen mielestä varmasti jo liikaakin, mutta taivaantöllöttäjille, varsinkin iltaunisille, se sopii oikein hyvin. Nyt maassa on kaunis lumihanki ja toivotaan että se säilyisi myös jouluun asti. Nyt kun vielä puut kuorruttuisivat kauniiseen kuuraan ja revontulet leimuaisivat taivaalla, niin kyllä kelpaisi joulua odottaa.

Täysikuu ja tähtitaivas.

Tähtitaivas

Joulukuussa aurinko nousee vasta yhdeksän jälkeen, joten aamut ovat pimeitä ja tutut tähtikuviot säihkyvät kauniina. Herkules idässä, Leijona etelässä, Karhunvartijan Arcturus kaakossa ja Otava ja Lohikäärme kiemurtelevat pään päällä. Linnunrata halkoo taivasta matalalla pohjoisessa itä-länsisuunnassa. Joutsen on koillisessa ja Kaksonen lännessä.  

Kainuussa aurinko laskee jo kahden jälkeen ja pimeys laskeutuu nopeasti. Päivän pituus on alkukuusta enää reilu viisi tuntia. Iltaisin onkin runsaasti aikaa seurata tähtien liikettä taivaalla. Alkuillasta Linnunrata kaartaa taivaankannen poikki koillis-lounassuunnassa. Kaksonen on noussut koillisesta ja Kotka on katoamassa lounaaseen. Härän Aldebaran on matalalla idässä, Herkules lännessä ja Otava kenottaa pohjoisessa.

Illan aikana Linnunrata kaartaa kaakko-luodesuuntaan ja Kotka katoaa horisonttiin. Orion ja Pieni koira hiipivät Kaksosen mukana näkyviin kaakon suunnalta. Pegasuksen neliö on lännessä, Leijona idässä ja Herkules pohjoisessa.

Otava ja tähtitaivas.

Planeetat

Ursan Tähtikartta-sivustolta voi helposti käydä katsomassa, mitkä planeetat näkyvät joulukuussa. Venus säihkyy edelleen aamutähtenä kaakossa ja aamun kuluessa Merkurius nousee sen perässä esiin juuri ennen aurinkoa.

Hämärän tullessa Mars nousee näkyviin idästä ja horisontin yläpuolella on vielä monta planeettaa: Venus on juuri katoamassa lounaaseen ja Merkurius on sen läheisyydessä matalalla horisontissa, Saturnus ja Jupiter näkyvät vielä etelän suunnalla mutta katoavat illan kuluessa taivaanrannan alapuolelle.

Mars planeetta ja kuu.

Kuu

Joulukuun alussa melkein täysikuu hehkuu taivaalla, sillä täysikuu oli juuri 30.11. Uusikuu on puolestaan 14.12 ja täysikuu taas kuun lopussa, 30.12. Kasvava kuu on lähellä Marsia 23./24.12. yön aikana ja ne ovat kiinnostava kuvauskohde.

Täysikuu.

Aurinko

Vuoden pimein päivä, eli talvipäivänseisaus on 21.12. Silloin Kainuun korkeudella aurinko on horisontin yläpuolella vain vajaa neljä tuntia eikä nouse silloinkaan kovin korkealle. Pohjoisessa Lapissa on kaamosaika.

Meteoriparvet

Joulukuussa pari tähdenlentoparvea käy säihkymässä meille ja niitä kannattaa bongailla toivelistan kanssa!

Geminidit-parvi on aktiivinen 4.–20.12. Sen maksimi on ajoitettu 13./14.12. väliseen yöhän. Silloin on myös sopivasti uusikuu, joten kuu ei haittaa tähdenlentojen näkymistä. Jos havaintopaikka sattuu kohdilleen, voi nähdä jopa yli sata tähdenlentoa tunnissa. Geminidit-tähdenlennot näyttävät tulevan Kaksosen tähdistön Castor-tähden luota ja niitä voi näkyä pitkin taivasta. Niiden tähdenlennot ovat hitaita ja mukana saattaa olla kirkkaita meteoreja, jotka voivat jättää vanajäljen. Geminidien tähdenlennot ovat lähtöisin 3200 Phaethon asteroidin pölyvanasta.

Ursidit-meteoriparvi on aktiivinen joulun pyhien aikaan 17.–26.12. ja sen maksimin ennustetaan osuvat 22./23.12. väliseen yöhön. Ursidit ei ole niin aktiivinen kuin Geminidit ja sen tähdenlentoja voi nähdä hyvissäkin olosuhteissa vain 5–10 kappaletta tunnissa. Aktiivisuus on kuitenkin ollut joinain vuosina suurempi, kuten 2006–2008. Ursidien tähdenlennot näyttävät tulevan Pienen karhun Kochab-tähden lähettyviltä. Ne ovat aika hitaita ja aiheutuvat komeetta 8P/Tutlen jälkeensä jättämästä meteoroidipölystä.

Linnunrata.

Ilmakehä

Revontulia kannattaa nyt pitää silmällä! Marraskuussa oli monet upeat revontulinäytökset, joten toivottavasti niistä saa nauttia myös joulukuussa. Auringon aktiivisuus on kasvamassa, joten nyt on hyvät mahdollisuudet revontulien bongaamiseen. Kannattaa pitää kamera valmiudessa!

Joulukuussa voi nähdä myös monivärisiä helmiäispilviä, jotka ovat myös meidän joka vuotisella bongauslistalla. Niitä voi näkyä auringonlaskun ja -nousun aikaan matalalla horisontissa. Ursan sivuilla onkin vinkattu, että kun Suomen pohjoispuolella on voimakas matalapaine ja tuulee lännestä, mahdollisuudet helmiäispilvien bongaamiseen ovat otolliset.

Erilaiset haloilmiöt ovat myös mahdollisia. Erityisesti laskettelukeskusten läheisyydessä jääkiteet voivat saada hienoja näytöksiä aikaiseksi. Kovilla pakkasilla jääsumu muodostaa keinovaloihin upeita pilareita.

Lintubongaus

Lintulaudat ovat löytäneet tiensä ikkunoiden taa ja puuhakkaiden pikkulintujen pomppimista ja muita lintulaudan vierailijoita on hauska seurata. Lapset ovat niistä innoissaan ja meillä on tarkoituksena opettaa heitä tunnistamaan niistä yleisimmät tässä talven aikana eli ainakin tali-, sini- ja hömötintit. Varmasti myös kaunis punatulkku jää helposti mieleen. Nyt joulun kunniaksi on tarkoitus viritellä olkilyhteet koristamaan lintulautoja mutta Sannan pitää laittaa ne niin, etteivät puput pääse levittelemään niitä niin kuin kävi viime vuonna.

Orava lintulaudan vieraana.

Talven puuhia

Nyt, kun pihamaa on lumipeitteen alla, ei tarvitse huolehtia puutarhajutuista vaan voi lasten kanssa kaivella pulkat ja potkurit esiin! Myös lumisessa metsässä seikkailu on hauskaa, kun voi seurata eläinten jälkiä, tiputella oksilta lunta ja leikkiä piilosta puiden takana. Pienet retkituokiot lähimetsään tai kauemmaskin höyryävän glögin tai kaakaon kanssa ovat myös kestosuosikkeja.

Lasten kanssa ulkoilua.

Talvisella kelillä ulkona on niin paljon puuhaa ja toivotaan että nämä pakkaset jatkuvat ja saamme nauttia valkoisesta joulusta.

Ihanaa ja rauhoittavaa joulukuuta kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: