UUDEN VUODEN LUPAUKSIA

Vuosi vaihtui ja taas oli aika miettiä, mitä uuden vuoden lupauksia haluaisi tehdä? Me emme ole harrastaneet mitään ehdottomia lupauksia vaan ennemminkin lupaukset ovat sen tyyppisiä, että mitä asioita haluaisi parantaa omassa elämässä ja mitkä ovat niitä tärkeitä asioita, joihin haluaisi panostaa enemmän.

1. Kaverit

Viime vuosi oli koronaviruksen kyllästämä ja, jos koronatilanne vain tänä vuonna helpottaa, olisi ihana nähdä enemmän kavereita. Tässä lapsiperhearjessa ja koronatartuntojen keskellä kavereita on tullut nähtyä tai pidettyä yhteyttä aivan liian vähän, ja olisikin ihana päästä taas vaihtamaan kunnolla kuulumisia muutamien tekstiviestien sijaan.

Uuden vuoden lupaus nähdä kavereita enemmän.

2. Muovin vähentäminen

Pienten lasten kanssa on tullut kiinnitettyä huomiota siihen, miten paljon lapsille on muovileluja. Oikeastaan niitä on aivan tuhottomasti. Moniko ajattelee, että esimerkiksi lasten pehmolelut ovat usein tehty polyesteristä, joka on siis muovia. Pikku hiljaa muovin käyttö on alkanut ahdistaa, kun muovin saastuttavuudesta uutisoidaan säännöllisesti ja se kulkeutuu myös ihmisten elimistöön, eikä sen vaikutuksia terveyteen vielä tunneta. Viimeisin hätkähdyttävä uutinen oli joulun alla uutisoitu havainto siitä, että mikromuovia löytyy jo istukoista. Nyt suunnittelemme, että karsisimme muovisten tuotteiden määrää vähemmäksi elämästämme ja tästä on tulossa myös oma postauksensa talven aikana.

Uuden vuoden lupaus vähentää muovituotteiden määrää kodissa.

3. Ilmastoystävällinen arki

Näiden aina vain surkeammaksi käyvien talvien myötä huoli ilmastomuutoksesta on saanut enemmän sijaa ajatuksissa. Meitä aidosti huolestuttaa se, saavatko meidän lapsemme nauttia oikeista pakkastalvista kuten me itse lapsuudessa. Jotta se olisi mahdollista, meidän kaikkien pitää miettiä elämäntapojamme ja vähentää kulutusta. Kotona ollessa, äitiysrahalla ja hoitorahalla eläneenä, se kulutuksen vähentäminen on tullut aika automaattisesti, sillä tulot ovat palkkatyöhön verrattuna paljon pienemmät. Emme tee heräteostoksia, kierrätämme kaikki lastenlelut ja vaatteet mitkä vain voimme ja vältämme uusien tavaroiden hankkimista, jos se ei ole aivan välttämätöntä. Olemme monesti kirjoittaneet siitä, miten meille on tärkeää ulkoilla ja retkeillä lasten kanssa. Se on siitä hauskaa, ettei retkeilemään tarvitse mennä edes kauas, että se on erilaista ja mukavaa vaihtelua ulkoiluun. Ihan lähimetsä riittää siihen, että voi tehdä eväät ja lähteä ihmettelemään luontoa. Se ei vaadi rahaa, ei aiheuta päästöjä vaan lapset pääsevät puuhailemaan luonnon keskellä ja oppivat myös arvostamaan sitä. Tällaista lähiseuturetkeilyä aiomme jatkaa tänäkin vuonna.

Uuden vuoden lupaus retkeilyä lähimetsiin lasten kanssa.

4. Oma hyvinvointi

Lapsiarjessa omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on jäänyt vähän retuperälle ja se on myös yksi asia mihin tulevana vuonna haluaa kiinnittää enemmän huomiota. Pitää muistaa itselläkin syödä terveellisesti ja harrastaa omia harrastuksia, että saa jotain vastapainoa lasten kanssa olemiseen. Pitäisi myös yrittää aktiivisemmin elvyttää liikuntaharrastusta, sillä vaikka lasten kanssa päivän aikana tulee liikuttua paljon, se ei korvaa hikiliikunnan hyötyjä. Välillä huomaa jo kaipaavansa sitä hyvänolontunnetta, minkä kunnon juoksulenkistä saa, ja toivottavasti siihen tulisi tähän vuonna panostettua.

Uuden vuoden lupaus enemmän lenkkeilyä.

5. Kirjoitusjuttujen realisointi

Me olemme harrastaneet kirjoittamista jo niin pitkään, että tietokoneen kätköihin on kertynyt monenlaisia kirjoitusjuttuja YA-kirjasarjan lisäksi. Niihin lukeutuu muun muassa erilaiset lasten lorut. Olemme nyt koostaneet niitä yhteen ja unisia loruja on kertynyt niin monta, että niistä voisi saada aikaiseksi hauskan unilorukirjan. Suunnittelemmekin sen luonnoksen lähettämistä kustantamoihin tässä alkuvuoden aikana. Toinen ikuisuusprojekti on eräs touhukaksikko, josta keksimme alun perin monia hauskoja lauluja ja ideoimme laulavaa lastenkirjaa. Tämä idea kävi jo vuosia sitten eräässä isossa kustantamossa, jossa kustannustoimittaja oli niistä varovaisen kiinnostunut mutta markkinointipuoli näki laulut liian vaikeana. Idea jäi silloin sille asteelle, että esittäisimme lauluja ja hankkisimme niistä kokemusta, että kiinnostaisivatko ne lapsia. Perheenlisäys ja vauva-aika vain sotki tätä kuviota ja idea on jäänyt roikkumaan suunnitteluasteelle.  Mielestämme hahmot ovat kuitenkin ihastuttavia, joten päätimme nyt kirjoittaa laulut tarinoiksi ja lähettää niitä kustantamoihin, josko he herättäisivät sellaisina kiinnostusta. Näiden lisäksi myös monta vuotta takaraivossa pyörinyt mietelausekirja sai joulun aikaan viimein jonkinlaista muotoa ja saa nähdä mitä me sen kanssa keksimme. Kirjoituspuolella on siis meneillään monenlaisia juttua, joita yritämme saada jäsentymään ja tuotua ihmisten ilmoille, etteivät ne vain hautautuisi lapsiarkeen ja uusien tulevien juttujen alle!

Uuden vuoden lupaus kirjoitusjuttujen realisointi.

Tällaisilla ajatuksilla me lähdemme uuteen vuoteen. Teitkö sinä uudenvuodenlupauksia?

-Satu ja Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: