TALVIBINGO TAIVAANTÖLLÖTTÄJILLE

Pitkät pimeät illat tarjoavat paljon nähtävää, kun vain hoksaa kohottaa katseensa ja tietää mitä on katsomassa. Taivaanvahti on tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ylläpitämä sivusto, jonne jokainen voi ilmoittaa havaintoja tähtitaivaan ja ilmakehän ilmiöistä. Sivustolla on niistä runsaasti tietoa; havainnollisia kuvia ja selityksiä ilmiöiden syntymisestä, sen vaatimista olosuhteista, sekä viimeaikaisia havaintoja. Sinne kannattaa suunnata hakemaan neuvoa silloin, kun et ole aivan varma mikä taivaanilmiö on kyseessä. Uusimmat havainnot -palsta päivittyy tiuhaan, jos taivaalla tapahtuu jotain jännittävää!

Jos olet lukenut meidän taivastelutekstejämme (marraskuu, joulukuu), huomaat että revontulet ovat yksi meidän talvinen suosikkikohteemme. Niissä on vain jotain niin taianomaista ja lumoavaa. Tähtitaivasta katsellessa taas silmä hakee tutut tähtikuviot ja kirkkaat suosikkitähdet, eikä taivaalle yleensä tarvitse tuijottaa pitkään huomatakseen satelliitin liikkeen. Lapsuudessa ne olivat harvinaisempia ja muistamme vieläkin, miten pitkään lumihangessa sai maata, että sellaisen näki! Tähtitaivasta tuijotellessa saattaa myös nähdä tähdenlennon ja silloin pitää muistaa toivoa jotain.

Täydenkuun hopeoima luminen maisema on aina yhtä kaunis ja se maalaa satumaisen tunnelman kuuraisten puiden nuokkuessa talviuntaan. Uudenkuun aikaan taas Linnunrata hehkuu kauneimmillaan ja silloin kannattaa olla kameran kanssa liikenteessä. Kuunsirppi on aamu- ja iltataivaiden kaunistus. Halot ovat yleisiä talvella ja  pakkasaamuja voi säväyttää punahehkuinen auringonpilari, joka loimuaa ylös horisontin rajamailta ennen kuin aurinko tulee esiin.

Tässä vain muutamia esimerkkejä mitä me katselemme talviselta taivaalta ja näiden innoittamina teimmekin taivaantöllöttäjien talvibingon!

Talvibingo taivaantöllöttäjille.

Käännä sinäkin katseesi talviselle taivaalle ja kerro kommenteissa saitko bongattua bingon!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

4 kommenttia artikkeliin ”TALVIBINGO TAIVAANTÖLLÖTTÄJILLE”

  1. Ihana postaus! Talven ja pimeän ajan iloja on tähtitaivas kaikkine kohteineen! Talvibingonne tallennettu ja bongaus alkakoon!
    Satelliitti on heti ruksittu, minulla on sovelluskin ladattuna niiden seuraamiseen.
    Tervetuloa huomenna 9.12. kurkkaamaan meidän blogisivuja, kun me tarinoimme tähtitaivaasta!

    Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: