MARRASKUUN TAIVASTELUT

Marraskuu on vuoden pilvisimpiä kuukausia ja monelle se on vuoden ankeinta aikaa: pimeää, loskaa, räntää sataa vaakasuorana taivaalta ja kastelee jokaisen, joka uskaltautuu ulos. Tällä hetkellä Kainuussa on lumi maassa mutta heti viikonlopulle on luvassa räntäsadetta eikä pilviverho näytä selkenevän. Se on harmi, sillä marraskuisella tähtitaivaalla olisi paljon nähtävää – toivottavasti pilvisen alun jälkeen saisimmekin nauttia tähtikirkkaista öistä!

Syksyinen täysikuu.

Tähtitaivas

Aamuisella taivaalla marraskuussa loistavat samat tähdistöt kuin keväisellä iltataivaalla: Leijona kirkkaana kaakossa ja Orion matalalla lounaistaivaalla. Otava on kiertynyt korkealle itään ja Joutsenen kirkkaimmat tähdet säihkyvät pohjoisessa.

Marraskuussa illat ovat jo pimeitä ja niiden aikana ehtiikin näkemään tähtikuvioiden liikettä taivaalla: Otava liikkuu luoteesta kenottamaan ylösalaisin pohjoistaivaalle. Karhunvartija laskee lännestä luoteeseen ja idän suunnalla Härän, Kaksosten ja Orionin tähtikuviot nousevat.

Eteläisellä iltataivaalla ei marraskuussa ole kirkkaita tähtikuvioita. Nyt onkin hyvä harjoitella himmeämpien Valaskalan, Vesimiehen ja Kalojen tähtikuvioiden hahmottamista.

Tähtitaivas ja Linnunrata.

Planeetat

Marraskuussa Kainuun korkeudella kirkkaimmat planeetat Venus, Jupiter ja Saturnus ovat nähtävissä iltapäivän hämärässä hetken aikaa. Mars nousee loistamaan aamutaivaalle ja loppukuusta myös Merkurius on näkyvillä aamun aikana ennen auringonnousua. Ursan Tähtikartta-sivustolta on helppo tarkastaa, mitä planeettoja kyseisellä hetkellä on havaittavissa.

Alkukuusta Mars nousee itäiselle aamutaivaalle kuuden aikaan ja laskee iltapäivällä lounaaseen samaan aikaan auringon kanssa. Iltapäivällä hämärän hiipiessä Jupiter ja Saturnus näkyvät matalalla etelälounaassa ja etelässä. Kirkas Jupiter loistaa taivaalla päivänkajon vielä hehkuessa horisontissa, ja sitä olisikin hieno kuvailla sinisen hetken valossa, mutta se jää näillä korkeuksilla harmillisen matalalle.

Kuun loppupuolella Mars nousee edelleen aamutaivaalle kaakossa, ja myös Merkurius näkyy matalalla samalla suunnalla. Loppukuusta 25. päivä kapea kuunsirppi on aamuseitsemän aikaan aivan Merkuriuksen vieressä. Silloin olisikin hyvä hetki opetella sen tunnistusta tähtien joukosta. Venus näkyy kirkkaana matalalla etelälounaassa iltapäivän hämärässä. Myös Jupiter ja Saturnus näkyvät hetken aikaa lähellä horisonttia eteläisellä taivaalla.    

Harvinainen Merkuriuksen ylikulku auringosta on havaittavissa Suomessa 11. päivä klo 14.35 alkaen ja Ursan sivuilla on sen havainnointiin tarkempaa ohjeistusta.

Venus aamuhämärässä.

Kuu

Marraskuun alkupäivinä kasvava kuunsirppi on näkyvillä etelälounaassa iltapäivän hämärtyessä illaksi. Täysikuu nousee neljän maissa iltapäivällä tiistaina 12. marraskuuta. Vähenevä kuunsirppi loistaa aamutaivaalla kaakossa loppukuusta ja uusikuu on 26. päivä. Kasvavaa kuunsirppiä voi taas ihastella etelän suunnalla alkuillan hämärässä marraskuun loppupäivinä.

Täysikuun valaisema maisema.

Meteoriparvet

Marraskuussa yötaivaalla voi havaita Tauridien ja Leonidien tähdenlentoparvia sekä alkukuusta Orioniden tähdenlentoparven rippeitä, sen maksimi on ollut jo 21.–22. lokakuuta.

Tauridit ovat aktiivisia 20. lokakuuta – 10. joulukuuta ja niiden maksimi on 11.–13. marraskuuta. Tauridit ovat kirkkaita ja pitkäkestoisia tähdenlentoja, joita voi voimakkaimmillaan esiintyä 5–15 tunnissa. Tähdenlennot näyttävät tulevan Härän tähdistöstä.

Leonidit ovat aktiivinen tähdenlentoparvi ja havaittavissa 6.–30. päivä. Niiden maksimi on kuun puolivälissä 16.–17. päivä. Yleensä Leonidien tähdenlentoja nähdään 12–20 tunnissa ja ne näyttävät tulevan Leijonan tähdistön suunnalta.

Tähdenlento tähtitaivaalla.

Ilmakehä

Ilmakehän ilmiöistä marraskuussa voi tarkkailla tietenkin revontulia ja haloja, mutta esimerkiksi myös helmiäispilviä voi jo esiintyä. Helmiäispilvien kuvaaminen onkin meillä tämän talven tavoitelistalla! Tämän vuoden Zeniitin ensimmäisessä numerossa annettiin hyvät vinkit helmiäispilvien havainnointiin: tuuli lännestä tai luoteesta ja riittävän kylmä ilmakehä, -80 astetta tai kylmempi. Esimerkiksi Wyoming yliopiston sivuilta löytyy tietoja ilmakehän lämpötilasta ja niitä kannattaa hyödyntää helmiäispilvien ennakoimisessa.

Revontulet pohjoisella taivaalla.

Marraskuussa olisi siis monenlaista nähtävää. Toivotaankin kauniin kuulaita iltoja ulkoiluun, kirkkaita tähdenlentoja viiruttamaan taivasta ja loimuavia revontulia tanssimaan pohjoisen horisontin ylle. Ja tietysti niitä helmiäispilviä!

Mukavaa marraskuuta!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: