TAMMIKUUN TAIVASTELUT

Nyt on keskitalvi! Tämä on taivaantöllöttäjien parasta aikaa ja me ainakin odotamme kunnon pakkasjaksoja ja tähtikirkkaita öitä. Kuten jo tuossa paketointipostauksessa valitimme, nyt marras- ja joulukuussa on ollut niin pilvistä, että tähdet ovat näyttäytyneet ihan vain muutaman kerran. Se kyllä vetää väkisinkin mieltä matalaksi. Harmittaa ihan hirveästi, kun ei voi opettaa lapsille tähtikuvioita tai seurata kuinka kuviot liikkuvat illan aikana taivaalla.

Toivotaan, siis todella toivotaan, että nyt tammikuulla tilanne paranisi ja saisimme oikeasti nauttia talvesta tähtineen kaikkineen! Tämä toive voi jopa toteutua, sillä sääennusteet lupailevat hyisen ilmamassan vyörymistä Suomeen kuun puolenvälin tienoilla. Saa nähdä pitääkö se paikkaansa!

Pakkaspäivän huurruttamat puut.

Tähtitaivas

Tammikuun aamutaivas vastaa loppukevään iltataivasta: Linnunrata kaartaa matalalla pohjoisessa itä-länsisuuntaan, Kaksoset lännessä, Ajomies, Perseus, Kassiopeia, Kefeus ja Joutsen kulkevat maitoradan mukana itää kohti ja Kotkan tähdistö näkyy idässä.  Leijona loistaa lounaisella taivaalla, Neitsyt ja sen kirkkain tähti Spica etelässä, Karhunvartija ja Arcturus tuikkivat sen yläpuolella. Otava, Pieni karhu ja Lohikäärme säihkyvät taivaanlaella, Lyyra ja Herkules näyttäytyvät idässä. U:n mallinen Pohjankruunu tuikkii Herkuleen ja Arcturuksen välissä.

Tammikuun alussa aurinko laskee Kainuun korkeudella jo kahden jälkeen, loppukuusta neljän maissa. Vielä on siis pitkiä iltoja, joiden aikana tähtien liikettä on helppo seurata. Alkuillasta Linnunrata halkoo taivaan itä-länsi suunnassa korkealla päänpäällä ja sen tähtikuviot piirtyvät korkealle taivaalle. Nyt Kaksoset löytyy idästä ja Kotka lännestä. Otava on pohjoisessa, Lohikäärmeen pää ja Herkules luoteessa, Pegasuksen neliö taas etelän suunnalla. Orion on nousemassa idästä.

Illan aikana taivaan kansi kääntyy niin, että Linnunrata keiskahtaa kaakko-luode suuntaan. Puolenyön hujakeilla Kaksonen on noussut korkealle kaakon suunnalla ja Joutsen siintää matalalla luoteessa. Leijona on siirtynyt itään ja Pegasus länteen.

Tähtitaivas.

Planeetat

Ursan Tähtikartta-sivustolta voi helposti käydä katsomassa, mitkä planeetat siintävät taivaalla. Alkukuun aamutaivaalla Venus nousee matalalle etelään vasta kahdeksan jälkeen eikä siis ehdi loistaa kauaa ennen auringonnousua. Auringon laskiessa kahden jälkeen Jupiter ja Saturnus näkyvät rinnakkain etelän suunnalla ja Mars on noussut idästä. Jupiter ja Saturnus katoavat nopeasti mutta Mars säihkyy taivaalla koko illan ajan ja katoaa lähteen vasta yön aikana.

Tähtitaivas ja Mars planeetta.

Kuu

Tammikuun alussa lähes täysikuu loistaa iltataivaalla, sillä täysikuu oli juuri 30.12. Seuraavan kerran täydenkuun loisteesta saa nauttia 28.1. ja uusikuu puolestaan on 13.1. Hyvin kapea, vähenevän kuun sirppi on lähellä Venusta auringon noustessa yhdeksän maissa 11.1. Ne näkyvät aivan horisontin laidalla etelän suunnalla.

Kuun loiste järven pintaan.

Aurinko

Tammikuussa pimeyttä riittää vielä. Alkukuusta aurinko nousee kymmenen maissa ja laskee kahden jälkeen. Päivän pituus on reilu neljä tuntia. Loppukuusta aurinko nousee jo ennen yhdeksää ja laskee neljän maissa, joten päivän pituus on kasvanut jo seitsemään tuntiin.

Meteoriparvet

Kvadrantidit-meteoriparvi aloittaa tähdenlentovuoden ja se on yksi kolmesta kirkkaimmista tähdenlentoparvista. Jos siis pilviverho väistyy illalla, kannattaa kääntää katse kohti taivasta. Kvadrantidien tähdenlentoja voidaan nähdä 28.12.–12.1, mutta niitä esiintyy selkeästi eniten aktiivisuushuipun aikaan, joka osuu tänä vuonna sunnuntaille 3.1. Tähdenlennot näyttävät tulevan Karhunvartijan yläosista mutta niitä voi nähdä kaikkialla taivaalla. Paras havaintoaika on aamuyön tunteina, kun säteilypiste on liikkunut korkealle. Jos olosuhteet sattuvat kohdilleen, tähdenlentoja voi nähdä jopa 60 kappaletta tunnin aikana. Ne liikkuvat hitaasti taivaankannen poikki ja ovat usein valkeita. 

Linnunrata.

Ilmakehä

Revontulien aktiivisuus on nyt kasvussa, joten niitä kannattaa pitää silmällä! Ilmatieteenlaitos pitää revontulien ja avaruussään -sivustoa, josta voi käydä kurkkaamassa tulevien päivien revontulien todennäköisyyksiä.

Myös helmiäispilvien metsästys voi jatkua. Ursan sivujen mukaan silloin, kun Suomen pohjoispuolella on voimakas matalapaine ja tuulee lännestä, mahdollisuudet helmiäispilvien bongaamiseen ovat otolliset.

Loimuavat revontulet.

Erilaiset haloilmiöt ovat myös mahdollisia. Erityisesti laskettelukeskusten läheisyydessä jääkiteet voivat saada hienoja näytöksiä aikaiseksi. Sivuauringot ja 22-asteen rengas ovat yleisiä haloja, joita kannattaa pitää silmällä nyt pakkaspäivinä. Tammikuu on myös otollista jääsumuhalojen aikaa ja kukapa ei joskus olisi nähnyt, kun katulyhtyjen valot loistavat suoraan ylöspäin pakkasjakson aikana muodostaen näyttäviä keinovalopilareita.

Tammikuussa voi myös nähdä kangastuksia ja muita refraktioilmiöitä kovilla pakkasilla suurten järvien tai meren yllä. Kaukaiset saaret voivat näyttää vääntyneiltä, nouseva aurinko soikiolta tai sahalaitaiselta kuin kiinalainen paperilyhty.

Tammikuussa on siis paljon nähtävää taivaalla! Toivottavasti tuo sankka pilviverho väistyisi ja saisimme nauttia kirkkaista päivistä.

Lintubongaus

Lintulaudan talvilintujen bongaus on nyt täydessä vauhdissa! Joku vuosi takaperin meillä oli kisa, että kumpi bongaa enemmän eri lintulajeja. Mietimme nyt, että voisimme viritellä sen kisan taas henkiin ja kirjata lasten kanssa lintuhavainnot muistiin. Voimme sitten keväällä vertailla, millaisia havaintoja olemme omassa pihassa tehneet.

Lintulautabongausta.

Talven puuhia

Keskitalveen kuuluu tietysti mäenlasku sekä pimeäpiilonen ulkona taskulampun kanssa. Onneksi sitä leikkiä on itsestäkin ihan hauska leikkiä, sillä se on kyllä tämän ikäisten lasten suosikki. Mikäs sen jännittävämpää kuin kyyhöttää piilossa, kun toiset yrittävät etsiä valon kanssa. Lumipeitettä voisi tulla enemmän, jotta pääsisimme tekemään kunnon lumilinnoja kinokseen. Omassa lapsuudessa nietokset olivat niin suuret, että niihin sai kaivettua tunneleita kahteen kerrokseen! Nyt olisimme ihan tyytyväisiä yksikerroksisiin tunneliverkostoihin. Myös eläinten jälkiä on aina kiva seurailla ja nähdä minkälaista elämää vilisee lähimetsissä.

Pupun jäljet lumessa.

Ihanaa ja onnellista uutta vuotta 2021 ja railakasta tammikuuta kaikille!

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: