MAALISKUUN TAIVASTELUT

Maaliskuussa talven pimeys alkaa toden teolla väistyä ja pimeän aikaa on enää aikaisin aamusta ja illan puolella. Toivotaan että saamme nauttia aurinkoisista kevättalven keleistä ja kylmistä öistä, jolloin tähdet loistavat kirkkaina!

Linnunrata.

Tähtitaivas

Maaliskuun alkupuolella aurinko nousee seitsemän jälkeen, joten jos haluaa ihailla aamutaivaan tähtiä, saa nousta aikaisin. Linnunrata kaartaa taivaankannen yli pohjois-etelä suuntaan ja Ajomies ja Perseus näkyvät pohjoisessa matalalla, Kassiopeia, Kefeus ja joutsen ovat korkealla pään päällä ja Kotkan tähdistö on matalalla kaakon suunnalla.  Leijona näkyy lännessä ja Neitsyt matalalla lounaassa. Otavan kauhan varsi osoittaa etelään ja sen rataa seuraamalla löytää Karhunvartijan Arcturuksen. Pienen karhun, Lohikäärmeen ja Lyyran tähdistöt ovat taivaan laella, Herkules ja Pohjankruunun kaunis U-mallinen kuvio korkealla etelässä.

Aurinko laskee Kainuun korkeudella viiden jälkeen, loppukuusta vasta kahdeksan maissa, joten taivaan tapahtumien tarkkailu siirtyy koko ajan myöhäisemmäksi ja vaikeutuu ainakin iltaunisilla ihmisillä! Alkuillasta linnunrata halkoo taivaan korkealla pään päällä pohjois-etelä suunnassa, päinvastaiseen suuntaan kuin aamulla. Nyt Kaksonen on etelän suunnalla, Ajomies, Perseus ja Kassiopeia korkealla pään päällä ja Joutsen matalalla pohjoisessa.  Otavan kauha osoittaa itään, Lyyra on pohjoisessa, Leijona kaakossa. Lopputalven tähtikuviot: Pieni Koira, Orion ja Iso koira ovat etelässä.

Ison koiran Sirius on taivaan kirkkaimpia tähtiä ja sen villiä sini-punahehkuista välkkymistä on hauska katsella. Välkkyminen johtuu siitä, että se on niin matalalla, jolloin valo kulkee pitkän matkan ilmakehässä ja taittuu.

Orionin tähdistö.

Planeetat

Maaliskuun alussa aamutaivaalla ei näy planeettoja vaan Mars, Jupiter, Saturnus ja Merkurius hiipivät taivaalle yhtä aikaa auringon nousun kanssa, eikä niitä enää näe. Kun aurinko laskee iltapäivällä viiden maissa, Venus on vielä korkealla ja loistaa lounaan suunnilla, kunnes laskee länsi-luoteeseen iltakymmenen jälkeen.

Loppukuusta Jupiter ja Saturnus nousevat kaakon suunnalta vain hieman ennen auringon nousua, joten ne ehtii nähdä. Venus näkyy iltataivaalla kuten alkukuustakin ja laskee luoteeseen vasta kahden jälkeen yöllä.

Venus on todella kirkas ja, jos tietää missä se on, sen voi nähdä ihan päivän valon aikaan! Katso sinäkin Ursan tähtikartta -sivustolta missä Venus on ja yritä bongata se päivällä. Me yritämme saada siitä valokuvan!

Kuu ja Venus iltataivaalla.

Kuu

Maaliskuun alkupuolella kasvava kuu nousee taivaalle itä-koillisesta. Se vaeltaa taivaan halki päivän aikana ja laskee luoteeseen vasta kahden aikaan yöllä. Täysikuu on 9. päivä. Vähenevän kuun sirppi näkyy aamulla hyvin matalalla kaakossa ja uusikuu on 24. päivä. Kasvava kuunsirppi nousee loppukuusta taivaalle aamun aikana idästä ja sitä voi ihastella hämärän koitteessa lännessä.

Vähenevä kuunsirppi on Jupiterin lähellä 18.3 aamutaivaalla. Kasvava kuu taas on Venuksen lähellä 28.3 oikeastaan koko päivän: ne vaeltavat yhdessä taivaan poikki, joten tämä on hyvä tilaisuus bongata Venus myös päivän valossa!

Kuunsirppi iltataivalla.

Aurinko

Kevätpäiväntasaus on 20.3, jolloin yö ja päivä ovat saman mittaiset.

Meteoriparvet

Sporadisten, eli satunnaisten tähdenlentojen määrä on vähäisimmillään kevätpäiväntasauksen (20.3) aikaan eikä maaliskuussa myöskään ole meteoriparvia tiedossa. Toki tähdenlentoja voi aina nähdä, kun muistaa katsella taivaalle. Knoppitietona: niitä näkee todennäköisemmin aamulla, koska piste, jota kohti maa liikkuu, on aamutaivaan suunnalla. Tämän pisteen suuntainen liike kasvattaa tähdenlentojen todennäköisyyttä.

Ilmakehä

Jos tähdenlentoja ei ole luvassa, niin haloilmiöiden mahdollisuus puolestaan kasvaa, sillä yläpilvet ilmaantuvat taivaalle. Myös kimmeltävän pakkashangen pinnalla voi nähdä haloilmiöitä, joten aurinkoisina päivinä kannattaa suunnata ulkoilemaan! Helmiäispilviä voi näkyä satunnaisesti.

Tilastollisesti paras aika nähdä revontulia on kevät- ja syyspäiväntasausten aikoihin. Tällöin maan magneettinen akseli on kohtisuorassa auringon kanssa. Nyt toivotaankin kirkkaita öitä ja loimuavaa taivasta kimmeltävän keväthangen ylle!

Helmiäisrusko.

Maaliskuussa riittää vielä pimeän aikaa ja taivaalla on edelleen paljon nähtävää! Tämä alkaa olla viimeinen kuukausi meille, kun pystymme tarkkailemaan tähtitaivasta, sillä keskellä yötä heräily ei sovi kovin hyvin lapsiarkeen (tai muutenkaan meidän unenlahjoille). Tämä talvi ei ollut kovinkaan tuloksellinen meidän valokuvausharrastuksen kannalta, joten toivottavasti nyt saisimme sykähdyttäviä tähtikuvia – alkaa olla siihen viimeiset hetket!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: