PAKKASPÄIVÄN SIIVOUSOPERAATIO TAAPERON KANSSA

Katsoin maanantaiaamuna lämpömittarin lukemaa ja se näytti -18 astetta – lopultakin kunnon pakkaspäivä! Siitä kannatti heti ottaa kaikki ilo irti ja päätin pitää kunnon siivouspäivän, sillä tammikuun vesisateessa petivaatteiden tuuletus oli lievästi sanottuna vaikeaa. Pölypunkit kuolisivat -18 asteessa vuorokaudessa mutta se on kyllä liian pitkä tuuletusaika minulle. Nykyaikana pölypunkit ovat kuitenkin harvinaisia kuivan huoneilman takia enkä tee tuuletusoperaatiota niiden pelossa vaan siksi, että siitä tulee kotiin ihanan puhdas ja raikas tuoksu.

Valkoinen koira sohvalla.

Aamupalan jälkeen kävimme typyn kanssa hommiin heti, kun hän vain malttoi lopettaa sohvalla maanneen Isan nenän tökkimisen. Kasasimme yläkerrassa petivaatteet ja viltit parvekkeen oven eteen ja, kun samaan kasaan vielä lisäsi vierashuoneen sohvatyynyt ja täkit, tuloksena oli melkoinen tekstiilivuori, jonka kimpussa yksi taapero nujusi hyvin onnellisena. Pikkuihmisille siivouspäivästä on paljon iloa!

Kun lopulta sain hänet houkuteltua täkkitaivaasta ilman suurempaa itkukohtausta, kiskoimme ulkovaatteet päälle ja kopistelimme yläkerran tekstiilit parvekkeella. Työnjako oli varsin selvä; äiti kopsutteli petivaatteet ja typy paini unipupunsa kanssa – se oli myös päässyt tuulettumaan.

Petivaatteet tuulettumassa siivouspäivänä.
Unipupu tuulettumassa siivouspäivänä.

Pakkanen oli aika ottava ja meillä piti lämmitellä hetki ennen kuin kävimme alakerran kimppuun. Typy leikki taas Isan kanssa ja katsoin hieman epätoivoisena miten paljon karvaa siitä oli irronnut sohvatyynyihin – Isa oli päättänyt aloittaa joka keväisen karvanlähtönsä tammikuussa. No, koira ulos ja imuri esiin ja karvainvaasiota taltuttamaan. Kiva vain, että imurointi on typyn lempipuuhaa eikä sitä nytkään tarvinnut tehdä yksin vaan hän kiipeili imurin päällä ja omi välillä koko imurin. Olisikin liian helppoa, jos joskus saisi siivota yksin…

Imurointioperaation aikana päivä oli kirkastunut, joten kasasimme kaikki alakerran viltit, matot ja imuroidut sohvatyynyt oven eteen ja lähdimme ulos. Avaruuslakana oli jäänyt kuistille epäonnisen tähtikuvailun jälkeen ja levittelin sen hangelle, jossa se toimi hyvänä alustana sohvatyynyille. Piti vain varmistaa, ettei Isan juoksunaru yltänyt sinne asti, sillä se olisi varmasti rojottanut tyynyjen päällä hyvin tyytyväisenä.

Sohvatyynyt tuulettumassa pakkaspäivänä.

Minä sain sohvatyynyt ja viltit kopisteltua ja typy nukahti ahkioon, joten siivouspäivään tuli ansaittu tauko ja sain kaikessa rauhassa keitellä teetä ja katsoa kirjajuttuja. Kaiken sen harmauden jälkeen oli ihana kirjoittaa ja hörppiä teetä, kun kirkas talvinen päivä säihkyi ikkunan takana.

Teetuokio siivoilun lomassa.

Päiväunien ja -aterian jälkeen kaivoin taas imurin esiin ja imuroimme koko talon. Siitä selvittiin yllättävän vähällä taistelulla imurin herruudesta. Yksi jännittävin asia on tällä hetkellä se, kuinka imurin töpseli imetään lopuksi takaisin kelaansa. Sitä, kun töpseli katoaa imurin uumeniin, piti pikku neidillä katsella monta kertaa ja nykiä johto aina takaisin esille.

Pölyjen pyyhkimisen ja lattioiden luutuamisen jälkeen alkoi olla aika voittajafiilis. Päivä oli pyörähtänyt jo niin pitkälle, että mieskin kotiutui töistä ja minä sain kantaa tuulettuneet kamppeet rauhassa sisälle, kun neiti hääräsi isänsä kimpussa. Kerrankin hyvissä ajoin niin petivaatteet ehtisivät lämmetä! Joskus on nimittäin vasta nukkumaan mennessä muistanut kamojen olevan vielä tuulettumassa ja on sitten joutunut pujahtamaan jääkylmien lakanoiden väliin.

Hämärän koitto pakkaspäivänä.

Illalla kodissa olikin ihanan raikas tunnelma! Ja mikä parasta, pikkuapulaisen kanssa pakkaspäivä sujui oikein kivasti.

– Sanna

Ps. Jos jäit miettimään pölypunkkien yleisyyttä, tässä muutama juttu niiden olemassa olosta nykykodeissa:

Yle.fi: Tutkijat lähtevät pölypunkkijahtiin imurit kourassa: Onko pölypunkki kuollut sukupuuttoon vai ei?

Allergia.fi: Pölypunkit elävät edelleen suomalaisten sängyissä.

Kaleva.fi: Kiikutatko vuodevaatteet pakkaseen pölypunkkien pelossa? – Lue mart­ta­neu­vo­jan vinkit.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: