MARRASKUUSSA VOI HORROSTAA

Instagramissa Kotokunnas-tilin Sari jakoi oivaltavan postauksen, jossa hän mietti sitä kuinka luonto elää sykleissä. Keväällä luonto heräilee henkiin ja kesä on kiivaan kasvun aikaa. Syksyllä taas lehdet lakastuvat ja luonto vaipuu horrokseen levätäkseen talven yli. Eikö ihminenkin voisi seurata tätä luonnon sykliä? Miksi marraskuussa pitäisi jaksaa tehdä asioita samalla tavalla kuin kesällä, kun voisi seurata vuoden kiertoa ja rauhoittua ja levätä vuoden tässä pimeimpänä aikana?

Kaunis lyhty tuo tunnelmaa marraskuun synkkyyden keskelle.

Me olemme hänen kanssaan samoilla linjoilla; marraskuu on hyvää aikaa horrostaa. Huomaamme joka syksy, ettei silloin jaksa tai edes tarvitse touhuta samalla tavalla kuin kevään ja kesän aikaan. Silloin kun on valoisaa, tuntee olevansa täynnä intoa ja virtaa ja jaksaa puuhata kaikenlaista pihahommista puutarhan laittoon ja ulkoiluun. Syksyllä taas vireystaso laskee eikä intoa samanlaiseen puuhasteluun vain ole. Tämä voi olla luonnon tapa sanoa, että nyt kannattaa hidastaa ja ottaa rauhallisemmin. Omaa kehoa ja mieltä kannattaa kuunnella!

Tunnelmalliset sommitelmat luovat valoa marraskuun synkkyyteen.

Syksy on monelle raskasta aikaa ja alakulo voi vallata mielen ja syksyisin puhutaan usein kaamosmasennuksesta. Meille syksy ei kuitenkaan ole ahdistavaa tai masentavaa aikaa vaan olemme hyvillämme, kun kiireisen kesän jälkeen koittaa pimeät illat ja pääsee rauhoittumaan. Tämä Sarin postaus herättikin ajattelemaan sitä, että ehkä vältämme kaamosmasennuksen, koska osaamme rauhoittua emmekä yritä jatkaa samanlaista suorittamista kuin kesällä?

Tunnelmallinen lyhty luo valoa syksyn pimeyteen.

Me olemme aina nauttineen kynttilän valossa fiilistelystä ja siitä, että voi vain käpertyä sohvannurkkaan glögikupin ja suklaan kera. On mukava kuunnella hieman synkempiä biisejä ja vaipua kotihorrokseen. Aina ei tarvitse olla niin iloinen ja pirteä, sillä tietynlainen melankolisuus kuuluu syksyyn. Ulkoilu tekee hyvää mielelle ja lasten kanssa pitääkin ulkoilla joka päivä mutta välillä se voi olla vain kevyttä puuhastelua, kuten kynttilöiden sytyttämistä ulkolyhtyihin ja tunnelmallisten tuikkukippojen sommittelua kuistille.

marraskuun tekemistä kaamosmasennuksen välttämiseksi.

Me olemme jouluihmisiä ja olemme monesti puhuneet siitä, että kuinka pimeä tämä loppuvuosi olisi ilman joulua. Joulun tunnelmointi ja joululaulujen laulaminen tuovat hyvää mieltä ja on jotain mukavaa mitä odottaa. Toki kaikille joulu ei ole mieluisa juhla mutta toivottavasti silloin löytyisi jokin muu mukava juttu sen tilalle.

Syksy on hyvää aikaa nauttia elämästä ja tässä on meidän vinkkimme, miten syksy kuluu mukavammissa merkeissä:

  • Älä suorita. Aina ei ole pakko tehdä kaikkea mitä pitäisi. Kuuntele itseäsi ja, jos joku asia tuntuu raskaalta, anna sen olla.
  • Rauhoitu. Nappaa hyvä kirja tai katso lempileffasi ja maastoudu sohvan nurkkaan höyryävän juoman kanssa.
  • Lepää. Moni tarvitsee syksyisin ja talvisin enemmän unta, joten nuku aamulla vähän pidempään kuin yleensä ja mene illalla ajoissa nukkumaan.
  • Tee itsellesi mieluisia juttuja. Marraskuun pimeydessä ei tarvitse suunnitella varaston siivoamista, vaan voi keskittyä mukaviin juttuihin. Voi tehdä käsitöitä, askarrella, lenkkeillä; tehdä kaikkea sellaista mistä tulee hyvä mieli.
  • Keskity itseesi. Nyt kun ei tarvitse suorittaa koko ajan, voit tutustua itseesi aivan uudella tavalla. Mikä sinusta on mukavaa? Mistä sinulle tulee hyvä mieli? Mieti mitä uutta haluaisit oppia ja kokeile sitä.
  • Nauti kotoilusta. Syksy on parasta aikaa olla kotona. Rakenna kodistasi mukava linnake, jossa sinun on hyvä olla. Älä vertaa sitä sosiaalisen median tileihin, vaan tee siitä juuri omanlaisesi paikka, jossa viihdyt.
  • Liiku luonnossa. Syksyn viileät kelit ovat oivalliset ulkoiluun eivätkä itikatkaan pörrää korvan juuressa! Vedä siis raikasta ilmaa keuhkot täyteen ja nauti luonnonrauhasta.
  • Puuhaa lasten kanssa. Myös lasten kanssa voi nauttia syksyn pimeydestä. He ovat innoissaan sytyttelemässä kynttilöitä ulkolyhtyihin ja taskulampun kanssa pimeäpiilonen on taattu hittileikki – se toimii niin sisällä kuin ulkonakin. Illalla on mukava rauhoittua ja laulaa joululauluja tai vaikka leipoa joulutorttuja tai pipareita. Myös yhdessä piirtäminen ja palapelien rakentelu ovat mukavia pimeiden iltojen puuhia. Tai miksi et nappaisi pientä kaveria viltin alle sohvan nurkkaan ja pitäisi satutuokiota jo ennen nukkuma-aikaa.
Joulun odotus alkaa jo marraskuussa.

Toivottavasti näistä vinkeistä olisi iloa sinullekin. Oikein tunnelmallista ja seesteistä marraskuun jatkoa kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: