KEVÄTTÄPINÄT: 10 KOHDAN LISTA KESÄN PIHAHOMMIIN

Aurinko lämmittää jo sellaisella voimalla, että lorina vain kuuluu ränneistä, kun viimeisetkin lumet sulavat katolta. Terassi alkaa vapautua talven lumitaakan alta ja huomaan, että tämä on se aika vuodesta, kun talveksi hiljaiselolle asettunut koti-intoihminen heräilee ja pyörii ulkona miettien, mitä kaikkea siellä pitää tehdä. Pihatöitä ei vielä voi aloittaa, sillä lunta on niin paljon, mutta aina on hyvä suunnitella. Tässä siis muistilistaa, mitä kaikkea minulla on mielessä kesän ulkopuuhiin:

1. Kukkapenkkien perkaaminen ja uudelleenistutus

Kukkapenkit ovat vielä lumen alla, mutta sitten kun ne sulavat ja versovat sen verran, että muistan mikä perenna on missäkin, minulla on suunnitteilla kaivaa penkit auki ja istuttaa perennat uudelleen. Toissatalvena myyrät tuhosivat monet kukistani, kuten ihanan pionin sekä syysleimut, ja nyt tyhjiin kohtiin pitäisi istuttaa uusia perennoja. Terassin penkissä arovuokko on valtautunut ja olen suunnitellut sen hävittämistä mutta se vaikuttaa niin tehokkaalta leviämään juurten välityksellä, että saa nähdä onnistuuko.

2. Istutuslaatikoiden kylvö

Istutuslaatikot paljastuivat jo lumen alta, joten jos multasormia alkaa oikein poltella, voisin puhdistella ne ja vaihtaa tuoretta multaa. Yleensä kylvän niihin salaattia, mausteita ja hernettä mutta viime kesänä mietin, pääsisikö ne paremmin oikeuksiin kukkalaatikoina, joten saa nähdä mitä päädyn niihin istuttamaan!

3. Kasvimaan perustaminen

Olemme kaataneet takapihalta puita ja kaivattaneet kaivinkoneella kannot pois, joten nyt sinne pystyisi perustamaan ihan oikean kasvimaan. Pitäisi vain kitkeä viime kesänä itäneet rikkaruohot ja hommata kunnon ruokamultaa. Haaveilen perunan ja juuresten kasvatuksesta ja mansikkamaasta mutta huomaan, että minua hieman huolettaa se, miten hyvin täällä meidän happamalla mäntykankaalla kasvimaa oikein menestyy. Mutta tekemällä oppii ja siinähän sitä tulee testattua!

4. Marjapensaiden istutus

Olen vuosikausia haaveillut vadelma- ja viinimarjapensaiden istuttamisesta ja nyt suunnittelen, että niitä voisi istuttaa kasvimaan laitamille.

5. Terassikalusteiden hankkiminen

Meillä oli pitkään keittiön ikkunan alla alue, jolle emme tienneet mitä tehdä. Siinä oli aiemmin kukkapenkki mutta se ei mielestäni sopinut siihen ollenkaan, joten ensimmäisten vuosien aikana hävitin sen. En vain oikein keksinyt mitä siihen tilalle sitten tulisi? Pyörittelin monta vuotta mielessä kivetystä ja suunnittelin myös kivikkokukkapenkkiä, mutta lopulta siihen tuli terassi. Tälle kesälle siihen pitäisi hankkia kalusteet ja olen jo selaillut nettikaupoista puutarhakalusteita miettien millaiset siihen sopisi. Terassi antaa suoraan etelään, joten keskipäivällä se on liian kuuma mutta iltapäivällä aurinko kääntyy jo niin, ettei se paahda pahasti, joten terassi sopii aamukahvin nautiskelupaikaksi ja illanviettoon. Mielessäni näen siihen kulmasohvaa ja ruokapöytää sekä paikan grillille.

6. Pienkalusteiden nikkarointi terassille

Grilli kaipaa pientä apupöytää ja lisäksi haluaisin tehdä terasseille pari penkkiä, joilla voisi istua ja olla kukkaruukkuja. Toissavuoden tuulenpuuskat kaatoivat meiltä pari isompaa mäntyä ja niistä saisi moottorisahalla sahattua hyviä kukkaruukkutasoja sekä näppäriä puupalleja. Sen puuhan taidan tosin jättää suosiolla miehelleni tehtäväksi.

7. Kesäkukkien kasvatus ja istutus

Näin keväällä on ihana miettiä mitä kesäkukkia tänä vuonna haluaisi! Joka vuosi mietin, etten nyt laita montaa kukkaa, koska niiden kastelussa ja lannoituksessa on oma hommansa mutta aina siellä puutarhalla kukkainto valtautuu ja kukkijoita tulee hankittua ihan liian paljon. Tästä voi katsoa mitä kukkia meillä viime kesänä kukki terassilla. Lobelioita olen itse kasvattanut onnistuneesti siemenestä ja niitä pitäisi jo kylvää, jos ne haluaisi tälle kesälle. Huono vain, että lasten vaatteet ovat nyt vallanneet kulkueteisestä sen pöytätason, jota yleensä käytän taimien kasvatukseen…

8. Nurmialueen perustaminen

Meillä on pihamaalla aika paljon sora-alueita mutta lasten kanssa tykkäsin nurmikosta, jolla voisi potkia palloa ja pelata eri kesäpelejä kuten krokettia tai petankia. Olenkin suunnitellut nurmialueen perustamista halkoliiterin eteen, sillä siihen saisi ajettua multaa samalla kun kasvimaallekin, mutta tämän idean toteutuksesta pitää ehkä neuvotella vielä vastaväittäjän kanssa.

9. Takapihalle laatoista kulku terassille

Haluaisin poistaa takapihan kuistilta yhden aidan ja kaivaa nurmikkoon laatat, että sieltä kautta pääsisi suoraan terassille, eikä saunasta tarvitsisi kävellä keittiön läpi.

10. Leikkipaikalle hiekkalaatikko

Viime kesänä mieheni rakensi tirpalle hienon keinun leikkipaikalle ja suunnittelin, että tänä kesänä tekisin sinne hiekkalaatikon, jossa varmasti myös nuorimmainen viihtyisi.

Monenmoisia suunnitelmia on siis tiedossa kesälle ja hieman hengästyttää ajatus, miten kaiken saa toteutettua. Mutta niinhän se on, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Pitää sitten kesällä vilkaista tätä listaa ja katsoa montako tehtävää saa ruksittua pois päiväjärjestyksestä. Tämä kevät on minulle aina sitä aikaa, kun on paljon virtaa ja tulee tehtyä monia suunnitelmia. Kesken kesän saattaakin iskeä väsymys kaiken tekemisen keskellä. Ainakin nyt nuo tehtävät vaikuttavat ihan tehtäviltä, mutta saa nähdä miten on sitten käytännön toteutuksen kanssa!

Energisiä kevätpäiviä kaikille!

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: