MEIDÄN RAKKAIMMAT JOULUPERINTEET

Meidän jouluperinteemme ovat tällä hetkellä hieman murroksessa, sillä omat lapset ovat vielä niin pieniä, ettei heidän kanssa ole kovin montaa joulua tullut vietettyä. Kerrommekin tässä postauksessa siitä, millaisia meidän lapsuuden joulut olivat Kainuun perukoilla, sekä hieman vanhempina, kun kokoonnuttiin koko perhe yhteen viettämään joulua.

1. Joulusiivous

Tästä on muistoja erityisesti lapsuudesta. Joka paikka pestiin ja puunattiin, jotta jouluaattona oli sitten hohtavan puhdasta ja raikasta. Vuosien saatossa tämä on ehkä enemmän siirtynyt muistuttamaan parempaa viikkosiivousta, eikä ihan joka kaapin nurkkaa tai laatikon kätköjä tule putsattua. Mutta siivous, puhtaat lakanat ja raikas koti kuuluvat ehdottomasti jouluun.

Joulusiivouksen järjestelyoperaatio.

2. Joulukuusen haku

Joulukuusi haettiin ennen koko perheen voimin. Isä ajoi moottorikelkalla ja me istua törötettiin reessä. Vanhempina me sitten aloitimme kuusen katselun hyvissä ajoin syksyllä mutta yleensä siinä kävi kuitenkin niin että aaton aattona lähdimme rämpimään metsään ja jahtaamaan yksilöä, joka täyttäisi Satun laatukriteerit. Joskus kävi niin hyvä tuuri, että se löytyi aivan läheltä (tähän saattoi vaikuttaa -20 asteen pakkanen ja vastahakoinen etsintäjoukko) mutta joskus sitä oikeaa jahdattiin aivan perämetsiä myöten!

3. Lahjojen paketointi

Yksi meidän rakkaimmista jouluperinteistä on aina ollut lahjojen paketointi. Meistä on mukava laittaa joululaulut soimaan ja askarrella nättejä paketteja. Meno onkin kuin tonttujen joulupajassa, jossa lahjapaperia ja -narua on metritolkulla ja paketteja ilmaantuu vino pino. Nykyisin lahjamäärät ovat vähentyneet, sillä kaikilla tuntuu olevan jo kaikkea eikä halua ostaa siihen tavaranpaljouteen enää ylimääräistä.

Joululahjojen paketointioperaatio.

4. Jouluruuan laittaminen

Äidin laittama jouluruoka on tietysti parasta ikinä! Mehevä kinkku ja herkulliset laatikot ovat hänen joka vuotinen bravuurinsa. Tarkemmat tiedot jouluherkkujen sisällöstä löytyvät tästä postauksesta. Yleensä äiti paistoi kinkun yön yli leivinuunissa ja aattoaamuna alakerrassa leijaili herkullinen kinkun tuoksu.

5. Kuusen koristelu

Perinteisesti kuusi kannettiin sisään aina aattoaamuna ja se koristelu on yksi rakkain perinne joulussa. Jouluvalojen laittaminen niin, että ne ovat tasaisesti joka puolella, on ainainen haaste Satulle ja siinä ehtii keittämään glögikupposen jos toisenkin, kun hän niitä mallailee. Meillä on vanhoja koristenauhoja, jotka ovat olleet käytössä vuosikymmeniä ja yhä ne koristavat vihreitä oksia kauniisti. Joulunpunainen ja kultainen ovat meidän joulukuusemme värit. Meillä on myös ikivanha tonttuperhe, joka asuu oksien siimeksessä. Kuten lapsuudessa, myös nykyisin yritämme, että kuusi on koristeltu ennen kuin Lumiukko-elokuva alkaa televisiosta.

Joulukuusen koristelu.

6. Joululaulujen laulaminen

Joululauluja lauletaan lokakuusta asti ja joulun aikaan ne kuuluvat siivouspuuhien ja lahjanpaketoinnin yhteyteen. On ihana laittaa kaunis joululevy soimaan taustalle ja huiskia luutun kanssa tai paketoida samalla lahjoja. Tästä postauksesta löytyy meidän rakkaimmat joululaulut.

7. Joulusauna

Joulusaunan lämmitys on myös rakas jouluperinne. Meidän kotipaikassa on vanha rantasauna, jossa on maailman parhaat löylyt! Sen lämmitys aloitetaan hyvissä ajoin. Ennen vesi otettiin järvestä ja vedettiin vesikelkalla perille. Nykyisin vesi tulee hanasta mutta vesikelkasta ei ole luovuttu, vaan sillä vedetään edelleen saavit oven eteen. Kovilla pakkasilla saunaa saa lämmittää monta tuntia ja tunnelmallinen usva täyttää pukuhuoneen ja saunan aina kun siellä käy lisäämässä halkoja. Saunominen aloitetaan heti, kun alkaa hämärtää, ja pukuhuoneeseen ja lauteille viritellään kynttilöitä tuomaan tunnelmaa.

Joulusaunan tunnelmointia.

8. Jouluruokailu

Kun kaikki ovat saunoneet, siirrytäänkin sitten jouluruuan pariin. Siitä löytyy tarkemmin tietoa tästä postauksesta. Jouluruokaa onkin odotettu nälkäisenä koko päivä ja kokoontuminen yhteisen aterian pariin on joulun kohokohtia. Vaikka ruoka on vuodesta toiseen samaa, se maistuu aina yhtä herkulliselle!

9. Joululahjojen avaaminen

Kun jouluruoka on syöty, siirrytään lahjojen kimppuun. Tämä oli lapsena aivan paras hetki! Hauskaa se on nykyisinkin mutta lahjoja enemmän osaa arvostaa rauhallista yhdessä oloa ja koko päivän tunnelmaa. Kun lahjat on avattu, onkin hyvä vain nauttia yhdessä olosta ja katsella ikivihreitä jouluohjelmia.

10. Joulupäivän aamu

Joulupäivä alkaa yhä edelleen riisipuurolla ja sekametelisopalla, joiden kaveriksi on viipaloitu kinkkua ja suolalohta. Joulupäivän aamuna olo on monesti haikea, kun kauan odotettu joulu on taas ohi ja joutuu odottamaan kokonaisen vuoden ennen kuin taas pääsee nauttimaan sen tunnelmista! Onneksi nyt vanhempana joulun ajan ihanuus kattaa koko juhlapyhät ja osaa myös nauttia pyhäpäivien leppoisasta tunnelmasta.

Joulupäivän aamupuuro.

Millaisia jouluperinteitä sinulla on?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”MEIDÄN RAKKAIMMAT JOULUPERINTEET”

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: