MEIDÄN KAINUULAINEN JOULURUOKA

Yksi paras asia joulussa on tietenkin jouluruoka ja tässä postauksessa haluamme esitellä mitä meidän kainuulaiseen joulupöytäämme kuuluu. 

1. Joulukinkku

Jouluruuan ykkönen on ehdottomasti sinappihuntuinen kinkku. Aattoaamuna keittiön täyttää herkullinen tuoksu, kun kinkku on kypsynyt yön yli uunissa ja aamupalaksi siitä kalastellaan palasia ennen kuin se viedään jäähtymään ja odottamaan jouluruokailua. Äiti on joskus tehnyt itse hunajaista sinappia joulukinkun kuorrutukseen ja siitä voisikin aloittaa uuden jouluperinteen. Kinkun paistoliemestä tehtävä kermainen kastike keitettyjen perunoiden kanssa kruunaa jouluherkun.

Sinappihuntuinen joulukinkku.

2. lanttu-, porkkana- ja perunalaatikko

Erilaiset laatikot kuuluvat ehdottomasti meidän joulupöytäämme. Niiden valmistus on tosin vähemmän innostavaa, sillä kuorimis- ja soseuttamisoperaatioiden jälkeen keittiö näyttää usein kaoottiselta, mutta onneksi ne ovat niin herkullisia, että vaivannäkö kannattaa. Laatikot ovat siitä näppäriä, että ne voi tehdä raakana pakastimeen ja jouluaattona ne on sitten helppo sulattaa ja paistaa kinkun kaveriksi.  Lanttulaatikko on meidän suosikkimme ja porkkanalaatikko tulee hyvänä kakkosena. Perunalaatikko ei kuulu jokavuotiseen joulupöytään mutta joinakin vuosina sitä on päässyt maistelemaan. Kaupan pakastealtaissa näkynyt bataattilaatikko on uusi tulokas ja ehkäpä sellaista voisi tehdä jonakin vuonna! 

Porkkana- ja lanttulaatikko.

3. Suolalohi

Suolalohi kuuluu joulupöytään ja maistuu riisipiirakoiden kanssa. Lohen suolaus on oma taitolajinsa, ja joka vuotinen jännitys onkin, miten hyvin se tällä kertaa onnistui: tuliko siitä liian suolaista vai jäikö tuimaksi?

4. Rönttöset ja riisipiirakat

Kainuun perinneruoka rönttönen (ruistaikinaan leivottu piirakka, jossa on imelletystä perunasta ja puolukasta tehty täyte) kuuluu ehdottomasti joulupöytään ja kuten myös riisipiirakat. Joululimppu ei ole löytänyt tietä meidän sydämeemme, mutta ruisleipä ja erilaiset juustot taas maistuvat kinkun kanssa.

Rönttöset ja riisipiirakat jouluruokana.

5. Rosolli

Rosolli on joka joulupöydän väripilkku. Siihen pilkotaan omenaa, suolakurkkua, säilöttyjä punajuuria ja keitettyä porkkanaa. Vatkattuun kermaan lisätään punajuuren säilöntälientä värjäämään se vaaleanpunaiseksi ja hieman etikkaa antamaan kirpakkuutta. Yleensä sitä yrittää noudattaa lautasmallia ja ottaa reilusti salaattia mutta jouluaterialla laatikot ja kinkku vievät kyllä leijonanosan lautastilasta ja rosolli saa mahtua pieneen koloon. Mutta onhan lanttu- ja porkkanalaatikoissakin reilusti juureksia, joten tavallaanhan lautasmallia tulee noudatettua!

Jouluruoka rosolli kulhossa.

6. Luumurahka

Kermainen luumurahka on uudempi tuttavuus meidän joulupöydässämme, mutta se on ihanan helppo ja herkullinen jälkiruoka, joka on mukavaa vaihtelua suklaan jälkeen.

7. Piparit, joulupullat ja joulutortut

Jouluun kuuluu myös leipominen ja usein piparkakkuja leivotaan hyvissä ajoin. Isosiskon lapsien kanssa olemme monena vuonna tehneet piparkakkutalon ja tämä perinne saa varmasti jatkoa, jahka oma jälkikasvu kasvaa hieman isommaksi! Joulupullia ei tule leivottua ihan joka vuosi mutta silloin kun niitä leivotaan, niihin lisätään rusinoita ja pähkinöitä, joista Sanna jaksaa valittaa ja kaivelee rusinat pois. Joulutorttuja jaksaa syödä vielä joulunakin ja perinteisen luumumarmeladin lisäksi myös kanelinen omenamarmeladi on löytänyt paikkansa meidän jouluherkkujen joukossa.

Joulutortut tarjolla jouluruokapöydässä.

8. Riisipuuro ja sekametelisoppa

Joulupäivän aamun aloittaa riisipuuro ja sekametelisoppa, jonka kanssa syödään vielä edellispäivän kinkkua ja ruisleipää. Tämä on mukava perinne, ettei jouluruoka ole vain yksi yhteinen ateria vaan vielä jouluaamuna kokoonnumme yhteen nauttimaan kinkusta ja jouluherkuista.

Riisipuuro ja sekametelisoppa tarjolla.

Millaisia perinteitä sinun jouluruokailussasi on? Jäikö jokin oleellinen herkku puuttumaan meidän listaltamme?

– Satu ja Sanna 

Jaa tämä postaus:

4 kommenttia artikkeliin ”MEIDÄN KAINUULAINEN JOULURUOKA”

 1. Aatonaattona kun porukka tuli jouluksi kotiin oli tarjolla savulohta ja riisipiirakat. Aatonaattona savustin lohen ja leivoin piirakat.

  Vastaa
 2. Äitini on Kainuusta kotoisin ja hän kertoi, että jouluna oli aina uunipadassa valmistettua lihapataa (vähän niinkuin karjalanpaistia), mutta ei lainkaan kinkkua.
  Perunalaatikkokin oli hänelle täällä Etelä-Suomessa ihan uusi juttu!

  Vastaa
  • Myös joidenkin meidän kavereiden kodeissa karjalanpaistin tyylinen lihapata on kuulunut joulupöytään, tosin muistelen että kinkun lisäksi. Tuo perunalaatikko voi olla sitten uudempi juttu 😄 Mukava kuulla toistenkin tietoja näistä perinneruuista!

   Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: