KESÄKUUN TAIVASTELUT

Nyt se on – kesä ja kärpäset! Viimeksi mainittu ei tosin herätä niin suurta ilon aihetta kuin ensimmäinen. Mutta kesä on täällä! Jokohan hyisen toukokuun jäljiltä voisi pestä lasten merinovillavaatteet kesätelolle? Oikeasti yöt ja aamut ovat olleet niin kylmiä, että niille on ollut vielä ulkoillessa käyttöä. Sannaa harmitti jo jossain vaiheessa, koska hän oli pessyt ja arkistoinut toppatakin kaappiin odottamaan talvea mutta onneksi villapaita löytyi vielä lämmittämään välikausitakin alle.

Voikukkia nurmikolla.

Kesää odottaa aina hieman kaksijakoisin tuntein. Toisaalta on kiva, kun ulkona voi olla vähissä vaatteissa ja kevään kuravaateaika jää taa mutta toisaalta emme kumpikaan viihdy auringossa ja yritämme myös suojata lapset siltä, mikä tarkoittaa loputonta aurinkovoiteen kanssa läträämistä. Puolensa ja puolensa siis jokaisella vuodenajalla.

Mutta iloitaan nyt tästä lyhyestä kesästä ja toivotaan, että saisimme nauttia niin helteistä kuin vähän pilvisemmistä päivistä.

Tähtitaivas lyhyesti

Kesäkuussa aurinko ei enää laske pohjoisessa osassa Suomea lainkaan mutta maan keskiosissa se käväisee vielä pari astetta horisontin alapuolella. Etelässä voi edelleen bongailla tähtiä ja puolen yön aikaan tutut kesäkolmion tähdet: Lyyran Vega, Kotkan Altair ja Joutsenen Deneb loistavat korkealla kaakossa. Länsilounaan suunnalla näkyy Karhunvartijan Arcturus ja myös himmeämpiä tähtiä voi havaita kirkkaalla yötaivaalla. Niitä kannattaa tähyillä erityisesti etelän suunnalta, jossa on pimeintä.

Kesän illankajoa.

 Kuu

Täysikuu on loppukuusta 24. päivä, mutta pohjoisessa se ei nouse lainkaan horisontin yläpuolelle. Uusikuu on 10. päivä ja pari päivää ennen sitä kapea vähenevän kuun sirppi näkyy aamutaivaalla idässä.

Kuu.

Aurinko

Kesäpäivänseisaus on 21.6. jolloin aurinko on korkeimmillaan eikä se pohjoisessa laske horisontin alle. Kainuun korkeudella päivän pituus on reilu 21 tuntia ja pääkaupunkiseudulla lähes 19 tuntia.

10.6. voi koko Suomen alueella nähdä osittaisen auringonpimennyksen! Suurimmillaan se on maan pohjoisosissa. Pimennyksestä keskustellaan myös tässä Tähtitaivas nyt -podcastin erikoisjaksossa.

Auringonlasku kesällä.

Ilmakehä

Valaisevat yöpilvet ovat auringonlaskun aikaan kaunis näky ja niitä voi bongailla eteläisessä Suomessa paikallisen keskiyön aikaan. Harmillisesti täällä pohjoisemmassa yöt ovat kesäkuussa turhan valoisia niiden erottamiseen.

Siitepölykehiä kannattaa bongailla vielä kesäkuussa. Siitepölytiedotteen mukaan koivun kukinta on päättymässä mutta männyn kukinta taas alkaa kohta, joten kehiä voi vielä näkyä. Kannattaa muistaa, että tummat aurinkolasit sekä auringon peittäminen käden, jonkin rakennuksen tai puun taakse auttaa niiden havaitsemisessa.

Kangastuksia voi nähdä alkukesän lämpiminä päivinä suurten vesien yllä, kun vesi on vielä viileää. Kauempana näkyvä kohde voi ikään kuin ”leijua” ilmassa tai se voi näyttää venyneeltä. Tämä johtuu siitä, että eri lämpöiset ilmamassat muuttavat ilman taitekerrointa, jolloin valonsäde taipuu.

Kesäiset sadekuurot ja niiden jälkeen nähtävät kauniit sateenkaaret kuuluvat kesäkuukausien tarkkailulistalle. Pääsateenkaaren lisäksi voi nähdä myös sivusateenkaaren sekä moninkertaisia interferenssikaaria.

Sateenkaari sadekuuron jälkeen.

Myös haloilmiöitä voi näkyä kesäkuussa, joten auringon suuntaan kannattaa tähyillä erityisesti jos taivaalla on harsumaisia pilviä.

Kesäkuussa voi esiintyä myös erilaisia myrskyilmiöitä, aina erikoisista pilvityypeistä trombeihin ja kunnon ukkosmyrskyihin, ja niistä kannattaakin tehdä havaintoilmoitukset Taivaanvahtiin. Ursan myrskybongaus-sivustolta löytyy turvallisuusohjeistusta aloittelijoille sekä vinkkejä myrskyolojen valokuvaukseen.

Myrskypilvi nousee järvellä.

Lintubongaus

Pihamaan laulajat ovat nyt piiloutuneet lehtien suojiin ja Sannalla olisi taas edessä joka kesäinen projekti opetella tunnistamaan lintuja laulusta. Tiltaltin rallatuksesta ei voi erehtyä mutta monta muuta on vielä työn alla.

Birdlife-sivuston Tiira-lintutietopalvelusta voi käydä katsomassa mitä muuttolintuja on jo havaittu sinun kotiseudulla.

Lintujen bongausta mökillä.

Kesän merkkejä

Tuomi kukkii jo ja pihlajissa on pienet kukkanuput. Voikukat ovat vallanneet nurmikot ja leskenlehdet ovat muuttuneet hahtuvapalleroiksi. Koirista on Kempeleen suunnilla kaivettu irti ensimmäiset punkit ja ruohikkoa on saanut jo leikata.

Voiko kesän merkiksi laskea myös sen, että viikonlopun jälkeen on onnellinen siitä, kun pääsee töihin? Kroppaa särkee kaikkialta, kun on päivät huhkinut erilaisten projektien parissa. Sannasta ainakin tuntui tältä, kun he uudelleen järjestelivät kivikkopenkin ja ison mahan kanssa alaselkä oli aika kovilla.

Koivujen urvut alkukesällä.

Ihanaa ja aurinkoista alkavaa kesää kaikille! 

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: