SYYSKUUN TAIVASTELUT

Nyt on syksy! Illat ja aamut ovat hämäriä, tuuli on ihanan raikas ja tuoksuu syksyltä, ei tarvitse läträtä aurinkorasvan kanssa, ei ole kuuma ja kesäkukat voi jättää oman onnensa nojaan. Paljon kaikkea ihanaa on tulossa! Voi alkaa kytätä milloin ensimmäiset glögit tulevat kauppoihin, milloin joulukonvehtihylly ilmaantuu taas kauppareissujen kiusaukseksi ja missä vaiheessa kurpitsat ja muut halloween-aiheiset koristeet ilmestyvät koristamaan kauppojen hyllyjä. Ja mikä ihaninta, pimenevien iltojen myötä voi taas katsella tähtiä ja hehkuvaa kuuta!

Aamu-usvaa pellolla.

Tähtitaivas

Syyskuussa etelässä pimeää riittää jo kahdeksan tunnin ajan, pohjoisessa pari tuntia vähemmän. Alkusyksyn taivasta hallitsee hämärän tullessa Kesäkolmion Deneb, Vega ja Altair, jotka näkyvät korkealla etelän suunnalla. Linnunrata kulkee pohjois–etelä suunnassa ja sen tutut kuviot: Ajomies, Perseus, Kassiopeia, Kefeus, Joutsen ja Kotka erottuvat tähtien joukosta. Kotkan jälkeen linnunradasta erottaa Kilven tähtikuvion. Otava on luoteessa ja Karhunvartijan Arcturus lännessä. Pohjankruunun U-kuvio on Karhunvartijan vieressä ja Herkules on heti sen kyljessä Linnunradan vieressä. Andromeda ja Pegasus ovat idässä.

Nippelitietoa: Linnunrata jakaantuu Joutsenen jälkeen kahteen haaraan, joiden välissä on tumma alue. Sitä kutsutaan Suureksi repeämäksi ja sen aiheuttaa tähtienväliset pölypilvet, jotka peittävät alueen tähdet näkyvistä.

Syksyinen tähtitaivas.

Planeetat

Alkukuusta Mars ja Venus näkyvät aamutaivaalla: Venus idässä ja Mars korkealla etelässä. Iltataivaalla puolestaan voi nähdä Saturnuksen ja Jupiterin matalalla etelässä ja Mars nousee idästä. Se vaeltaa yön aikana lounasta kohti. Loppukuusta Venus ja Mars näkyvät edelleen aamutaivaalla. Mars ehtii kiertää niin, että hämärän tullessa se näkyy jälleen idässä, ja Saturnus ja Jupiter näkyvät matalalla lounaassa.

Venus aamutähtenä.

Kuu

Alkukuusta lähes täysikuu nousee kaakosta illalla ennen kymmentä. Täysikuu on 2. päivä ja uusikuu puolestaan 17. päivä. Kapeaa kuun sirppiä voi etsiä ennen uutta kuuta aamutaivaalta ja odotella, jos myös maatamo värjäisi taivaan. 14.9. vähenevän kuun sirppi ohittaa Venuksen aamutaivaalla.   

Kuu.

Aurinko

Syyspäiväntasaus on 22.9, jolloin aurinko siirtyy taivaan eteläiselle puoliskolle ja koko maapallolla yö ja päivä ovat suurin piirtein saman mittaiset.

Ilta-aurinko.

Meteoriparvet

Syyskuussa on vielä mukava katsella tähdenlentoja, kun illat ovat lämpimiä ja pimeyskin tulee kohtuulliseen aikaan.

Aurigidien tähdenlentoparvi osuu elo–syyskuun vaihteeseen ja parven tähdenlentoja näkyy 28.8.–5.9. Parven maksimi on 31.8. ja enimmillään niitä voi nähdä viisi tunnissa. Parven aktiivisuus on kuitenkin ollut joinain vuosina runsaampi, esimerkiksi 1994 ja 2007. Aurigidien tähdenlennot ovat suhteellisen nopeita ja näyttävät tulevan Ajomiehen Capella-tähden suunnalta. Harmillisesti täysikuu ajoittuu juuri parven aktiivisuusmaksimin kanssa päällekkäin, joten se haittaa havaintojen tekemistä.

Tähtitaivas ja tähdenlento.

Ilmakehä

Revontulia näkyy tilastojen mukaan eniten syys- ja kevätpäivän tasauksen aikaan, joten kannattaa muistaa katsella taivasta kuun loppupuolella. Harmi kyllä, revontulien esiintymisaktiivisuus on tällä hetkellä alhainen mutta kyllä niitä kannattaa aina pitää silmällä.

Sumuilmiöt ovat hyvin yleisiä syyskuun kirpeinä aamuina, kun kosteus tiivistyy pieniksi vesipisaroiksi. Auringonvalon osuessa sumupilveen siinä voi nähdä myös erilaisia sumuilmiöitä, kuten Gloorian valokiekon ja sumukaaren.

Suurten vesistöjen horisontissa voi näkyä kangastuksia, kun ilma on kylmää mutta vesi vielä kesän jäljiltä lämmintä. Ilmamassaan muodostunut lämpötilagradientti taittaa valoa ja saa kaukana näkyvän kohteen leijumaan ilmassa.

Sateenkaaria voidaan nähdä iltapäivisin sadekuurojen jälkeen ja pääsateenkaaren lisäksi himmeämpi sivusateenkaari on usein nähtävillä. Kaarien välistä tummempaa aluetta sanotaan Aleksanterin vyöksi. Muista sateenkaaren yhteydessä nähtävistä ilmiöistä voit lukea Ursan sivuilta täältä.

Sateenkaari järven yllä.

Lintubongaus

Syysmuutto on komeaa seurattavaa, sillä mukana ovat nyt myös poikaset ja muutto on ajankohdaltaan pidempi mitä keväinen paluu. Peippo on ensimmäisiä lähtijöitä ja muita muuttajia ovat kyyhkyt ja mehiläishaukat. Syys-lokakuun taite on parasta aikaa seurata lintujen muuttamista, joten loppukuusta kannattaakin suunnata lintutorneille ihailemaan lähtijöitä. Kurjet, petolinnut ja hanhet ovat jo liikenteessä. Myös harvinaisempia vieraita itäiseltä taigalta voi piipahtaa meillä vierailulla. 

Västäräkki vauhdissa.

Syksyn puuhia

Elokuu on parasta marjojen poimimisaikaa, mutta syyskuun puolukoiden poiminnassa on vain jotain niin nostalgista. Muistamme lukemattomia retkiä lapsuudesta äidin ja isän kanssa. Poimimme omilla pikku poimureillamme ensin kavereina ja sitten kun homma ei enää kiinnostanut, keskityimme kiipeilemään kaatuneiden puiden päällä ja suunnittelimme eväshetkeä, joka kuului marjastusreissujen parhaimpaan antiin.

Syksyn marjasaalista.

Kotona kukkapenkit ja kasvimaat pitäisi syyslannoittaa ja laittaa talvitelolle. Lasten kanssa voisi istutella kukkasipuleita, joita saisi sitten keväällä odotella milloin ne nousevat pintaan. Kotimaisia omenoita alkaa olla kaupassa ja omenahillon tekeminen on kuulunut viime vuosina syksyisten suosikkipuuhien joukkoon. Viime syksynä Sanna teki omena-marja-aronia hilloa ja siitä tuli todella hyvää! Suhde taisi olla 70:30 omenoiden hyväksi, mutta tänä syksynä mietimme, että kokeilisimme myös lisätä marja-aronian määrää. Pieni ripaus kanelia toimi tässä todella hyvin.

Millainen tilanne sinun pakastimessa on? Vieläkö sinne mahtuu puolukoita?

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: