VIHERKASVIEN MULLANVAIHTO JA KEVÄTEHOSTUS

Minulle iski viime viikon sunnuntaina inspiraatio ja päätin vaihtaa mullat kodin viherkasveihin. Olin suunnitellut sitä jo pari viikkoa ja nyt päätin tarttua toimeen. Olen viimeksi vaihtanut mullat ehkä kolme vuotta sitten, joten se alkoi olla jo aiheellista.

Viherkasvien mullanvaihto keväällä.

Tuumasta toimeen

Koska kotona on innokas pieni apulainen, päätin raahata kukat olohuoneeseen, jossa olisi tilaa ja valoa nyppiä kuivuneet lehdet ja kastella kasvit. Ohjeissa sanotaan, että kastelu kannattaisi tehdä jopa pari päivää etukäteen, mutta minä en tietenkään osannut ennakoida niin pitkälle.

Viherkasvien mullanvaihto olohuoneessa.

1. Nypi kuivat lehdet. Olin jo kertaalleen nyppinyt kuivat lehdet talven aikana, joten niitä oli ihan maltillinen määrä. Ehdin myös jo viime viikonloppuna antaa kasveille lannoitevettä, joten talven jäljiltä lehtien harmahtavan vihreä väri oli jo muuttunut raikkaan vihreäksi.

Pikkuapulainen apuna viherkasvien mullanvaihdossa.

2. Kastele multa. Kun lehdet oli nypitty, oli aika kastella kukat. Minulla on kokemusta miten käy, jos kastelun unohtaa, sillä erään anopinkielen juuripaakku kirjaimellisesti räjähti käsiin, kun nostin sen ruukusta. Se oli rutikuiva, ja siitä tuli entinen viherkasvi sen käsittelyn jälkeen…

Viherkasvien mullanvaihto pikkuapulaisen kanssa.

Typy auttoi kastelussa kahden kastelukannun voimin ja minun tehtävä olikin luututa ylimääräinen vesi lattialta. Projekti oli tyssätä tähän, sillä minulla oli pelkkää puutarhamultaa. Vaikka sitä voi käyttää myös kodin viherkasveille, päätin suunnata Bauhausiin hakemaan oikean multasäkin ja voisin siinä samalla vilkaista millaisia kasveja siellä olisi. Ehkä myös hankkia kotiin uusia uhreja…

Näin keväästä viherkasvi-innostus meinaa hieman lähteä rönsyilemään!

Viherkasvien mullanvaihto keväällä lapsen kanssa.

Välipyrähdys Bauhausissa

Bauhausin viherosastolla on aina ihana seikkailla ja hankkia kukkaenergiaa. Kävelin käytävien väleissä ja ihailin toinen toistaan kauniimpia kukkia ja viherkasveja. Lopulta hairahduin taas orkideoihin ja ostin niitä kaksin kappalein. Toinen oli tarjouskukka ja toinen perhosorkidea-lajike, joka myyjän mukaan voisi kukkia uudelleen oikeanlaisella hoidolla, vaikkakin se voisi olla hieman haastavaa. Minulla on ollut monta kertaa orkideoita ja saan ne kyllä pysymään hengissä mutta en ole ikinä saanut niitä kukkimaan uudelleen. Päätin silti kokeilla onneani.

Helppohoitoinen perhosorkidea.

Orkideoiden lisäksi käsiini tarttui pari pitsilehteä, joita minulla on ollut aiemminkin. Ne eivät selvinneet typyn vauva-ajasta mutta ehkä nyt muistaisin kastella näitä tulokkaita riittävästi. Uutena kokeiluna otin pari aloe-kasvia. Sellaisia minulla ei ole ennen ollut ja saa nähdä kuinka kauan ne viihtyvät meillä. Paljon hoitoa vaativat eivät nimittäin näytä menestyvän kovinkaan pitkään… Myös pari pientä ilmakasvia tarttui mukaan. Minulla on kokemusta yhdestä isommasta mutta hänen tarinallaan ei ollut onnellista loppua.

Pitsilehti.
Ilmakasvi Bauhausista.

Mullat vaihtoon

Kotona huomasin pian, että mullan vaihtaminen olohuoneessa parivuotiaan pikkuapurin kanssa ei ole hyvä idea. Kun typy kokeili mullan ihonkuorintaominaisuuksia sääriin, vihelsin pelin poikki ja siirryin kylpyhuoneeseen jatkamaan operaatiota. Onneksi typy suuntasi isänsä kanssa päiväunille ja minä sain jatkaa rauhassa mullanvaihtoa.

3. Valitse ruukut. Osan viherkasveista siirsin isompaan ruukkuun mutta suurin osa pääsi takaisin vanhoihinsa. Kerroin jo viime kevään postauksessa mitä kasveja minulla on. Ne ovat tosiaan niitä, jotka selviävät hengissä hieman huonommallakin hoidolla. Mullanvaihdon lomassa oli kiva kuunnella juuri löytämääni YA-studio Podcastia, sillä siellä on hauskoja ajatuksia YA-kirjallisuudesta.

4. Pese suolat ruukuista. Ruukkujen reunoille oli kertynyt kasteluvedestä suoloja, koska mullanvaihdosta oli kulunut niin pitkä aika, joten pesin ne pois ennen kuin laitoin ruukun pohjalle uutta ruukkusoraa. Jos ei haluaisi vaihtaa kaikkea multaa, voisi tehdä myös niin että kuoriin vain pintamullan suoloineen pois ja laittaa sitten saman verran uutta multaa tilalle. Tämä olisi sellainen helpompi vuosihuolto.

5. Lisää uusi multa. Lisäsin ruukkusoran päälle uutta kukkamultaa niin, että kasvi tuli oikealle korkeudelle. Juuripaakusta pudistelin suurimman osan vanhasta mullasta pois, ennen kuin laitoin kasvin ruukkuun ja painelin uuden mullan tivakasti kasvin ympärille. Lopuksi kastelin kasvit ja puhdistelin ruukut mullasta.

Viherkasvi mullanvaihdon jälkeen.

Yhteenvetona voisin sanoa, että ainakin minun kasvit pärjäävät hyvin, vaikka multaa ei vaihda joka vuosi. Tässä hommassa muistinkin taas, miksi tätä ei tee joka vuosi, sillä koko mullanvaihto-operaatioon meni tuhottomasti aikaa, monta tuntia! Tämä siitä huolimatta, että talvi oli minulle harvinaisen huono kasvinhoitorintamalla ja moni kasvi kuoli kuivuuteen.  Mutta nyt viherkasveilla on uutta multaa ja toivotaan, että ne nyt virkistyvät uuteen kukoistukseen!

Aloe viherkasvi.

Lannoituksesta. Minä aloitan kasvien lannoituksen talven jälkeen yleensä maaliskuun alussa. Nyt mullanvaihdon jälkeen kannattaa odottaa pari viikkoa ennen kuin aloittaa lannoitusta, sillä uudessa mullassa on riittävästi ravinteita. Minusta ravinnepuikot ovat huonomuistiselle näppärä tapa huolehtia kasvien lannoituksesta ja yritän muistaa laittaa niitä kasvukaudella kerran kuukaudessa.

Antoisia viherhetkiä huonekasvien kanssa!

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: