LOKAKUUN TAIVASTELUT

Lokakuu! Kesä on muisto vain ja maisema on maalautunut ruskan sävyihin. Meidän mielestämme nyt alkaa olla kauneinta aikaa liikkua luonnossa. Lisäksi illat ovat jo pimentyneet ja jopa näin iltauniset taivastelijat pääsevät taas nauttimaan tähtitaivaan lumosta. Mars-planeetta on loistanut epätavallisen kirkkaana idässä ja se jää kyllä mieleen tältä syksyltä. Luulimme sitä ensin Venukseksi tai Jupiteriksi, mutta Ursan-tähtikartan mukaan Mars siellä keikkuu.

Tähtitaivas ja revontulia.

Tähtitaivas

Lokakuussa päivät lyhenevät nopeasti. Alkukuusta pimeys saapuu ennen kahdeksaa ja loppukuusta jo kuuden maissa on pimeää. Kellojen siirtäminen sysää tätä vielä aikaisemmaksi. Näin ollen tähtien tuijottelijoille riittää pimeän aikaa ja alkukuun lumettomat kelit ovat mitä parhaimmat Linnunradan ihailuun.

Illalla taivasta hallitsee edelleen kesäkolmion trio: Joutsenen Deneb, vaa’an Vega ja Kotkan Altair, jotka näkyvät korkealla etelän suunnalla. Linnunrata kulkee koillis-lounas suunnassa ja kaartaa korkealla pään päällä. Sen tutut kuviot: Ajomies, Perseus, Kassiopeia, Kefeus, Joutsen ja Kotka kulkevat maitotien mukana. Himmeämmät kilven ja käärmeenhännän tähtikuviot näkyvät vielä Linnunradan laidalla alkuillasta. Otava on korkealla luoteessa ja Karhunvartijan Arcturus kiiluu lännessä. Pohjankruunun kaunis U-kuvio on Karhunvartijan vieressä ja Herkules on sen ja Linnunradan välissä. Andromeda ja Pegasus ovat idässä.

Tähtitaivas ja Otava.

Planeetat

Alkukuusta Mars nousee pimeän myötä idästä ja Saturnus ja Jupiter näkyvät matalalla etelässä. Venus on aamutaivaalla idässä ja Mars laskemassa länteen. Loppukuusta Mars ehtii jo kadota horisontin taas aamulla viiden jälkeen ja Venus saa olla yksin aamutähtenä. Loppukuusta pimeä tulee jo ennen kuutta ja Mars nousee idästä. Saturnus ja Jupiter näkyvät edelleen matalalla etelässä. Mars onkin parhaimmillaan nyt lokakuun aikana, joten kannattaa bongailla sitä ilta- ja aamutaivaalta!

Mars, revontulet ja tähtitaivas.

Kuu

Alkukuusta lähes täysikuu nousee illalla idästä seitsemän jälkeen. Täysikuu on 2. päivä ja uusikuu on kuun puolessa välissä 16. päivä. Kapeaa kuun sirppiä voi ihailla aamutaivaalla pari päivää ennen uutta kuuta ja kasvavan kuun sirppi puolestaan ilahduttaa iltataivaalla sen jälkeen.

Lokakuu on nyt siitä harvinainen, että sille sattuu kaksi täysikuuta. Toinen täysikuu nousee taivaalle kuun viimeisenä päivänä 31.10. idän suunnalta jo viiden jälkeen ja valaisee illan pimeydessä kauniisti.    

Kuu ja syksyinen ruska.

Aurinko

Aurinko nousee yhä myöhemmin ja laskee aina vain aikaisemmin. Alkukuusta päivän pituus on reilu 11 tuntia kun taas loppukuusta enää kahdeksan tuntia. Kellojen siirtäminen vauhdittaa iltojen pimenemistä ja aamut puolestaan ovat taas hetken ajan valoisampia.

Syksyinen auringonlasku.

Meteoriparvet

Lokakuussa on useampikin aktiivinen tähdenlentoparvi ja alkukuun lumeton maa sopii hyvin himmeämpienkin tähdenlentojen bongailuun. Kelit ovat olleet lämpimiä ja toivon mukaan vielä lokakuussa saadaan nauttia leudoista illoista.

Dragonidit meteoriparven tähdenlennot liittyvät Giacobini-Zinner komeettaan ja niitä havaitaan 6.–10.10. Maksimi osuu 8. päivään. Dragonidit on hyvin vaatimaton parvi ja sen tähdenlentoja voi nähdä yleensä vain muutamia tunnissa. Sen aktiivisuus kuitenkin vaihtelee ja edellinen aktiivisuusnousu nähtiin 2018. Parven tähdenlennot näyttävät tulevat Lohikäärmeen pään suunnalta.

Orionidit ei myöskään ole kovin aktiivinen meteoriparvi ja sen tähdenlentoja voi nähdä parhaimmillaan toistakymmentä tunnissa. Maksimi on tänä vuonna 20./21.10 yöllä ja sen tähdenlennot näyttävät tulevat Orionin Betelgeuzen ja Kaksosten Alhenan väliseltä alueelta. Aamuyö on parhainta havaintoaikaa ja niitä voi nähdä ympäri taivasta.

Tauridien tähdenlentoja nähdään koko syksy aina syyskuulta joulukuulle asti. Parven eteläisen haaran maksimi ajoittuu lokakuun alkuun mutta se ei ole mitään suurta ilotulitusta, vaan parhaimmillaan voi nähdä muutaman tähdenlennon. Ne näyttävät tulevan Valaskalat-tähdistön pään suunnalta ja joskus voi havaita myös kirkkaita tulipalloja. Kannattaa siis muistaa katsella idän suuntaan alkuillasta!

Linnunrata ja tähdenlentoja.

Ilmakehä

Revontulien suhteen kannattaa aina olla toiveikkaana. Vaikka tänä vuonna aktiivisuuden ei ennustetakaan olevan kovinkaan voimakasta, esimerkiksi nyt syyskuun lopulla oli upeita revontulinäytöksiä ja toivotaan, että sellaisista pääsisi nauttimaan myös lokakuun aikana. Tampereen Ursan pitkäaikaisen revontuliennusteen mukaan lokakuun loppupuolella voi olla luvassa kirkkaita revontulia.

Kangastuksia voi näkyä vielä lokakuussakin suurten vesien yllä, kun ilma on kylmää mutta vesi vielä lämmintä. Kangastus muodostuu, kun ilmamassaan syntynyt lämpötilagradientti taittaa valoa, jolloin kaukana näkyvä kohde ikään kuin leijuu ilmassa.

Sateenkaaria voi tietysti bongailla sateiden jälkeen ja usvan peittämät järvet ja pellot ovat upea näky lokakuun aamuissa. Toivottavasti oranssinhehkuinen ruska säilyisi puissa ja pääsisimme ikuistamaan kauniita ruskamaisemia aamu-usvaan verhottuna.

Revontulinäytös syksyllä.

Lintubongaus

Syysmuutto alkaa olla parhaimmillaan! Hanhet muuttavat suurissa parvissa ja ruokailevat pelloilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Arktiset hanhet ruokailevat Kaakkois-Suomessa. Vaelluslintujen (tikat, tiaiset, pöllöt, pähkinähakin ja pähkinänakkelin) muuttoliike on kiivaimmillaan lokakuussa ja yksilöiden määrä riippuu pesimätuloksesta. Lokakuussa myös laulujoutsenet parveilevat ja suunnittelevat muuttoa.

Lintubongauksia kannattaa käydä tallentamassa Birdlife-järjestön ylläpitämään Tiira-tietokantaan.

Muuttolintujen lisäksi lokakuun alussa voi seurata tilhien parveilua pihlajanmarjojen kimpussa ja myös muut kotipihan pikkulinnut ovat puuhakkaina marjasadon kanssa.

Lintu pihlajanmarjojen kimpussa.

Syksyn puuhia

Viimeistään lokakuussa pitäisi muistaa laittaa kaikki terassin tekstiilit talvitelolle ja tyhjennellä kesäkukat ruukuistaan. Kanervista ja havuista saisi kauniita syysistutuksia ruukkuihin ja nyt on myös hyvä hetki etsiä lyhdyt varastosta ja sytyttää illalla kynttilät palamaan. Lehdet ovat vielä suurimmaksi osaksi puissa mutta varmasti loppukuusta lasten kanssa riittää haravointipuuhia. Jos haaveilee keväisestä kukkaloistosta, kukkasipulit kannattaa muistaa istuttaa ennen pakkasia. Niitä on nimittäin joskus kaivettu routaiseen maahan teräslapion ja rautakangen voimin…Ihme kyllä keväällä ne kukkivat!

Puolukkamätäs.

Ihanaa lokakuuta kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: