JOULUKUUN TAIVASTELUT

Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa mutta onneksi joulun odotus valaisee mieltä ja valonauhat pihamaita. Joulukuu alkoi pakkasmerkeissä ja lunta on maassa jo parikymmentä senttiä. Marraskuu oli totutun harmaa ja pilvinen, eivätkä toiveet tähtikirkkaista öistä toteutuneet. Toivottavasti nyt joulukuussa pilvipeite raottaisi verhoaan ja tähdet pääsisivät tuikkimaan!

Kauniisti tanssivat revontulet.

Tähtitaivas

Joulukuun aamutaivas näyttää pitkälti samanlaiselta kuin marraskuussakin: Leijona säihkyy kaakossa ja Orion on katoamassa horisontin alle lounaassa. Otava on kiertynyt niin, että kauhan kahva osoittaa itään ja sitä seuraamalla voikin löytää Karhunvartijan Arcturuksen. Joutsenen ja Lyyran tähdistöt tuikkivat koillisessa.

Joulukuussa pimeys laskeutuu heti iltapäivästä ja tähtikuvioiden liikettä taivaalla on helppo seurata pitkän illan aikana: Joutsen ja Lyyra hehkuvat pään päällä ja hivuttautuvat illan aikana länttä kohti. Otava kiertyy luoteesta kenottamaan ylösalaisin pohjoistaivaalle. Karhunvartija liikkuu lännestä luoteeseen ja katoa hitaasti horisontin alle. Idässä Härkä, Kaksoset ja Orion nousevat hitaasti tuikkimaan taivaalle.

Etelässä Kotkan Altair kiertyy hitaasti horisontin taa ja illasta eteläistä taivasta värittääkin vain himmeät tähtikuviot: Valaskala, Vesimies ja Kalat.

Talvinen tähtitaivas tuikkii kauniina.

Planeetat

Ursan Tähtikartta-sivustolta on helppo tarkastaa planeettojen liikkeet Kainuun korkeudella. Alkukuusta Mars nousee itäiselle aamutaivaalle kuuden aikaan ja laskee iltapäivällä lounaaseen samalla kun Venus, Jupiter ja Saturnus hiipivät näkyville etelälounaassa ja etelässä. Ne kuitenkin vain piipahtavat horisontin yllä eikä iltataivaalla näy planeettoja.

Kuun loppupuolella Mars nousee edelleen aamutaivaalle kaakosta ja aamupäivän aikana Merkurius käväisee horisontin yllä mutta molemmat katoavat päivän kajon aikana. Hämärän koittaessa Jupiter, Venus ja Saturnus näkyvät matalalla eteläisellä taivaalla mutta katoavat taas niin, että illalla vain tähdet säihkyvät taivaalla.

Planeetta loistaa aamun kajossa.

Kuu

Joulukuun alussa kasvava kuusirppi nousee etelälounaassa iltapäivän hämärtyessä illaksi. Täysikuu nousee puoli kolmen aikaan iltapäivällä tiistaina 12. päivä. Vähenevä kuunsirppi loistaa aamutaivaalla kaakossa loppukuusta ja uusikuu on 26. päivä. Kasvavaa kuunsirppiä voi taas ihastella etelän suunnalla alkuillan hämärässä loppukuusta.

23.12.2019 Kapea kuunsirppi ja Mars näkyvät lähekkäin kaakkoisella aamutaivaalla.

29.12.2019 Kapea kuunsirppi ja Venus näkyvät lähekkäin matalalla lounaassa iltapäivällä.

Kasvava puolikuu hehkuu pimeydessä.

Meteoriparvet

Joulukuussa voi havaita Geminidit-meteoriparven tähdenlentoja, jotka näyttävät tulevan Kaksosten tähdistön suunnalta, ja niiden maksimi on 13.–14.12. Geminidien tähdenlentoparvi on hyvin aktiivinen ja sen voimakkuus vaikuttaa vain kasvavan vuosien aikana. Siitä voidaankin hyvissä olosuhteissa havaita jopa 120–160 tähdenlentoa tunnissa.

Tauridien tähdenlennot näyttävät tulevan härän tähdistöstä ja ne ovat aktiivisia pitkällä aikavälillä: 20. lokakuuta – 10. joulukuuta. Niiden maksimi oli 11.–13. marraskuuta, joten paras havaintoaika meni jo. Tauridit ovat kirkkaita ja pitkäkestoisia tähdenlentoja, ja niitä voi parhaimmillaan esiintyä 5–15 tunnissa.

Ursidien tähdenlentoparvi päättää meteorivuoden. Hyvissä olosuhteissa siitä voidaan nähdä 5–10 tähdenlentoa tunnissa ja ne näyttävät tulevan Pienen karhun Kochab-tähden suunnalta. Maksimi on 20–21.12. Ursidien tähdenlennot ovat himmeitä Geminidit-ilotulituksen jälkeen ja ne jäävätkin helposti huomaamatta.

Tähdenlento säihkyy taivaalla.

Ilmakehä

Joulukuun taivaalle toivotaan tietenkin revontulia! Ilmatieteenlaitoksen sivuilta pääsee katsomaan revontuliennustetta sekä näkemään edellisen vuorokauden aktiivisuuden eri paikkakunnilla. Ursan sivuilla on myös listattu kattavasti sivustoja, joilta revontulien perään haikailijoiden kannattaa käydä katsomassa todennäköisyyksiä. Helmiäispilvien jahtaaminen jatkuu joulukuussa ja todennäköisesti ainakin joitakin haloilmiöitä on nähtävissä. Yleisin on auringon tai keinovalojen luoma pilari, joka kohoaa pakkassumussa korkeuksiin. Myös 22-rengas ja sivuauringot ovat yleisiä, ja toivottavasti pääsemme ikuistamaan näitä myös valokuviin.

Kaunis haloilmiö näkyi taivaalla hetken.

22.12.2019 on talvipäivänseisaus: Pohjoisella pallonpuoliskolla yö on pisimmillään.

Joulukuinen taivas on siis täynnä tapahtumia! Jospa saisimmekin nauttia kirkkaista pakkasilloista ja tanssivista revontulista.

Rauhaisaa ja pakkasenraikasta joulukuuta!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

4 kommenttia artikkeliin ”JOULUKUUN TAIVASTELUT”

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: