LASTENKIRJOJEN JOULULAHJAVINKIT

Sanna kertoi vuosi sitten millaista lukemista heillä on ollut vauva-aikana ja taaperon kanssa. Nyt leikki-ikäisten kanssa lukemiset on muuttuneet ja tässä on muutamia poimintoja meidän kirjapinoista, ehkä niistä voi poimia myös joululahjavinkkejä pukin konttiin.

Sanna:

Meillä nämä kauniisti kuvitetut luontoaiheiset kirjat ovat ihastuttaneet jo aivan taaperoikäisestä asti. Typy on saanut helposti itse painettua herkistä äänipainikkeista äänen kuuluviin, ja eläinten ja luonnon ääniä on kuunneltu lukemattomat kerrat. Kirjoissa on runsaasti yksityiskohtia ja erilaisia lintuja, ötököitä ja maisemia, joten niissä on riittänyt paljon katseltavaa.

Laulava puutarha kirja joululahja vinkiksi.

Meillä on tietysti pienelle tähtientöllöttäjälle hommattu Tutki! tähtiä -kirja. Siinä on useita pieniä luukkuja, joiden alta paljastuu monenlaisia tähtitaivaan juttuja ja niistä on kiva selittää tarkemmin. Mietimme myös yhdessä, kuinka aina katselemme tähtiä ja kuuta ulkona. Myös Tutki! Ötökät -kirja on ollut suosittu katseltava. Se on samanlainen ja sisältää paljon luukkuja joiden alta paljastuu monenmoisia ötököitä. Ihan yleissivistävä kirja myös itselle.

Tutki tähtiä kirja joululahja vinkiksi.

Iki-ihanat Mauri Kunnaksen kirjat ovat joululahjojen kestosuosikkeja ja kuuluvat myös meillä lahjatoiveisiin. Näitä kirjoja on myös itsestä mukava lukea! Yksityiskohtaiset ja monipuoliset kuvitukset takaavat sen, että joka lukukerralla löytää jotain uutta. Parivuotias ei vielä jaksa kuunnella kovin pitkiä tarinoita, mutta kuvista on mukava etsiä tuttuja hahmoja, kuten pörröistä hämähäkkiä, joka on ristitty Pörröksi. Herra Hakkarainenkin hortoilee milloin missäkin ja me bongailemme myös kurkkijoita eli niitä silmiä, jotka näkyvät pimeydestä. Noissa jutuissa riittää aina etsittävää ja joskus meno on liiankin puuhakasta eikä unille asettumisesta meinaa tulla mitään.

Mauri Kunnaksen kirjat joululahja vinkiksi.

Palapelien rakentelu on nyt parivuotiaalle kova juttu ja erilaiset palapelikirjat ovat aivan ihania. Paitsi silloin kun joku palanen on hukassa. Näissä Gummerus-kustannuksen palapelikirjoissa on viisi kuuden palan palapeliä, joista saa sitten kasattua myös yhden suuren 30 palan palapelin. Siinä riittää tekemistä pidemmäksi aikaa, myös äidille.

Palapelikirja joululahja vinkiksi.

Pippurinen Kustannuksen Pippa Pippuri -kirjat ovat meillä uusia hankintoja mutta niitä on ehditty jo jonkin verran katselemaan. Kirjojen kuvitukset ovat ihastuttavat ja niissä on käsitelty lapsen tunnehallintaan liittyviä asioita, joten ne sopivat oikein hyvin leikki-ikäisille luettavaksi ja niiden avulla tunteiden merkityksiä voi miettiä yhdessä. Kirjat on painettu Suomessa ja niillä on joutsenmerkki, nykyaikana se on iso plussa.

Pippa Pippurinen kirjat joululahja vinkiksi.

Satu:

Tämä Maailma ja minä -kirja oli vuosi sitten tirpan 2-vuotissyntymäpäivien alla aivan ehdoton suosikki. Nytkin, kun otin kuvia kirjoista, hän kaiveli sen kaikkien levällään olevien kirjojen joukosta ja sanoi että tämä on ihan paras kirja kaikista, vaikka viime aikoina sitä ei ole niin paljoa luettu. Sen tekee niin mieluisaksi varmaankin se, että kirjassa on paljon selkeitä kuvia; kasveja, eläimiä, hyönteisiä, ja joka sivulla löytyy jotain erilaista tunnusteltavaa.

Maailma ja minä kirja joululahja vinkiksi.

Toinen kaksivuotiaan suosikkikirja oli tällainen pupun Ensimmäinen leikkikirjani, jossa on kiva kuvitus, monia piilosivuja sekä käännettäviä luukkuja. Niiden parissa kuluu aika ja kirja on tullut katseltua monet kerrat läpi. Etukannen pyöritettävää rullaa on käytetty niin paljon, että se on jo lähtenyt vähän pois sijoiltaan. Yllättävän hyvin se on kyllä kestänyt käyttöä!

Ensimmäinen leikkikirjani joululahjavinkiksi.

Käännettävät luukut ovat meillä suosikkijuttuja ja näissä Tacticin Pienet tutkijat -kirjoissa niitä on paljon ja kirjasta löytyy paljon kivoja kuvia ja pientä nippelitietoa. Ne on suunnattu yli kolmevuotiaille mutta tirppa kyllä luki niitä paljon jo parivuotiaana ja ne ovat edelleen suosiossa.

Pienet tutkijat kirjat joululahjavinkiksi.

Muumit, Puppe- ja ikivanhat Minttu-kirjat ovat meillä myös olleet suosikkikirjojen joukossa. Muumeissa on hauskoja hahmoja, selkeä kuvitus ja varmaan telkkarista näkyvä Muumi-ohjelma on vaikuttanut siihen, että kirjoihin on helppo tarttua. Puppe-kirjoissa on kivoja luukkuja mutta meillä osa niistä on lähtenyt irti, kun neiti ei reilu vuosikkaana malttanut olla repimättä niitä, joten kirjoja ei kannata antaa ihan pienimpien käsittelyyn. Minttu-kirjoissa Mintun puuhat vaikuttavat olevan sellaisia mihin pieni tyttö voi samaistua. Esimerkiksi kirja, jossa Minttu suuttuu äidille siitä, kun ei saa kaupassa karkkia ja kiukuttelee eteisen lattialla, on luettu puhki ja joka kerta se on tirpasta yhtä hauskaa.

Muumi kirjat joululahja vinkiksi.
Puppe ja MInttu kirja joululahjavinkiksi.

Meillä tykätään kaikenlaisista pörisevistä vehkeistä ja sen takia auto-, kuormuri- ym. pärinäkirjat ovat kovalla käytöllä. Niiden lisäksi myös luontoaiheiset kirjat, joissa on metsän eläimiä ja lintuja, kiinnostavat pientä lukijaa. Vielä parempi, jos kirjassa on ääniä tai luukkuja avattavaksi, kuten näissä kirjoissa.

Iltasatukirjoja joululahjavinkiksi.
Luontoaiheiset lastenkirjat joululahja vinkiksi.

Me olemme saaneet lahjaksi ihania iltasatukirjoja, ja ennen kuin vauva tuli häiriköimään meidän iltarutiineja, luimme joka ilta nukkumaan käydessä muutaman hyvänmielensadun näistä kirjoista. Niissä on kaunis kuvitus ja sivuilla seikkailee sympaattisia eläimiä lyhyissä saduissa ja niiden kanssa on ollut kiva rauhoittua nukkumaan.

Iltasatu suosikkikirjat joululahja vinkiksi.

Kun ikää alkoi olla lähemmäs kolme vuotta, myös tällaiset vähän pidemmät seikkailulliset satukirjat jaksoivat jo kiinnostaa. Muutamassa kirjassa on pimeässä mörköjä ja tirppa tykkää niistä tarinoista tosi paljon mutta kääntöpuolena on se, että jonkun kerran hän on niiden kirjojen takia nähnyt sitten painajaisia. Kirjojen kanssa kannattaa siis olla tarkkana, kun kyseessä on vilkkaalla mielikuvituksella varustettu kolmevuotias lukija.

Lastenkirjasuosikkeja joululahja vinkisi.

Tällaisia suosikkikirjoja on meidän kaksi- ja kolmevuotiailla lapsillamme nyt ja toivottavasti näistä vinkeistä olisi apua, jos suunnittelette ostavanne kirjalahjoja perheen pienimmille.

Kivoja yhteisiä lukuhetkiä!

-Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: