MAALISKUUN TAIVASTELUT

Maaliskuussa illan valoistuvat vauhdilla ja, kun loppukuusta siirretään kelloja, tähtitaivaan ihailu siirtyy entistä myöhemmälle. Pitääkin yrittää nyt nauttia näistä talven viimeisistä hetkistä, sillä kevät tulee sitten aina niin nopeasti. Toivotaan että saisimme vielä kunnon pakkasöitä ja kirkkaita tähtitaivaita!

Keväinen pakkasmaisema ja auringonpaiste.

Tähtitaivas

Maalisuussa myös aamut alkavat valostua. Alkukuusta ennen kuutta on vielä pimeää ja Linnunrata kaartaa matalalla pohjois-eteläsuunnassa pään päällä. Lähes täysikuu loistaa vielä lounaan suunnalla. Ajomies ja Perseus ovat pohjoisessa, Kotka kaakossa ja himmeät Kilven ja Käärmeenhännän tähdistöt näkyvät sen alapuolella. Leijona keikkuu lännessä ja Neitsyt sekä sen yläpuolella Karhunvartija ovat lounaan suunnalla. Otavan on korkealla pään päällä ja sen kauhan varsi osoittaa etelään. Pieni karhu ja Lohikäärmeen tähdistöt säihkyvät sen vieressä korkealla ja lohikäärmeen varren kiemurtelua seuraamalla löytää sen kolmiomaisen pään, joka on Lyyran vieressä. Pohjankruunun erottaa Herkuleen ja Arcturuksen välissä korkealla etelän suunnalla.

Aurinko laskee Kainuun korkeudella puoli kuuden maissa, loppukuusta vasta kahdeksan paikkeilla, joten illat alkavat olla valoisia. Illalla Linnunrata on kiepsahtanut ympäri ja nyt pohjoisen suunnalla hehkuu Joutsen ja maitorata kaartaa korkealla taivaan niin että Kassiopeia, Perseus ja Ajomies ovat lähes pään päällä. Otavan kauha on pohjoisessa, Pegasuksen neliö lännessä. Leijona ja vaatimaton Krapu ovat matalalla idässä. Jokavuotinen kevätiltojen kaunistus Orion on noussut säihkymään etelän suunnalle ja sen vyötä seuraamalla voi löytää matalalta etelästä yhden tähtitaivaan kirkkaimmista tähdistä: villisti vilkkuvan Siriuksen, joka kuuluu Ison koiran tähdistöön. Sen yläpuolella voi nähdä kirkkaan Prokyonin, joka on Pienen koiran tähdistön kirkkain tähti.  

Tähtitaivas ja revontulet.

Planeetat

Mars on uskollisesti säihkynyt koko talven iltataivaalla ja siellä se näkyy vieläkin. Kun aurinko laskee, se on jo korkealla ja vaeltaa illan ja yön aikana kohti lounasta, jonne se katoaa ennen aamua.

Planeetta taivaanrannassa.

Kuu

Alkukuusta kirkas vähenevä kuu näkyy vielä aamutaivaalla. Uusikuu on 13.3. ja täysikuu 28.3. Kasvava kuu ja Mars matkaavat taas iltataivaalla rinnakkain 19.3. ja ne katoavat yhdessä yön aikana luoteeseen.

Veren punainen kuu.

Aurinko

Maaliskuun alussa päivän pituus on kymmenen tuntia. Aurinko nousee aamulla seitsemän jälkeen ja laskee puoli kuuden maissa. Loppukuusta päivä on pidentynyt taas monella tunnilla ja valoisaa on jo 13 h ja 30 min, kun aurinko nousee aamulla puoli seitsemän maissa ja laskee illalla vasta kahdeksalta.

Kevätpäiväntasaus on 20.3. jolloin päivä ja yö ovat yhtä pitkät. Kesäaikaan siirrytään sunnuntaina 28.3.

Keväinen auringonpaiste.

Meteoriparvet

Helmikuussa ei näkynyt meteoriparvia eikä niitä ole tiedossa myöskään maaliskuussa. Kevättalven illat ovat usein kirkkaammat kuin keskitalvella, joten tähdenlentoja kannattaa kyllä pitää silmällä, jos katselee tähtiä.

Ursan-sivuilla kerrotaan, että satunnaisten tähdenlentojen määrä on vähäisin nyt kevätpäivän tasauksen aikaan. Mielenkiintoinen fakta on myös, että niitä näkyy enemmän aamuisin, sillä piste, jota kohti Maa näyttää liikkuvan, on aamutaivaalla.

Keväinen tähtitaivas.

Ilmakehä

Maaliskuussa on mahdollisuus nähdä vielä helmiäispilviä, mutta olosuhteet niiden havaitsemiseen muuttuvat kevään myötä vähemmän otolliseksi, kun lämpötila ilmakehän yläosissa kohoaa. Erityisesti niitä kannattaa pitää silmällä auringonlaskujen ja -nousujen yhteydessä.

Yläpilvet ilmaantuvat maaliskuussa taivaalle ja niiden myötä myös erilaiset haloilmiöt yleistyvät, joten nyt kannattaakin pitää niitä silmällä. Sivuauringot ja 22-asteen rengas ovat yleisimpiä haloja ja niitä voi muodostua myös hangen pinnalle heijastavista jääkiteistä.

Revontulibongareiden kannattaa olla loppukuusta valppaana, sillä niitä näkyy tilastollisesti eniten kevät- ja syyspäiväntasausten aikaan.

Revontulet paukkupakkasilla.

Lintubongaus

Maaliskuu on lintujen talviruokinnan viimeisimpiä hetkiä ja se on myös usein riemastuttavaa aikaa. Linnut laulevat aktiivisesti ja iloinen sirkutus kantautuu sisätiloihin asti. Myös uusia lajeja, joita ei ole talvella näkynyt, alkaa ilmestyä ruokailemaan.

Birdlife-sivuston mukaan maaliskuussa rannikoilla kannattaa jo pitää silmät auki muuttolintujen suhteen. Tänne pohjoisemmaksi ne palaavat vasta huhti-toukokuussa.

Orava lintulaudalla.

Talven puuhia

Maaliskuussa nautitaan ulkoilusta ja toivottavasti keväthangista! Olisikin hauska lähteä jonkun kerran pakkasyön jälkeen lasten kanssa metsään aamukävelylle hankia pitkin. Pilkkireissut ja hiihtelyt kuuluvat myös maaliskuun viettoon ja tietysti vielä lasketaan mäkeä.

Keväthankien hohtoa.

Hankienhohtoista maaliskuuta kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: