HOSSAN KANSALLISPUISTON PÄIVÄRETKET

Syyskuussa mökkeilimme koko perhe Suomussalmella. Majapaikastamme ei ollut pitkä matka Hossan kansallispuistoon, joten kahtena päivänä suuntasimme sinne pienelle päiväretkelle.

Somerjoki ja Lihapyörteen laavu

Olisin halunnut käydä kuvaamassa Värikallioilla mutta pikkuneiti nukahti menomatkalla, joten hänen nukkuessa päiväunia autossa, kävin kuvaamassa Somerjokea. Minua kiinnosti nähdä, millaisia olisivat karttaan merkityt jyrkänteet. Toivoin, että samanlaisia jylhiä kallioseinämiä kuin Värikallioilla, ja lähdin toiveikkaana matkaan.

Joen vartta oli mukava kävellä ja se tarjosi monia kuvauspaikkoja mutta keli oli harmillisen aurinkoinen: metsä loi synkkiä varjoja ja auringon valaisemat paikat ylivalottuivat, eikä kuvista tullut sellaisia kuin olisin halunnut niiden olevan. Lisäksi jyrkänteet paljastuivat hiekkatörmiksi, enkä oikein keksinyt millaisia kuvia olisin niistä ottanut saadakseni vangittua paikan tunnelmaa.

Koko kuvausretki olikin tuskailua valotuksen ja kuvakulmien kanssa – tänään ei vain ollut hyvä kamerapäivä. Onneksi ei tullut lähdettyä sinne Värikallioille asti! Vaikka kuvailu ei oikein luonnistunut, on aina mukava käydä katsastamassa uusia retkeilypaikkoja, ja minulle parasta antia Somerjoella olivat tummat kuusikot ja kohisevat koskipaikat.

Tirpan herättyä evästimme Lihapyörteen laavulla. Sinne oli esteetön pääsy lastenrattailla ja laavu sijaitsi kauniilla paikalla harjun juurella Lihapyörteen äärellä. Lihapyörre on Somerjoen leveä mutka. Evästellessä etsin tietoa miksi ihmeessä paikalla on noin kamala nimi: ilmeisesti entisaikoina Lihapyörre on ollut kesäinen lihan säilytyspaikka sen veden kylmyyden takia.

Saari-Hoiluan harjujuotti

Toisena päivänä halusin käydä katsomassa Hossan pieniä kirkasvetisiä lampia ja valitsimme Saari-Hoiluan harjujuotilla kulkevan polun retkeilyyn. Parkkipaikan läheisyydessä oli heti laavu ja tulipaikka Pienen Hossalaislammen rannalla. Leveitä polkuja oli helppo kävellä vähän matkaa mutta pian maasto kävi kivikkoiseksi eikä minä-itse –vaiheisella pikkuihmisellä ollut helppo kävellä kivien joukossa. Mies päättikin ulkoilla jälkikasvun kanssa laavun läheisyydessä ja minä suuntasin pienelle kuvausretkelle.

Harjun harjanteella kävellessäni Saari-Hoiluan järvi sädehti rinteen alla ja mietin, miten mäntykankailla on vain niin omanlainen tunnelmansa: on kaunista metsää mutta myös avaruutta ja hurmaavan raikas tuoksu. Eräs kaverini huomautti kerran, että olenko ajatellut miten monet kylpylät sijaitsevat mäntyharjuilla? Enpä ollut moista hoksannut mutta uskon, että se voi hyvinkin johtua mäntymetsän puhtaanraikkaasta ja happirikkaasta ilmasta.

Kuvailin hyvän tovin Suottavirran ylittävällä sillalla ja jatkoin matkaa joen vartta Puukkojärven rannalle. Siellä oli kalamiesten polku, jota pitkin oli helppo kävellä takaisin päin. Syyskuinen iltapäivä alkoi kääntyä jo illaksi ja valo pehmeni koko ajan auringon laskiessa. Alkoi olla hienot olosuhteet kuvaamiseen ja paluumatka kesti yllättävän pitkään, kun pysähtelin monessa kohtaa näpsimään kuvia.

Aurinko oli juuri kadonnut puidenlatvojen taakse ja oli upea syysillan tunnelma, kun pääsin takaisin Pienen Hossalaislammen laavulle. Lammen pinta oli tyyntynyt peilikirkkaaksi ja veteen kaatunut paksu kelotukki sekä rannassa nököttävä pieni laituri tarjosivat mukavasti ohjaavia linjoja kuviin.

Näin muutaman pyöräilijän ajavan harjun päällä fatbike-pyörillään mutta onneksi he suuntasivat toisaalle ja sain kuvailla rauhassa. Toivottavasti kuvista välittyy se kaunis tunnelma, mikä illassa vallitsi – olikin mukava palata mökille onnistuneen kuvausretken jälkeen.

Hossassa retkeillessä kannattaa ehdottomasti pysähtyä ja vierailla Hossan luontokeskuksessa. Siellä on kiinnostava näyttely Värikallioiden maalauksista ja erinomainen mahdollisuus kahvitteluun ja lounasruokailuun. Näin talven hiljaisempana aikana paikka on suljettu mutta heti keväthangilla sinne pääsee tutustumaan.

Jos haluat kokea harjumaisemia ja kirkasvetisten lampien lumoa, voin lämpimästi suositella Hossaa retkeilypaikaksi – me viihdyimme siellä koko perhe!

– Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: