MARRASKUUN TAIVASTELUT

Marraskuun pitkät pimeät illat ovat taivaantöllöttäjille otollista aikaa tähtitaivaan tarkkailuun. Kun lumi ei vielä ole maassa, Linnunrata hehkuu kirkkaimmillaan. Harmi kyllä marraskuu on myös vuoden pilvisintä aikaa, joten voi olla, että ulkona saakin räntäsateen niskaansa. Vuosi sitten Kainuussa oli ihanaa pakkaslunta ja järvet olivat jäässä. Nyt maa on paljas ja vesistöt liplattavat sulina. Toivotaan, että tämä tästä vielä talveksi muuttuu ja räntäsateen sijaan saisimme samanlaisen ihanan puuterilumihunnun kuin vuosi sitten. Se oli niin kaunista!

Marraskuun harmaa keli.

Tähtitaivas

Marraskuussa aamut ovat jo pimeitä ja taivaalla loistaa samat tähdistöt kuin keväällä iltaisin: Leijona ja neitsyt ovat eteläkaakossa ja Orion säihkyy matalalla lounaistaivaalla. Otava on korkealla melkein pään päällä ja Linnunrata halkoo taivasta pohjois-eteläsuunnassa; sen tähtikuvioista Joutsenen säihkyy pohjoisessa, Ajomies lännessä ja Kaksonen lounaassa.

Kainuussa aurinko laskee jo ennen neljää ja pimeä saapuu hyvissä ajoin, sillä päivän pituus on enää vajaa kahdeksan tuntia. Illalla on hyvin aikaa seurata tähtien liikkeitä. Alkuillasta Linnunrata kulkee koillis-lounas suunnassa, niin että Kaksonen ja Ajomies ovat koillisessa ja Joutsen ja Kotka lounaassa. Aamutaivaaseen verrattuna Linnunrata on kiepsahtanut ylösalaisin. Otava näkyy pohjoisessa, Herkules lännessä ja Karhunvartijan kaunis punertava Arcturus kiiluu matalalla luoteessa. Härän Aldebaran on taas matalalla idässä ja Pegasuksen neliö löytyy kaakosta.

Illan edetessä Linnunrata liikkuu itä-länsisuuntaan, niin että Kaksonen löytyy puolen yön aikaan idästä ja Joutsen lännestä. Orion on noussut hehkumaan kaakkoon ja Kotka on puolestaan katoamassa länteen.

Linnunrata ja tähtitaivas syksyllä Kainuussa.

Planeetat

Ursan Tähtikartta-sivustolta on helppo tarkastaa planeettojen liikkeet. Nyt alkukuusta Venus on vielä aamutaivaalla idässä ja Mars on katoamassa länteen. Aamun aikana Merkurius hiipii taivaalle ja ne katoavat Venuksen kanssa päivän kajastukseen. Illalla taas Mars on itätaivaalla ja Jupiter ja Saturnus matalalla etelän suunnalla katoamassa horisonttiin.

Loppukuusta Venus ryömii esiin aamulla seitsemän jälkeen kaakosta ja Merkurius nousee yhtä matkaa auringon kanssa. Iltataivaalla Mars nousee esiin jo kahden jälkeen ja Saturnus ja Jupiter laskevat horisontin taa aikaisemmin kuin alkukuusta.

Mars iltatähtenä ja tähtitaivas.

Kuu

Marraskuun alussa vähenevä kuu hehkuu iltataivaalla. Kapea vähenevän kuun sirppi näkyy aamutaivaalla kuuden jälkeen ja uusikuu on 15.11. Kasvavan kuun sirppi puolestaan näkyy vasta auringonnousun jälkeen hyvin matalalla etelän suunnalla ja täysikuu nousee taivaalle kolmen maissa loppukuusta 30. päivä.  Kuun puolivarjopimennys on 30.11. mutta se näkyy vain pohjoisimmassa osassa maata.

Syksyn punertava täysikuu.

Aurinko

Kaamos alkaa! Marraskuun loppupuolella 24.11. aurinko nousee viimeisen kerran horisontin ylle Utsjoella ja seuraavan kerran sitä voi ihailla 17.1.2021. Kainuussa päivänpituus on silloin reilu 5 tuntia.   

Meteoriparvet

Marraskuussa on pari aktiivista meteoriparvea, joten kannattaa muistaa katsella yötaivaalle!

Leonidien tähdenlennot näyttävät tulevan Leijonan suunnalta ja niitä voi havaita 6.–30.11. aktiivisuushuipun ollessa 17.11. Parhaiten niitä voi nähdä aamuyöllä, kun havaintopiste nousee korkeammalle. Leonidien tähdenlennot ovat nopeita ja niitä voi nähdä noin kymmenkunta tunnissa. Leonidien aktiivisuudessa esiintyy kuitenkin poikkeamia ja se onkin kuuluisa noin 33 vuoden välein toistuvasta satoihin tai tuhansiin tähdenlentoihin tunnissa yltävästä aktiivisuushuipusta. Tämä on viimeksi havaittu 1999–2002, joten tänä talvena ei vielä tarvitse hötkyillä tuon suhteen.  

Tauridien tähdenlentoja on voitu nähdä jo syyskuussa ja niiden aktiivisuus jatkuu joulukuulle. Sen pohjoisen haaran maksimi osuu 12.11. ja parhaimmillaan voi nähdä muutamia tähdenlentoja tunnissa. Ne näyttävät tulevan Plejadien tähdistön suunnalta ja myös tulipalloja voi havaita.

Tähdenlentoja ja tähtitaivas syyskuussa.

Ilmakehä

Revontulia ja erilaisia haloilmiöitä kannattaa aina pitää silmällä! Auringon aktiivisuus on kasvamassa, joten todennäköisesti tuleva talvi on parempi revontulien suhteen kuin aiemmat. Me ainakin toivomme, että niitä näkyisi, sillä viime vuosina niiden tanssia taivaalla on päässyt seuraamaan ihan liian harvoin.

Talvien erikoisuus, helmiäispilvet voivat näyttäytyä jo marraskuussa! Satu pääsi kuvaamaan vuosi sitten helmiäisruskoa ja täytyy sanoa, että sen luoma värimaailma oli valtavan erikoinen.

Viime vuoden Zeniitin ensimmäisessä numerossa oli listattu hyvät vinkit helmiäispilvien havainnointiin: tuuli lännestä tai luoteesta ja riittävän kylmä ilmakehä, -80 astetta tai kylmempi. Esimerkiksi Wyoming yliopiston sivuilta löytyy tietoja ilmakehän lämpötilasta ja niitä kannattaa hyödyntää helmiäispilvien ennakoimisessa.

Revontulien leimuntaa syksyllä.

Lintubongaus

Viimeistään marraskuussa lintulaudat löytävät tiensä meidän ikkunoiden taa. Pikkulinnut ovat jo käyneet hyppimässä pensaissa ja osa jopa koputtelemassa ikkunaan, että missä se ruoka viipyy. Lapset olivat viime talven innoissaan lintujen tarkkailusta ja nyt he alkavat jo oppia lintujen nimiä, joten talven tavoitteena on opetella tunnistamaan lintulaudan vierailijat. Katsotaan keväällä miten hyvin ne ovat jääneet mieleen!

Hömötiainen ja pihabongaus.

Syksyn puuhia

Kukkasipuleiden istutus on ollut unholassa mutta marraskuusta lupaillaan lämmintä, joten vielä ne ehtisi istuttaa kukkapenkkeihin eikä tarvitsisi edes rautakankea avuksi. Mutta siinä ne viimeiset syksyn puutarhahommat alkaa olla ja tässä voi rauhoittua ja orientoitua talvihorrokseen. Ei enää kukkien hoitoa, marjojen poimintaa tai lehtien haravointia. Pitkinä pimeinä iltoina voi kaivella kirjan käteen ja nauttia siitä höyryävän glögikupposen kera ja vetää vain vilttiä tiukemmin ylle, kun ulkona sataa räntää.

Fiilistelyä kynttilän valossa.

Toivotaan että marraskuussa saisimme muutakin kuin räntää niskaamme ja on niin kutkuttava ajatella, että joulu alkaa lähestyä ja voi alkaa miettimään kaikkia ihania joulujuttuja!

Tunnelmallista marraskuuta kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: