RASKAUS JA RAUDANPUUTEANEMIA

Olen huomannut tämän raskauden aikana, että rauta-arvoja ja mahdollista raudanpuuteanemiaa seurataan nyt paljon tarkemmin kuin mitä aiemmassa raskaudessa kolme vuotta sitten. Nyt hemoglobiinin ja ferritiinin, eli varastoraudan, arvot määritettiin heti alkuraskaudesta, toisin kuin ensimmäisen raskauden kanssa. Silloin varastoraudasta ei oltu kovin kiinnostuneita, vaikka minulla on aina ollut matala hemoglobiini.

Raskaus ja varastorauta.

Ensimmäisessä raskaudessa minun hemoglobiini oli alussa 120 g/l luokkaa ja lipui lähemmäs 100 g/l mitä pidemmälle raskaus eteni. Vaikka menetin synnytyksessä paljon verta, mistään lisäraudasta ei ollut puhetta. Onneksi söin kuitenkin raskauden ja imetyksen ajan monivitamiinia, jossa rautaa oli se suositeltavat 30 mg/vrk.

Nyt toisessa raskaudessa sen sijaan ferritiiniarvo määritettiin heti aluksi ja olin ihmeissäni, kun se oli raudanpuutoksen haarukassa (15–30 µg/l), vain 20 µg/l. Raudanpuutoksen ja -anemian oireet ovat moninaiset, kuten väsymys, ihon kalpeus, päänsärky, korkeampi sydämen syke, korvien humina sekä helposti hengästyminen. Minä en oikeastaan kärsinyt mistään noista oireista ja tuossa jutussa olikin, että hitaasti kehittyvän anemian aikana elimistö ehtii reagoimaan siihen, eikä mitään oireita välttämättä tule.

Lisärauta ja imeytyminen

Sain kehotuksen aloittaa lisäraudan syönnin. Olen joskus ennenkin syönyt lisärautaa, että saisin nostettua hemoglobiiniarvojani. Rautavalmisteista on kuitenkin aina tullut jotain epämiellyttäviä sivuvaikutuksia ja se, että niiden ottaminen pitäisi ajoittaa niin, ettei nauttisi maitotuotteita kahteen tuntiin ennen tai jälkeen, on ollut kroonisesti kahvia kittaavalle vaikeaa, joten se on sitten jäänyt.

Raskaus ja lisäraudantarve.

No, söin nyt pitkin talvea ja kevättalvea lisärautana Maltofer-valmistetta. Se sopi minulle hyvin enkä saanut siitä mitään isompia sivuoireita. Neuvolan lääkäri vinkkasi, että rautavalmisteet voivat imeytyä paremmin, jos ottaa joka toinen päivä tupla-annoksen, joten otin sitten joka toinen päivä 200 mg annostuksen.

Kävin kontrolliverikokeessa toukokuussa ja ihmetys oli melkoinen, kun varastoraudanarvo oli tippunut 6 µg/l, eli minulla ei käytännössä ollut varastorautaa ja lisäraudan syönnistä huolimatta minulle oli kehittynyt raskauden edetessä raudanpuuteanemia. Ilmeisesti Maltofer ei imeytynyt minulla kunnolla.

Olen jutellut lisäraudan syönnistä usean ystäväni kanssa, sillä tuntuu että raudanpuutoksen aiheuttamiin ongelmiin on nykyisin herätty ja moni muukin syö rautavalmisteita. Eräs ystäväni sanoi, että Maltofer taitaa olla valmiste joka osalla imeytyy todella hyvin ja osalla ei juuri lainkaan. Mutta tämä sama taitaa päteä monelle muullekin rautavalmisteelle ja ne myös aiheuttavat eri ihmisille erilaisia sivuoireita. Eli itselle sopivan rautavalmisteen löytäminen voi viedä aikaa ja kannattaa kokeilla useita eri valmisteita, että löytää sen mikä toimii.

Raskaus ja raudanpuuteanemia.

Minä olen nyt reilun kuukauden käyttänyt jauhemaista Sideral-valmistetta. Neuvolassa suositeltiin sitä, koska se on imeytynyt monella hyvin. Olen käyttänyt sitä ihan mielelläni, sillä se on hyvän makuinen eikä ole aiheuttanut mitään sivuoireita. Kallis se on, yhden päivittäisen jauhepaketin hinnaksi tulee reilu euro, mutta toivotaan että olisi hintansa väärti. Siinä rauta on kapseloitu niin että se imeytyy vasta suolistossa ja sitä voi ottaa myös ruokailun yhteydessä, mikä on suuri helpotus tällaiselle lahopäälle. Sen kun muistaa aamupalalla niin ei tarvitse laittaa puhelimeen mitään muistutuksia.

En vielä tiedä, miten hyvin tämä on lähtenyt imeytymään mutta toivotaan että paremmin kuin Maltofer. Oloni ei ole ainakaan huonontunut, joten luulisin että jotain imeytyy. Aion pyytää seuraavassa neuvolassa, että voisivatko he tehdä hemoglobiinin pikatestin, jotta näkisin onko se lähtenyt nousemaan. Toivottavasti myös toinen kontrollinäyte otetaan jossain vaiheessa. Ferritiiniarvojen nouseminen kestää kauan, ainakin puoli vuotta, joten ihan lähitulevaisuudessa sitä ei kannata ottaa. 

Miksi raudanpuuteanemiasta ei ole oltu aiemmin huolissaan?

Yksi asia, mitä olemme ystävieni kanssa ihmetelleet, on se että miksi raudanpuutokseen ja -anemiaan on herätty vasta nyt? Se on todella yleistä varsinkin naisilla ja aiheuttaa vakavia ongelmia jaksamiseen arjessa. Useat, joilla on raudanpuuteanemia, ovat työkyvyttömiä, koska heillä on ongelmia jaksamisen suhteen. Kuinka paljon helpompaa, halvempaa ja kaikin tavoin mukavampaa olisi syödä lisärautaa kuin masennuslääkkeitä? Raudanpuute voi myös aiheuttaa lapsettomuutta.

Ihmeekseni kuulin myös, että ferritiinin määritykseen on ollut vaikea saada lähetettä ja osa onkin käynyt aivan yksityisellä määrittämässä varastorautatasonsa. Eli vaikka on tiedetty, että raudanpuutos on yleistä, siihen ei ole suhtauduttu kovinkaan suurella vakavuudella. Uupumus ja masentuminen ovat nykyajan vitsauksia ja näitä ei varmasti paranna huonot rauta-arvot.

Raskaus ja raudanpuuteanemia.

Raudanpuutoksen riskiryhmään kuuluvat hedelmällisessä iässä olevat naiset, erityisesti he joilla on runsaat kuukautiset. Myös iäkkäät ja henkilöt, joilla ravintoaineet imeytyvät huonommin jonkin suolistosairauden vuoksi, ovat riskiryhmää. Runsas verenvuoto ja verenluovutus voivat myös altistaa raudanpuutteelle, kuten myös aktiivinen urheilu.

Jos tunnet itsesi väsyneeksi ja kuulut näihin riskiryhmiin, suosittelen kyllä lämpimästi, että pyydät varastoraudan eli ferritiinin arvojen määritystä. Hemoglobiini voi olla korkea, vaikka varastorauta olisi lähes nollassa, joten pelkkään hemoglobiinin määritykseen ei kannata luottaa.

– Sanna

Tässä vielä muutamia linkkejä aiheeseen:

Puhti.fi: Ferritiini kertoo rautavarastoistasi.

Duodecimlehti.fi: Raudanpuuteanemian diagnostiikka ja hoito.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: