LAULAMINEN ON HYVÄ HARRASTUS ISTUMATYÖLÄISELLE

Uskallan väittää, että laulaminen on hyvä harrastus istumatyöläiselle päivittäisen työrupeaman vastapainoksi. Tutkijana on päiviä, jolloin tulee vain istuttua tietokoneen ruudun edessä. Työergonomiaa muistaa ajatella sen hetken, kun istuu penkkiin, mutta 10 minuutin kuluttua huomaa olevansa selkä köyryssä kasvot kiinni ruudussa, kun nysvää jonkin pienen yksityiskohdan kanssa. Kuulostaako tutulta?

Nuotteja pöydällä.

Laulaessa taas pitää seisoa ryhdikkäänä ja avata rintakehää, että ilma virtaa vapaasti. Kroppaan haetaan rentoutta ja harjoitellaan oikeaa hengitystä. Äänenavaukseen kuuluu myös venytyksiä ja päänpyörittelyä, mikä saa veren virtaamaan aivoihin asti, kun on päivän istunut hartiat jäykkinä.

Kävin parin vuoden ajan laulunopettajalla, joka käytti Alexander -tekniikkaa ja aktiivista lepoasentoa apuna rentouden hakemisessa. Kiteytetysti voisi sanoa, että aktiivisessa lepoasennossa maataan lattialla joku sopivan paksuinen kirja takaraivon alla, niin että leuka laskee rentona rintaa kohti, jalat ovat koukussa, kädet joko sivulla tai vatsan päällä, ja sitten vain hengitellään. Tässä olisi hyvä maata yhtäjaksoisesti ainakin 10-20 minuuttia.

Laulunuotteja.

Mietinkin usein siinä maatessani, että tämä on parasta treenaamista ikinä! Saa maata, ja silti tuntee tekevänsä jotain hyödyllistä. Toki tässä oikeasti pitäisi ajatella hengitystä ja kaiken maailman suuntaamisia (sen vuoksi sitä sanotaan aktiiviseksi lepoasennoksi), mutta minä yleensä vain makoilen. Minun kohdallani tästä on ollut hyötyä myös silloin, jos hartiat on olleet todella jumissa. Aktiivisessa lepoasennossa makaaminen peräkkäisinä päivinä noin 20 minuutin ajan on auttanut lihasten rentoutumisessa. Olen myös useamman kerran ottanut iltapäivänokoset siinä pötkötellessä. Onkohan se sitä maksimaalista rentoutumista?

Kokonaisvaltainen äänenkäytön tekniikka.

Kuinka aloittaa lauluharrastus?

Laulamisesta ja laulunopetuksesta löytyy pilvin pimein videoita Youtubesta, suomeksi ja varsinkin englanniksi. Laitan jutun loppuun muutamia, joista itse pidin, kun aloittelin laulamista. Niistä pääsee nopeasti kärrylle perushengitystekniikoista ja laulamisen tuesta. Minä tulin kuitenkin nopeasti siihen tulokseen, että varsinkin alussa on hyvä käydä ammattilaisen ohjauksessa, sillä väärin opittuja tekniikoita on vaikea muuttaa jälkikäteen.

Laulunopettajan etsimiseen joutuu näkemään vähän vaivaa, mutta onneksi nykyisin monella on nettisivut, joilla he kertovat mm. käyttämistään laulunopetustekniikoista ja koulutuksestaan. Laulunopetusta on saatavilla myös kansalais- ja musiikkiopistojen kautta.

Kokonaisvaltainen äänenkäytön tekniikka.

Oulun seudulla yksityisten laulutuntien hinnat ovat 30–70 euroa. Täällä on musiikin opiskelijoita, jotka pitävät tunteja halvemmalla ja pitkän linjan ammattilaisia, joiden ohjauksesta joutuu maksamaan enemmän. Kansalais- ja musiikkiopistojen lukukausimaksut vaihtelevat paikkakunnittain, mutta ovat tyypillisesti huomattavasti halvempia kuin yksityistunnit. Näiden kautta on myös mahdollista osallistua kuorotoimintaan.

Monen mielestä 40–50 euroa laulutunnista on kallista, mutta se on lähes saman hintaista kuin hieronta. Minä olen ajatellut, että minun ei tarvitse käydä hierojalla/fysioterapiassa selkäongelmien takia, kun käyn laulutunneilla eli panostan ennaltaehkäisyyn.

Laulunuotteja.

Laulutunnin jälkeen olo on usein virkeä ja rentoutunut ja voin suositella lauluharjoittelun aloittamista kaikille, joita laulaminen kiinnostaa! Samat rentoutus- ja hengitysharjoitukset sopivat puhetyöläiselle, eli jos pidät paljon esitelmiä tai opetat, niin myös siinä oikealaisesta äänenkäytöstä on hyötyä.

Ja tähän loppuun niitä videoita, joita katsoin, kun aloitin lauluharrastusta. Näissä Maarit Auran lyhyissä opetusvideoissa selitetään laulamisen perustekniikoita ja niistä pääsee nopeasti perille laulamisen perusteista:

Hengitys

Äänen lämmittely

Kehon herättely ja huulitäry

Äänen aluke

Hänellä on Youtube-kanavallaan paljon muitakin laulunopetusvideoita, joihin kannattaa tutustua.

Harrastatko sinä laulamista tai oletko joskus miettinyt lauluharrastuksen aloittamista?

-Sanna

Ps. Kuvissa näkyy Cathrine Sadolin Kokonaisvaltaisen äänenkäytön tekniikka -kirja, joka selittää yksityiskohtaisesti erilaisia laulutekniikoita, ja ainakin minulle siitä on ollut hyötyä.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: