AURINGONKAJON VÄRISÄVYT LIGHTROOMISSA

Kerroin sunnuntain postauksessa kuinka saimme viikonloppuna nauttia kauniista auringonnousuista ja -laskuista. Huomasin niitä kuvia käsitellessä, että käyttämäni Lightroom-presetti vaikutti hyvin paljon kuvan sävyihin ja minulla oli vähän vaikeuksia päättää, millaista värimaailmaa kuviin haluaisin. Nyt teen tästä aiheesta oman postauksen, sillä sykähdyttävät aamut ja illat kuuluvat valokuvauksen parhaimpaan antiin! Näiden kuvien äärellä voikin sitten viettää tovin jos toisenkin pohtiessa, kuinka niille tekisi parhaiten oikeutta.

Punertavan iltaruskon kauneutta järven rannalla.

Olen käyttänyt tässä kesän aikana oikeastaan kahta presettiä näissä meidän blogipostauksissa. Toinen on ollut käytössä jo keväältä asti ja toisen tein kesän alussa, kun viherräjähdys koitti. Siinä kesän vihreys tulee esiin mielestäni kauniilla tavalla. Kaikkein merkittävin ero näiden presettien välillä on, että kesä-presetissä olen säätänyt valkotasapainoa sinisen suuntaan Temp: 5500 -> 4350 sekä muuttanut Saturation +7 -> -31 ja Vibrance -2 -> +21. Color Mixer kohdassa kevät-presetissä olen desaturoinut vihreää ja hieman myös keltaista. Muut muutokset ovat pieniä. Kesä-presetissä olen näiden lisäksi desaturoinut myös turkoosia ja sinistä sekä säätänyt niiden kirkkautta pienemmäksi.

Tässä perjantaiaamun aamurusko-kuvassa käsittelemätön kuva on ylinnä, kesä-presetti alhaalla vasemmalla ja kevät-presetti oikealla. Pidän tavallaan näiden molempien luomasta värimaailmasta. Kevät-presetin valkotasapaino on enemmän keltaisella, mikä tekee siihen kellertävää sävyä. Kesä-presetin sinertävä sävy taas luo kivan harmonista tunnelmaa ja hieno vaaleanpunainen sävy pääsee oikeuksiinsa.

Aamurusko.

Perjantai-illan kajastus puolestaan oli hieman kellertävämpi, joten siinä presettien välillä ei ole suurta eroa. Oikealla jälleen kevät-presetti, jonka värimaailma on hieman kellertävämpi.

Ilta-auringon värihehkua järven takana.

Tältä samalta illalta on myös tämä oksakuva, jossa originaali kuva on vasemmalla ylhäällä ja alapuolella on kesä-presetti. Oikealla ylhäällä on tämän lisäksi nostettu etualan varjoja ja alhaalla on kevät-presetti. Tässä myös sen luoma värimaailma on keltaisempi, mutta erot eivät ole kovin suuria ja pidän kyllä molempien kuvien sävyistä.

Iltaruskon värihehkua järven takana.

Tässä viimeisessä kuvassa kuvien järjestys on sama. Tämä on lauantaiaamun auringonnoususta. Tässä kevät-presetin kellertävä sävy värjää veden pintaa hyvin voimakkaasti ja se ei näytä omaan silmään niin hienolta, joten tässä kesä-presetti tuo ehdottomasti aamuauringon kauneuden esiin paremmin.

Auringonnousun punaiseksi värjäämä taivaanranta.

Nämä sävyt ja värimaailmat ovat tietysti täysin makuasioita ja jokaisella on omat mieltymyksensä. Kuvia käsitellessä kannattaa myös pitää välillä taukoa ja katsoa sitten kuvia tuorein silmin, ettei niitä tule muokattua liikaa. Lightroomilla kun on mahdollista tehdä loputtomasti muutoksia, mikä luo tällaiselle päättämättömälle henkilölle omat ongelmansa! Lightroon on kuitenkin ehdoton suosikkini kuvien käsittelyssä ja on ollut hauska testailla eri asetuksia ja etsiä omaa tyyliä.

Millaisia vinkkejä sinulla olisi auringonnousu ja -lasku kuvien käsittelyyn?

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: