PIPARINEN PULKKARETKI

Tänään on vuoden pimein päivä: on talvipäivänseisaus eli päivä, jolloin aurinko on pohjoisella pallonpuoliskolla lyhimmän aikaa horisontin yläpuolella. Lapissa vallitsee kaamos ja Kainuun korkeudella päivän valoa riittää hieman yli neljä tuntia. Aurinko nousee kymmenen aikaan aamupäivällä ja laskee jo kahden jälkeen.

Pimeimmän päivän kunniaksi päätimme pikkuneitin kanssa käydä pienellä piparipitoisella pulkkaretkellä. Kelikin oli mitä mainioin; lämpötila nollan tuntumassa, pilvistä ja tyyntä, joten pakkasimme koriin pipareita ja synttärijuhlilta jääneitä ässäkeksejä, pillimehua ja glögiä.

Emme olleetkaan retkeilleet aikoihin. Syksyllä tuli käytyä eväsretkillä marjastusreissujen lomassa, mutta räntäsateet veivät tehokkaasti retkeilyinnon. Nyt neiti puki ennätysvauhtia haalarit päälle, kun luvassa oli herkkuja! Sitten vain menoksi.

Moottorikelkan jälkeä oli hyvä suunnata metsään. Matkalla katselimme tuoreita pupun jälkiä pellon laidalla ja niiden kanssa risteäviä kärpän hyppyjälkiä. Retkipaikkaa ei tarvinnut kaukaa etsiä ja leväytimme viltin ja taljan söpön kuusen juurelle ja ripustimme sen oksille muutaman tuikun tuikkimaan.

Tämä oli mukavaa vaihtelua pulkkailuun, sillä yleensä työnjako menee niin, että äiti vetää hiki hatussa pulkkaa ja neiti istuu onnellisena kyydissä. Nyt pulkka oli parkissa ja istuimme molemmat tyytyväisinä taljalla pipareita mutustaen.

Ulkona syömisessä on vain oma taika; piparin jouluiset mausteet ja glögin marjaisa aromi korostuivat eikä tarvitse lähteä edes kauas kotoa, kun saa jo vaihtelua arkeen. Talitintti sirkutti jostain kauempaa ja närhi rääkäisi pari kertaa mutta muuten oli hiljaista ja rauhallista. Aivan kuin joulurauha olisi laskeutunut metsän ylle.

Mikäs siinä oli glögikuppi kourassa kuunnella hiljaisuutta, kun jälkikasvukin oli niin tyytyväinen oloonsa. Ihanaa joulun odotusta kaikille!

– Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: