LOKAKUUN TAIVASTELUT

Syksy, ruska ja pimenevät illat. Miten kaunista se onkaan, kun valoisan kesän jälkeen on taas pimeät yöt ja tähdet syttyvät valaisemaan taivasta! Nyt lokakuussa on hyvä ihailla Linnunrataa ja sen tuhansia säihkyviä tähtiä, kun maa on musta eikä lumi vielä vaalenna maisemaa.

Tähtitaivas

Lokakuussa valoisa aika hupenee nopeaa tahtia ja päivät alkavat kallistua pimeän puolelle. Alkukuusta iltaisin on pimeää kahdeksan maissa mutta loppukuusta jo kuuden aikaan. Kellojen siirtämisen myötä pimeä aikaistuu vielä entisestään. Tähtien tuijottelijoille riittää siis pimeän aikaa ja lumettomat kelit ovatkin mitä parhaimmat Linnunradan ihailuun.

Illalla taivasta hallitsee tutut kesäkolmion tähdet: Joutsenen Deneb, vaa’an Vega ja Kotkan Altair, jotka näkyvät korkealla etelän suunnalla. Linnunrata kaartaa korkealla pään päällä koillis-lounassuunnassa. Maitotien mukana kulkevat Ajomies, Perseus, Kassiopeia, Kefeus, Joutsen ja Kotka. Himmeämmät Kilven ja Käärmeenhännän tähtikuviot näkyvät taivaalla vielä alkuillasta. Otava on korkealla luoteessa ja lännessä säihkyy Karhunvartijan Arcturus. Kaunis Pohjankruunun U-kuvio on Karhunvartijan vieressä ja Herkules on sen ja Linnunradan välissä. Andromeda ja Pegasuksen suuri tähtikuvio ovat idässä.

Nyt kannattaa ihailla tähtiä ja Ursa onkin tehnyt taivastelijoille hyödyllisen pimeiden havaintopaikkojen kartan, jossa tähtiä voi katsella ilman valosaastetta. Linkki löytyy täältä.

 Kuu

Pimeisiin syysiltoihin kuutamo luo vain niin omaa tunnelmaansa. Nyt lokakuussa täysikuu kumottaa 20.10. ja uusikuu on puolestaan 6. päivä. Silloin on hyvä hetki bongailla Linnunrataa, sillä himmeätkin tähdet erottuvat taivaalla, kun kuun hohde ei piilota niitä.

Aurinko

Kainuun korkeudella aurinko nousee alkukuusta seitsemän aikaan ja laskee puolestaan puoli seitsemän jälkeen. Loppukuusta päivän pituus on enää kahdeksan tuntia. Aurinko nousee kahdeksan maissa ja laskee neljän aikaan. Loppukuusta siirrytään myös talviaikaan, kun kelloja siirretään tunti taaksepäin 31.10.

Planeetat

Alkuillasta Jupiter ja Saturnus näkyvät matalalla etelässä. Mars ja Venus vaeltavat auringon mukana valoisaan aikaan eikä niitä näe yötaivaalla.

Meteoriparvet

Lokakuussa on useampikin aktiivinen tähdenlentoparvi ja pimeät yöt sopivat hyvin tähdenlentojen bongailuun. Kelit ovat olleet vielä lämpimiä ja toivon mukaan lokakuussa saadaan nauttia kuulaista kirkkaista illoista.

Dragonidit meteoriparven tähdenlennot liittyvät Giacobini-Zinner komeettaan ja niitä havaitaan lokakuun alussa 6.–10.10. Parven tähdenlennot näyttävät tulevat Lohikäärmeen pään suunnalta. Maksimi osuu tänä vuonna 8. päivään. Dragonidit on vaatimaton meteoriparvi ja sen tähdenlentoja nähdään vain muutamia tunnissa. Parven aktiivisuus kuitenkin vaihtelee noin 13 vuoden sykleissä ja edellinen aktiivisuusnousu nähtiin 2018. Aktiivisuusnousun myötä tähdenlentojen määrä vaihtelee kymmenistä jopa tuhansiin ja edelliset tähdenlentojen ilotulitukset on nähty vuosina 1933 ja 1946.

Orionidit on myös aika vaatimaton meteoriparvi ja sen tähdenlentoja voi nähdä parhaimmillaan toistakymmentä tunnissa. Tähdenlennot näyttävät tulevat Orionin Betelgeuzen ja Kaksosten Alhenan väliseltä alueelta. Maksimi osuu tänä vuonna yölle 21./22.10. ja niitä voi nähdä ympäri taivasta. Aamuyö on parasta havaintoaikaa. Orionidien lennoista jää usein vanoja ja ne liikkuvat nopeasti pitkin taivasta. Sen tähdenlennot liittyvät Halleyn komeettaan.

Tauridien tähdenlentoja voi ihailla koko syksyn aina syyskuulta joulukuulle asti. Parven eteläisen haaran maksimi on lokakuun alussa mutta sekään ei ole mitenkään näyttävä, vaan parhaimmillaan tähdenlentoja voi nähdä muutaman tunnissa. Ne näyttävät tulevan himmeän Valaskalat-tähdistön pään suunnalta ja joskus voi nähdä myös kirkkaita tulipalloja. Kannattaa siis katsella idän suuntaan alkuillasta!

Ilmakehä

Revontulien määrä on kasvamaan päin, kun auringon 11 vuotta kestävä magneettinen sykli kääntyy pois minimistä. Eteläiseen Suomeen ei kuitenkaan ole vielä luvassa kovinkaan näyttäviä esityksiä. Ilmatieteenlaitoksen Revontulet ja avaruussää -sivustolta voi käydä kurkkaamassa revontulien esiintymistodennäköisyyksiä.

Kangastuksia voi havaita lokakuussakin suurten vesien yllä, kun vesi on vielä lämmintä. Kangastus muodostuu, kun ilmamassaan syntynyt lämpötilagradientti lämpimän veden ja kylmän ilman rajapinnassa taittaa valoa, jolloin kaukana näkyvä kohde ikään kuin leijuu ilmassa.

Sateenkaaria voi näkyä sateiden jälkeen ja myös usvan peittämät järvet ja pellot ovat upea näky aamuisin.

Lintubongaus

Lintujen syysmuutto on nyt parhaimmillaan! Muuttava lintumäärä on nyt suurempi kuin keväällä, sillä nyt aikuisten lintujen lisäksi muuttavat myös kesän poikaset. Hanhet suuntaavat etelää kohti suurissa parvissa ja ruokailevat pelloilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Kauempaa pohjoisesta saapuvat arktiset hanhet ruokailevat Kaakkois-Suomessa. Nyt lokakuussa vaelluslinnut (tikat, tiaiset, pöllöt, pähkinähakki ja pähkinänakkeli) muuttavat runsain mitoin ja yksilöiden määrä riippuu pesimätuloksesta. Lokakuussa myös laulujoutsenet parveilevat ja suunnittelevat muuttoa.

Lintubongauksia voi käydä tallentamassa Birdlife-järjestön ylläpitämään Tiira-tietokantaan.

Muuttolintujen lisäksi lokakuun alussa voi seurata tilhien ja rastaiden parveilua pihlajanmarjojen kimpussa, ja myös muut kotipihan pikkulinnut ovat puuhakkaina marjasadon kanssa.

Syksyn puuhia

Viimeistään lokakuussa pitäisi muistaa raivata terassi tyhjäksi ylimääräisestä tavarasta ja tyhjentää kesäkukat ruukuistaan. Kanervista ja havuista saa kauniita syysistutuksia ruukkuihin ja nyt on myös hyvä hetki etsiä kaikki lyhdyt varastosta ja sytyttää illalla kynttilät palamaan.

Lehdet ovat vielä suurimmaksi osaksi puissa mutta kuun edetessä päästään lasten kanssa haravointipuuhiin. Nyt pitäisi myös muistaa istuttaa kukkasipulit, jos niitä haluaisi ihailla keväällä. Niitä on kyllä joskus kaivettu routaiseen maahan teräslapion ja rautakangen voimin ja vinkkinä voi sanoa, että ne ihme kyllä kukkivat keväällä!

Leppoisaa lokakuuta!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: