VAPPUSIMAN OHJE

Kevät on jo pitkällä ja valon määrä on lisääntynyt huimaa vauhtia. Päivät ovat olleet lämpimiä, joten lumi on sulanut kuin silmissä eikä pihalla ole iltaisin tarvinnut potea tekemisen puutetta. Ensi viikolla on vappu ja siihen liittyy elävästi muistikuvat lapsuudesta, kun äiti teki vappusimaa maitotonkassa, jossa sitruunat kelluivat oranssin liemen pinnalla. Pullotuksen jälkeen kytättiin malttamattomina kellariin vietyä pullorivistöä, odottaen milloin ne rusinat nousevat pintaan.

Vappusiman tekemistä.

Päätin kerrankin olla hyvissä ajoin liikkeellä siman suhteen ja kokosin maanantai-iltana sen valmistukseen tarvittavat vermeet esille. Minulla ei ole mitään vakio-ohjetta, vaan etsin netistä kuivahiivasta tehtävän vappusiman ohjeen.

NOPEAN VAPPUSIMAN OHJE:

3 l vettä

187,5 g fariinisokeria

187,5 g sokeria

2 sitruunaa

¾  tl kuivahiivaa

Pulloon n. teelusikallinen sokeria ja kymmenkunta rusinaa.

Aloitin paloittelemalla luomusitruunat kulhoon. Pesin ne huolellisesti ja leikkasin toisesta sitruunasta kulhoon keltaista kuorta. Yritin leikata ohuita siivuja, ettei kitkeryyttä tuovaa valkoista osaa tule mukaan. Sitten kuorin valkoisen osan pois ja leikkasin hedelmälihan siivuiksi. Toisesta sitruunasta puristin kulhoon vain mehut.

Vappusimaa ja sitruunoita.

Kiehautin 1,5 l vettä isossa kattilassa ja lisäsin siihen sokerit. Kun ne olivat liuenneet, kaadoin sekaan loput vedestä. Kun vesi-sokeriseos oli noin 42 asteista, lisäsin kuivahiivan. Olen nykyisin suosiolla käyttänyt lämpömittaria lämpötilan tarkastamiseen, sillä kuivahiivan kanssa on joskus käynyt niin, ettei se ole lähtenyt kunnolla käymään, jos olen luottanut mututuntumaan. Viimeisenä lisäsin kattilaan sitruunamehun ja -viipaleet.

Vappusiman tekeminen.

Seuraavana aamuna katsoi jännityksellä mahtaisiko kattilassa olla elämää ja siellähän sima poreili tyytyväisenä. Illalla oli pullotuksen vuoro. Minulla oli valmiiksi pestyjä lasipulloja, jotka vain huuhtaisin ja laitoin sitten uuniin 100 asteeseen desinfioitumaan. Sillä välin keitin muovikorkit kiehuvassa vedessä. Osassa pulloista muovinen korkki oli kiinni, joten en laittanut niitä uuniin vaan huuhdoin kiehuvalla vedellä.

Laitoin pullojen pohjalle teelusikallisen sokeria ja noin kymmenen rusinaa, ja kaadoin siman pulloihin. Käyminen oli lähtenyt todella hyvin käyntiin, sillä neste kuohui kuin paraskin kuohuviini. Ihan hyvä, että tämä ohje tulee nyt kirjoitettua muistiin, niin voin käyttää tätä myös ensi vuonna.

Vappusiman tekemistä ja rusinoita.

Jätin pari pulloa huoneenlämpöön ja laitoin loput jääkaappiin. Ohjeen mukaan huoneenlämmössä sima valmistuu noin kolmessa päivässä ja jääkaapissa viikossa. Huoneenlämpöön jätetyissä pulloissa rusinat olivat kuitenkin nousseet pintaan jo seuraavana päivänä, joten pitihän sitä heti maistella. Olimme leiponeet typyn kanssa kaneli-rahkapiirakkaa ja se kelpasi oikein hyvin siman kaveriksi.

Vaikka sima oli ollut pullossa vasta yhden päivän, maku oli jo oikein raikas. Typykin tuumi, että onpa kirpakkaa.

Vappusiman maistelua.

Voin siis lämpimästi suositella tätä ohjetta. Kannattaa muistaa, ettei simaa tarvitse tehdä kerralla tonkallista, vaan parin litran kattilallisestakin saa jo monta pulloa. Huoneenlämmössä sima valmistuu nopeasti, joten sen ehtii tehdä hyvin myös lähempänä vappua.

Hauskaa vapun odotusta!

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: