MISTÄ EKOLOGISIA VAATTEITA? PÄHKÄILYÄ VAATEKAAPILLA

Monet lempipaidoista alkavat olla virttyneitä ja hihansuussa tai helmassa on jo reikiä, puhumattakaan legginseistä, joissa polvet ovat kuluneet lasten kanssa lattialla konttailusta. Uusia vaatteita olisi aiheellista hankkia mutta millaisia vaatteita kannattaa ostaa?

Nuorempana oli paljon kiinnostuneempi vaatteista ja parikymppisenä tuli pyörittyä vaatekaupoissa ja tehtyä heräteostoksia alennusmyynneistä, jolloin tärkein hankintakriteeri oli hinta ja tietysti se, miltä vaate näytti päällä. Nykyisin taas ei tulisi pieneen mieleenkään lähteä shoppailukierrokselle, vaan vaatteiden ostamisesta on tullut rasittava operaatio, johon verkkokauppa sopii paljon paremmin.

Ekologisten vaatteiden ostaminen.

Oman vaikeutensa vaatehankintaan on tehnyt tietoisuuden lisääntyminen siitä, millaisia ongelmia vaatteiden tuotantoon liittyy. Näitä ongelmia on nostettu entistä äänekkäämmin esiin ja hyvä niin.

Se on muuttanut myös meidän ostokäyttäytymistä. Nykyisin vaatteissa katsoo mistä materiaalista se on tehty, onko siinä öekö-tex -standardi ja missä se on valmistettu. Pyrimme suosimaan luonnonkuituja, kuten puuvillaa ja villaa, mutta esimerkiksi lasten syksyn ja talven ulkoiluvaatteissa keinokuitu on varsin toimiva materiaali.

Ekologisia vaatteita.

Pikamuoti on ongelmallista ja saastuttavat vaatetehtaat sijaitsevat maailman köyhimmissä maissa, jossa jo valmiiksi puutteessa elävät ihmiset joutuvat työskentelemään huonoissa oloissa palkalla, joka ei välttämättä riitä edes kunnolla elämiseen. Koko ajatus tekee valtavan surulliseksi. Onneksi kuluttajien tietoisuuden kasvu on saanut parannusta aikaan ja nykyisin monet yritykset kertovat sivuillaan, kuinka työntekijöiden oikeudet ja ekologisuus huomioidaan heidän toiminnassaan. Paljon on kuitenkin vielä parannettavaa.

Ympäristöystävällisten vaatteiden hankkiminen.

Mitä kuluttaja voi tehdä?

Kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisia vaatteita hankkii ja että ne tulee hankittua vain tarpeeseen. Kannattaa myös harkita käytettyjen vaatteiden ostamista, sillä se säästää luontoa ja vähentää omaa kemikaalialtistusta, jota vaatteiden kemikaalijäämät aiheuttavat.

Meillä lasten vaatteet on suurimmaksi osaksi ostettu kavereilta ja ne ovat kiertäneet meillä toistemme lapsille. Monilla Satun vauvalla käytössä olevilla vaatteilla on jo neljäs käyttökierros menossa ja ne ovat edelleen niin hyväkuntoisia, että menevät varmasti vielä Sannan vauvalle.

Luomupuuvillaisia vaatteita.

Harmi kyllä vaatteet eivät ole ikuisia, vaan kuluvat käytössä. Varsinkin ne lempivaatteet, joita käyttää paljon. Me olemme huonoja lähtemään kirpputoreille etsimään vaatteita eikä siihen lasten kanssa ole juuri aikaakaan. Siksi nykyisin monet vaatteet tulee hankittua nettikaupoista, joissa vaatteiden materiaalit, mitat ja valmistusmaa on kerrottu selkeästi.

Onneksi tänä päivänä ekologisia vaatteita etsiville vaihtoehtoja alkaa olla runsaastikin tarjolla ja kotimaassa suunnitellut vaatteet sopivat työssäkäyvän ihmisen kukkarolle. Opiskeluaikaan ne olisivat ehkä kirpaisseet kukkaroa turhan syvältä. Tämän kevään aikana olemme käyttäneet hyvän tovin siihen, että löydämme meille sopivia vaatteita paikoista, joiden toimintaa haluamme tukea.

Ekologisten ja eettisten vaatteiden hankkiminen.

Ekologisia ja eettisiä vaateliikkeitä ja brändejä on listattu monessa lehtijutussa, mutta niiden arviot voivat perustua myös liikkeen omiin nettisivuihin. Vaatekauppojen vastuullisuutta voidaan myös vertailla ja mm. Eetti.fi-sivusto julkaisee Rank a Brand -vertailun, jossa listataan kuinka vastuullisesti Suomen vaatealan yritykset toimivat ilmaston, ympäristön ja ihmisoikeustyön näkökulmasta.

Vielä Vuonna 2019 Suomi-merkit pärjäsivät vertailussa huonosti. Parhaaseen A-kategoriaan ei yltänyt yksikään yritys, vain Papu pääsi B-kategoriaan, pari C:hen, 8 yritystä oli D-kategoriassa, jossa ekologisuuden suhteen on otettu ensi askeleita, mutta paljon pitää vielä tehdä. 12 yritystä oli huonoimmassa eli E-kategoriassa. Kun tämä sama arviointi tehtiin vuonna 2020, yritykset pärjäsivät jo huomattavasti paremmin ja myös useampia oli mukana arvioinnissa. A-kategoriaan ylsivät Papu, Paapii, FRENN ja Glope Hope, B-kategoriassa oli 11 yritystä, C:ssä 4, D:ssä 10 ja huonoimmassa E:ssä enää 6. 

Ekologisten vaatteiden hankkiminen.

On hyvä, että ostamisen tueksi löytyy tietoa ja vertailuja vastuullisesti toimivista yrityksistä, sillä ainoa tapa, millä vaatealan tulevaisuuden toimintaan voi vaikuttaa, on tukea näitä ekologisia alan toimijoita.

Onko vaatteiden ostaminen aiheuttanut sinulle päänvaivaa?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”MISTÄ EKOLOGISIA VAATTEITA? PÄHKÄILYÄ VAATEKAAPILLA”

  1. Hei olipas tämä hyvä postaus! Itse kamppailen samojen ajatusten kanssa aina kun vaatekaapin sisältö on kulutettu puhki ja pitäisi hankkia uutta päällepantavaa. Välillä vaatekaappia saa uusia jopa ärsyttävän usein, mikä käy myös lompakon päälle. Haaveenani olisi haalia itselleni sellainen luottobrändien ja/tai myyjien lista, josta voisin tarvittaessa shoppailla sormia napsauttamalla uutta, kestävää ja ekologista vaatetta aina kun tarvitsen jotain. Siihen on vielä matkaa! 😀

    Vastaa
    • Kiitos, kiva että tykkäsit 😍 On tosiaan saanut tämän kevään aikana tehdä taustatutkimusta, kun on yrittänyt löytää sellaisia kauppoja, joissa on itselle sopivia vaatteita ja juurikin kestävästi valmistettuja. Tuo luottokauppojen/brändien löytäminen on myös meillä työn alla 👍 Olemme tilanneet nyt vaatteita NOSHilta, siellä vaatteet vaikuttavat laadukkailta ja hyvän mittataulukon ansiosta kootkin ovat sattuneet kohdilleen 😊 Tsemppiä sinnekin vaatteiden kanssa pähkäilyyn! Siihen kannattaa käyttää vähän aikaa, niin saa sitten kivoja vaatteita, joita voi käyttää hyvällä mielellä pitkän aikaa 😃

      Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: