TAAS VAUVA-ARKEA

Tässä on nyt ensimmäinen kuukausi vauva-arkea takana, joten onkin hyvä hetki kirjata vähän ajatuksia ylös. Raskausaika, varsinkin loppuosuus tuntui pieneltä ikuisuudelta mutta tämä vauva-aika on kyllä lähtenyt etenemään vauhdikkaasti. Olo on ollut nyt paljon varmempi kuin ensimmäisen lapsen kanssa ja esimerkiksi vauvan nukkuma-aikojen ennakointi on sujunut paremmin. Miten meillä on sitten mennyt?

Vauva oli ensimmäiset viikot todella hyväuninen tapaus ja sellainen sohvalle pötkäytettävä malli. Hän yleensä nukahti syömisen jälkeen tai sen äärelle ja nukkui sohvalla viltin mutkassa parin kolmenkin tunnin unet. Minulla oli hyvin aikaa leikkiä tirpan kanssa ja opetella uutta vauva-arkea. Reilun viikon iässä vauva alkoi nukkua vaunuissa ulkona ja pääsin käymään mustikassakin; hän nukkui vaunuissa ja minä sain poimia rauhassa marjoja.

Parin viikon iässä aloitettiin D-vitamiini eikä pari tippaa aiheuttanut mahanpuruja mutta, kun nostin tippojen määrän neljään viiteen, vauvalla alkoi olla iltaisin kitinää ja selvästi mahanpuruja, välillä oikein kipuitkua. Aluksi ajattelin, että olen syönyt jotain mistä mahapurut aiheutuu mutta, kun levottomat illat vain jatkuivat vaikka karsin ruokavaliosta kaiken ylimääräisen, päättelin että itkuisuus johtuu D-vitamiinista ja laskin annostusta kolmeen tippaan. Se auttoi ja suurin kitinä lakkasi.

Nyt illat ovat rauhallisempia mutta vielä on vähän levottomuutta ja esimerkiksi viimeinen iltauni vaunuissa voi olla levotonta. Rasittavasti illan pahin kitinä on juuri tirpan iltapuuhien; hampaidenpesu ym. iltarutiinien aikaan mutta onneksi hän yleensä nukahtaa hyvin yöpuulle. Aamuyöt ovat sitten oma asiansa ja silloin on toinen levottomuusjakso, jolloin voi mennä parikin tuntia ennen kuin vauva taas rauhoittuu nukkumaan. Nyt D-vitamiinimäärän vähennyksen ansiosta sekin on parempaan päin.

Neuvolassa sanottiin, että voin nyt hetken käyttää hyvin tuota kolmea D-vitamiinitippaa ja myöhemmin kokeilla taas isompaa annosta. Voi olla, että sitten vauvan masu sietää sitä jo paremmin. Mietin myös kokeilisinko vesipohjaista D-vitamiinivalmistetta, sillä nyt meillä on käytössä oliiviöljypohjainen.

Levottomina iltoina etsin tietoa mistä helpotusta vauvan masuvaivoihin ja löysin hyvän postauksen vauvojen hieronnasta. Moni oli saanut siitä apua ja meillä myös vauva nukkui yön ensimmäisen pätkän hieronnan jälkeen hyvin, joinakin öinä jopa viisi tuntia, ennen kuin heräsi tankkaamaan, joten suosittelen kokeilemaan, jos vauva on itkuinen. Minä en todellakaan tehnyt kaikkia noita hierontoja mitä postauksessa on mainittu, lähinnä keskityin jalkapohjiin, koska kirjoittajan mukaan siitä on eniten apua, ja ainakin meillä se toimi.

Tirppa on ottanut vauvan vastaan todella hyvin. Monta kertaa päivässä hän toteaa, että tykkää vauvasta, haluaa halailla ja pussailla pienokaista eikä mustasukkaisuudesta ole vielä ollut merkkejä. Se on ollut mukava ja helpottanut arkea huomattavasti. Hän on myös aika hyvin hyväksynyt sen, ettei äiti pääse leikkimään silloin kun hoitaa vauvaa, vaikka siitä tuleekin välillä pettymystä.

Vaikka tirppa tykkääkin vauvasta, elämänmuutos näkyy kuitenkin kahdella tavalla: päivällä kiukuttelua tulee herkemmin kuin aiemmin ja yöllä hän on alkanut nähdä painajaisia ja heräilee itkuisena. Onneksi hän on kuitenkin sitten aamulla herätessä hyväntuulinen ja neuvolankin kanssa on puhuttu, että painajaiset voivat lakata sitten kun tämä vauva-arki asettuu uomiinsa. Toivottavasti näin tapahtuu, sillä on todella ikävää kuunnella toisen itkuisuutta, kun hän oli jo nukkunut yöt niin hyvin.

Pääsääntöisesti vauva-arki on siis lähtenyt sujumaan hyvin. Loppuraskaudessa kasautuneet huonosti nukutut yöt painavat vielä päälle pahimpina kitinäöinä ja päivisin huomaan pinnan olevan joskus kohtalaisen kireällä. Esimerkiksi tirpalle voi tulla sanottua turhankin napakasti, jos yritän nukuttaa vauvaa ja hän tulee kailottamaan ovenpieleen. Onneksi hän ei ole pitkävihaista sorttia vaan äiti kelpaa hyvin leikkikaveriksi, kun saa vauvan nukkumaan.

Eli kaikki on sujunut ihan mallikkaasti. Toivottavasti vauvan masu asettuu tuon D-vitamiinin kanssa ja meillä on kiva syksy tiedossa pikkuhurmurin kanssa.

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: