SYYSKUUN TAIVASTELUT

Syyskuun hämärtyvät illat ja pimeät yöt ovat täällä, joten tähtiä pääsee tuijottelemaan hyvissä ajoin. Syyskuun raikkaat päivät kutsuvat ulkoilemaan metsään ja iltaisin voi sitten ihastella yötaivaan kauneutta. Marjojen poimintasesonki jatkuu vielä puolukoiden ja karpaloiden parissa mutta nyt ei onneksi tarvitse enää taistella itikoiden ja paarmojen kanssa. Hirvikärpäsiä sen sijaan riittää haitaksi asti…

Joko voi aloittaa joulun odotuksen? Kauppoihin ilmestyvät glögit ja joulusuklaat ovat varma merkki joulun lähestymisestä ja mikäs sen mukavampaa kuin kaivautua höyryävän kuuman glögikupposen ja suklaarasian kanssa sohvan nurkkaan nauttimaan pimeistä illoista! Kesän kiireet ja hektiset illat ovat nyt jääneet taa.

Linnunrata.

Tähtitaivas

Syyskuussa pimeyttä riittää Kainuun korkeudella jo kuuden tunnin ajan, etelässä pari tuntia pidempään. Alkusyksyn taivaalla nähdään tutut Kesäkolmion Deneb, Vega ja Altair, jotka näkyvät korkealla etelässä. Linnunrata kulkee pohjois-eteläsuunnassa: Pohjoisessa Ajomies, Perseus, Kassiopeia, Kefeus, Joutsen on korkealla etelässä ja sen alapuolella on Kotkan tähdistö. Kotkan jälkeen linnunradasta erottaa vielä himmeän Kilven tähtikuvion. Otava on luoteessa ja Karhunvartijan Arcturus lännessä. Pohjankruunun U-kuvio on heti Karhunvartijan vieressä ja Herkules sen kyljessä Linnunradan vieressä. Andromeda ja Pegasus ovat idässä.

Syyskuun pimeät yöt ovat parasta aikaa katsella hehkuvaa linnunrataa. Ursan kuukauden kohde on Linnunradan suuri repeämä, joka alkaa Joutsenen kohdalta ja etenee Kotkan ja Kilven tähdistöjen suuntaan. Se muodostuu, kun tähtien väliset pölypilvet peittävät kaukaisemmat tähdet näkyvistä. 

Ursa on tehnyt taivastelijoille hyödyllisen pimeiden havaintopaikkojen kartan, jossa tähtiä voi ihailla ilman valosaastetta ja linkki löytyy täältä.

 Kuu

Täysikuu on 21.9. ja syysiltaisin se voi nousta kauniin punertavana. Uusikuu puolestaan on 7. päivä ja sitä ennen vähenevän kuun sirpin voi nähdä aamutaivaalla.  

Punaisena nouseva täysikuu syksyllä.

Aurinko

Syyspäiväntasaus on 22.9., jolloin aurinko siirtyy eteläiselle pallon puoliskolle, ja päivä ja yö ovat kaikkialla maapallolla lähes yhtä pitkät.

Planeetat

Jupiter ja Saturnus näkyvät matalalla etelän suunnassa pimeän aikaan. Mars ja Venus laskevat auringon mukana horisonttiin eikä niitä näe yöaikaan.

Yksinäinen Venus illan kajossa.

Meteoriparvet

Syyskuussa on hyvä katsella tähdenlentoja, koska iltaisin lämpötila on vielä plussan puolella ja pimeyskin tulee kohtuulliseen aikaan.

Aurigidien tähdenlentoparven tähdenlentoja nähdään elokuun lopussa ja syyskuun alussa 28.8.–5.9. ja parhaimmillaan siitä voi nähdä noin viisi tähdenlentoa tunnissa. Tänä vuonna aktiivisuusmaksimin on ennustettu osuvan 31.8/1.9. yölle, jolloin voi nähdä kymmenkunta lentoa tunnissa.  Harmillisesti vähenevä kuu haittaa havaintojen tekoa. Parven aktiivisuus vaihtelee ja se on ollut joinain vuosina runsaampi, esimerkiksi 1994, 2007, ja viimeksi 2019. Aurigidien tähdenlennot ovat nopeita ja ne näyttävät tulevan Ajomiehen Capella-tähden suunnalta.

Tähdenlentoja.

Ilmakehä

Tilastojen mukaan revontulia näkyy eniten syys- ja kevätpäivän tasauksen aikaan, joten loppukuusta kannattaa katsella taivaalle. Harmi kyllä, revontulien esiintymisaktiivisuus on tällä hetkellä alhainen mutta esimerkiksi viime viikolla oli auringonpurkaus, jolloin revontulia näkyi suuressa osassa maata.

Sumuilmiöt ovat tyypillisiä syyskuun raikkaina aamuina, jolloin kosteus tiivistyy pieniksi vesipisaroiksi. Sumupilvessä voi nähdä Glooria valokiekon tai sumukaaren, kun auringonvalo osuu siihen.

Kangastuksia voi näkyä suurten vesistöjen yllä, kun vesi on vielä kesän jäljiltä lämmintä mutta ilman lämpötila laskee. Ilmamassaan muodostunut lämpötilagradientti taittaa valoa, jolloin kauempana näkyvä kohde näyttää ikään kuin leijuvan ilmassa.

Sateenkaaria voi nähdä iltapäivisin sadekuurojen jälkeen ja pääsateenkaaren lisäksi himmeämpi sivusateenkaari on myös usein nähtävillä. Kaarien välistä tummempaa aluetta sanotaan Aleksanterin vyöksi ja sateenkaarien yhteydessä nähtävistä ilmiöistä voi lukea lisää Ursan sivuilta täältä.

Sateenkaari syyspäivänä.

Lintubongaus

Syysmuutossa lintujen määrä on suurempi kuin keväällä, sillä nyt mukana ovat myös poikaset. Muutto on myös ajankohdaltaan pidempi mitä keväinen paluu. Peipot ovat ensimmäisiä lähtijöitä ja muita aikaisia muuttajia ovat kyyhkyt ja mehiläishaukat. Syys-lokakuun taite on parasta aikaa seurata lintujen muuttamista, joten loppukuusta kannattaakin suunnata lintutorneille ihailemaan lähtijöitä. Silloin kurjet, petolinnut ja hanhet ovat liikenteessä. On myös mahdollista, että harvinaisempia vieraita itäiseltä taigalta voi piipahtaa meillä vierailulla.

Pihapiirissä puolestaan voi seurata rastaiden pomppimista nurmikolla ja lintuparvien ruokailua marjapensaissa ja pihlajissa. 

Rastas pihlajassa.

Syksyn puuhia

Puolukoiden poiminta kuuluu syyskuun aurinkoisiin päiviin ja siitä on myös mukavia lapsuusmuistoja. Lähdettiin koko perheen ja eväskorin voimin poimimaan marjoja. Me jaksettiin poimia omilla pienillä poimureilla aikamme ja sitten eväskorin houkutus vei voiton. Jo lapsena osasi nauttia eväshetkistä luonnonhelmassa.

Kotonakin riittäisi monenlaista puuhaa. Kukkapenkit ja kasvimaat pitäisi syyslannoittaa ja laittaa talvitelolle. Lasten kanssa pitäisi istuttaa tulppaanien sipuleita, jotta voisi keväällä odottaa milloin ne nousevat pintaan. Kotimaisista omenoista voisi keittää omenahilloa ja viinimarjapensaiden lehdistä tehdä viinimarjanlehtimehua.

Puolukkametsässä.

Millaisia puuhia sinun syyskuuhun kuuluu?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: