TOUKOKUUN TAIVASTELUT

Toukokuun taivasteluissa kerromme tähtikuvioiden liikkeistä enää hyvin lyhyesti. Keskitymme sen sijaan muihin asioihin, joihin luonnossa liikkuja voi törmätä ja jotka ilahduttavat meitä joka vuosi.

Tähtitaivas lyhyesti

Eteläisessä suomessa on vielä alkukuusta aikaa tarkkailla tähtien liikkeitä mutta kuukauden edetessä sielläkin enää vain kirkkaimmat tähdet näkyvät yötaivaalla. Venus näkyy edelleen iltataivaalla hämärässä lännen suunnalla mutta kesän lähestyessä sekin liikkuu lähemmäs aurinkoa ja lopulta katoaa näkyvistä.

Kuu ja planeetta.

Toukokuun alkupuolella Etelä-Suomessa on mahdollista havaita komeetat C/2017 T2 (PANSTARRS) sekä C/2019 Y4 (ATLAS) kirahvin tähdistössä.

Kuu

Toukokuun alussa puolikuu nousee taivaalle puolenpäivän maissa ja katoaa horisontin taa vasta yöllä.  Täysikuu on 7. päivä. Kapea vähenevän kuun sirppi näkyy aamutaivaalla idässä ja uusikuu on 22. päivä. Kasvava puolikuu nousee loppukuusta taivaalle aamupäivän aikana idästä.

Aurinko

Utsjoella aurinko nousee horisontin ylle 16.5. niin, että se paistaa seuraavat kaksi kuukautta yhtäjaksoisesti. Aurinko laskee siellä seuraavan kerran 27.7. Etelässä viimeinen pimeä yö on 11.5., jonka jälkeen seuraava on vasta 1.8., eli lähes 2,5 kuukauden kuluttua! (Pimeys määritellään niin, että aurinko painuu yöllä yli 12 astetta horisontin alapuolelle.)

Keväinen auringonpaiste.

Ilmakehä

Toukokuussa kannattaa edelleen tarkkailla haloilmiöitä! Niitä on runsaasti näin huhti-toukokuussa, jolloin on mahdollisuus nähdä vuoden komeimmat haloesitykset, ja joukossa voi esiintyä harvinaisuuksiakin.

Haloilmiö.

Siitepölykehiä näkyy eniten toukokuussa eli nyt on otollinen hetki bongailla niitä. Huhtikuu oli viileä, eikä siitepölystä ollut juuri tietoa näillä korkeuksilla. Nyt toukokuussa koivu kukkii kuun alkupuolella ja kuusi ja mänty aloittavat myös kukinnan, joten siitepölyä voi olla runsaasti ilmassa. Kehä voi auringon lisäksi myös näkyä kuun ympärillä. Siitepölytiedotteita seuraamalla voi ennakoida niiden ilmestymistä ja tummat aurinkolasit sekä auringon peittäminen kädellä, jonkin rakennuksen tai puun taakse auttaa havaitsemisessa.

Valaisevia yöpilviä alkaa näkyä toukokuussa eteläisessä Suomessa, erityisesti kuun loppupuolella. Ne näkyvät pohjoisen suunnalla matalalla vaaleina hahtuvaisina pilvinä puolen yön paikkeilla. Ne ovat meidän jokavuotisella bongauslistalla mutta ongelma on usein siinä, ettei kumpikaan jaksa valvoa niin myöhään, että ne ehtisivät ilmestyä taivaalle. Siksi hienot yöpilvinäytelmät ovat meillä vielä näkemättä!

Kangastuksia voi nähdä lämpiminä päivinä suurten vesien yllä, kun kylmän veden ja lämpimän ilman muodostama erilämpöisten ilmamassojen rajapinta muuttaa ilman taitekerrointa ja heijastaa valonsäteitä eri tavalla. Tämä saa kauempana näkyvän kohteen ”leijumaan” ilmassa tai se voi näyttää venyneeltä.

Sateenkaaret näkyvät saderintamien jälkeen ja ovat jokavuotinen ihastelun aihe. Pääsateenkaaren lisäksi voi nähdä sivusateenkaaren sekä moninkertaisia interferenssikaaria.

Sateenkaari.

Lintubongaus

Lintujen kevätmuutto jatkuu! Joutsenia ja hanhiparvia lentelee säännöllisesti ja kuovit ja töyhtöhyypät ovat saapuneet pelloille. Metsästä kuuluu peippojen ja rastaiden laulua. Monet rastaat tulevat nurmikolle pomppimaan ja kaiveleman matoja heti aamutuimaan ja niitä on hauska kuvailla. Seuraavaksi voikin odotella västäräkkien ja pääskyjen saapumista. Kamera kannattaa nyt pitää valmiudessa! Birdlifen Tiira-lintutietopalvelusta voit seurata mitä muuttolintuja kotiseudullasi on jo havaittu.

Pikkulintu laulaa.

Kevään merkkejä

Toukokuussa luonto heräilee henkiin vauhdilla. Etelässä jo huhtikuussa saatiin ihailla leskenlehtien puhkeamista ja muita kukkia, mutta täällä pohjoisessa paksu lumipeite ja pakkasyöt ovat hidastaneet kevään etenemistä. Kainuussa on vielä paikoitellen lähemmäs metrinen hanki, joten kevät on myöhässä tänä vuonna. Sitä ei olisi tuon lauhan talven jälkeen uskonut!

Leskenlehti.

No, kyllä tuo lumipeite varmasti häviää kesäkuuhun mennessä. Nyt toukokuussa on ihana katsella kuinka pienet kasvinversot puskevat esiin talven jäljiltä lakastuneesta maasta. Leskenlehdet ilahduttavat joka vuosi ja pienet horsman alut ovat vain niin sympaattisen söpöjä.

Pieni horsma.

Koivunsilmujen hidas avautuminen, se kuinka luonto näyttää niin hennon vaalean vihreältä ja raikkaalta, kuuluu toukokuuhun ja on ihana hetki ennen kuin vihreys ja vehreys räjähtää kesäkuussa voimiinsa. Ensimmäiset sateet ja virkistävä lehtien tuoksu, joka sateen jälkeen leijuu ilmassa, on vain niin sykähdyttävää. Vaikka syksy ja talvi ovat meidän suosikkivuodenaikojamme, niin onhan tässä loppukeväässä jotain aivan ihanaa ja riemastuttavaa.

Ihanaa toukokuuta kaikille! 

– Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: