KEITTIÖPUUHIA LASTEN KANSSA

Meillä lapset ovat aina olleet kiinnostuneita keittiöpuuhista ja pyörineet mukana pikkuapulaisina. Vaikka se on sotkuista ja aikaa vievää puuhaa siihen verrattuna, että saisi tehdä kaiken omassa rauhassa, se on kuitenkin myös hauskaa ja opettavaista yhdessä tekemistä. Tässä jutussa televisiosta tuttu Supernanny Pia Penttala kertookin hämmästelevänsä sitä, miten harvoin lapsia otetaan mukaan keittiöpuuhiin, vaikka se olisi hyvä keino saada lapset kiinnostamaan ruuan syömisestäkin.

Lasten kanssa keittiöpuuhia.

Jo taaperoikäisinä ipanat istuivat syöttötuolissa keittiötason ääressä ja pyörittelivät käsissään milloin mitäkin keittiövälineitä: desin mittaa, kauhaa, puisia lastoja jne. Kakkuja leipoessa parasta oli herkkuhetki, kun taikinan valmistuttua pikkuapuri sai nuolijan hoideltavaksi. Sillä välin oli hyvä laittaa leipomus uuniin ja siivota jälkiä. Tämän jälkeen sai sitten siivota lapsen, joka oli pyöritellyt taikinan ympäri naamaansa.

Kun lapset oppivat seisomaan tukevasti, keittiön tuoli oli hyvä vetää tason viereen ja siinä he sitten seisoa tojottivat ja auttoivat jauhojen ja sokerin mittaamisessa. Mikäs sen kivempaa kuin kauhoa jauhoja mitalla kulhoon. Mitä isommaksi lapset ovat tulleet, sitä vähemmän äiti saa auttaa. Sannan alle parivuotias typy osaa jo mallikkaasti kaapia itse jauhoja paketista ja niitä saa jopa mitattua tarvittavan määrän.

Lasten kanssa keittiöpuuhia.

Yhdessä leipominen on hauskaa mutta siinä aina sattuu ja tapahtuu. Jauhoja leviää pöydälle ja lattialle, taikinaa on jauhopussissa ja astioissa, vaniljasokeria sorkitaan käytetyllä lusikalla. Tirppa osasi parivuotiaana itse lisätä munia taikinaan, kun Satu erehtyi kääntämään hänelle selkänsä. Kuului vain ”Noin!”, ja leivonnaisessa oli ekstramuna.

Lasten kanssa leipominen.

Leivinjauhe- ja vaniljasokeripurkkien kanssa räplääminen on aina kivaa ja niiden kanssa saa olla tarkkana, ettei sisältöä kaavita omaan suuhun. Aluksi riitti, että äiti antoi valmiin lusikallisen kaadettavaksi jauhojen joukkoon mutta sitten iski minä-itse-vaihe eikä äiti saanut auttaa, jolloin jauheita tuli lisäiltyä hieman kyseenalaiset määrät. Nykyisin jauheen ottaminen teelusikalla sujuu jo mallikkaasti, eikä äitin apua edes tarvita.

Lasten kanssa on kiva leipoa.

Puuhaarukka on näppärä sekoitusväline ja lapsista on kiva itse hämmentää taikinaa. Pulla-, sämpylä- ja pitsataikinaa maistellaan jauhojen lisäämisen lomassa samanlaisella innolla, vaikka voisi kuvitella, ettei sämpylätaikina maistu kovinkaan hyvältä. Maistuu se ja itse leipominenkin meinaa joskus unohtua taikinan maistelun lomassa. Kohotetussa pitsapohjassa on ollut eräskin reikä, kun pikkuapuri ei malttaisi lopettaa taikinan syöntiä…

Lasten kanssa on kiva leipoa.

Lasten kanssa on turvallista tehdä leipomuksia, joissa ei tarvitse käyttää sähkövatkainta mutta vatkaimen tai sauvasekoittimen käynnistäminen on varma konsti saada lapsi keittiöön, sen verran kivaa kyseisten koneiden käyttö on. Pitää vain muistaa olla varovainen ja pistää töpseli seinään vasta, kun on käyttämässä konetta ja ohjeistaa lapselle, ettei käsiä saa missään tilanteessa laittaa pyöriviin vatkaimiin. Toistaiseksi tämä on uskottu hyvin, eikä keittiössä ole sattunut muita vahinkoja kuin että tirppa on kerran polttanut sormensa hellan kuumalla levyllä. Hän oppi kerrasta, että se voi olla kuuma ja osaa varoa levyjä, kun kokkailemme hellan äärellä.

Ruuan laittamista lasten kanssa.

Meillä lapset ovat mukana oikeastaan kaikessa keittiöpuuhailussa missä voi mittailla ja hämmentää tai kaataa jotain astiaan. He haluavat auttaa ja osallistua keittiöhommiin ja ovat niin tyytyväisiä itseensä, kun osaavat tehdä oikein, esimerkiksi lisätä jauhoja astiaan. Vaikka lasten kanssa tulee sotkua ja ruuan laitossa menee enemmän aikaa, heidät on kiva ottaa mukaan puuhailuun. Leipominen taitaakin olla yksi lempipuuhista sillä, jos erehtyy pohtimaan ääneen pitäisikö meillä leipoa jotain, lapsi innostuu heti ajatuksesta ja ryntää työntämään penkin valmiiksi keittiön tason viereen ja tonkii kaapeista jauhoja ja sokereita. Eipä siinä silloin muu auta kuin alkaa leipoa.

Onko teillä kotona innokkaita pieniä keittiöapulaisia?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: