BOOKSTAGRAM KIRJASOMMITELMIEN VALOKUVAAMINEN

Tässä vesisateessa ja loskassa luontovalokuvaus ei ole oikein kukkeimmillaan, joten täytyy etsiä valokuvauskohteita jostain muualta…

Ostin itselleni ystävänpäivän kunniaksi vaaleanpunaisia neilikoita ja mietin, että ne sopivat myös kivasti kirjakuviin. Joillain bookstagram-tileillä kirjoista on taiteltu kauniita koristeita sommitelmiin ja halusin kokeilla, saisinko minäkin tehtyä niin. Haalinkin paljon kirjoja ja neilikoihin sopivia koristeita keittiön pöydälle heti, kun typy vain malttoi nukahtaa päiväunille.

Taittelin parista kirjasta sivut niin, että taitoin joka toisesta yläreunan ja joka toisesta alareunan kirjan keskelle, jolloin siitä muodostui kaunis viuhkamainen malli. Asettelin sitten muita kirjoja sivut auki ja yritin sommitella neilikoita ja ystävänpäivän kunniaksi vaaleanpunaista kynttilää kuvaan. Harmillisesti neilikoista vain yksi oli auennut kunnolla, pari oli vähän auki mutta suurin osa aivan nupussa, joten näitä kuvia pitää ottaa vielä uudelleen, kunhan ne kukkivat kunnolla.

Bookstagram sommitelma.
Bookstagram sommitelma.

Minusta kirjan sivuista tehty sydän on kaunis ja kuvailen sitä mielelläni. Se, miten hyvin se pysyy kasassa, riippuu ihan kirjasta. Tuossa kuvan kirjassa se pysyi aivan itsestään, eräässä toisessa kirjassa jouduin käyttämään hiuspinniä, että sain sen pysymään sydämenä, muuten se vain yritti hypätä karkuun. Yritin mallailla sommitelmasta parasta kuvakulmaa ja hahmottaa kuvaan kaksi pystyä ja kaksi vaakasuoraa viivaa, jotka jakavat kuvan yhdeksään yhtä suureen osaan, ja asettaa esineet näille viivoille sekä niiden leikkauspisteisiin.

Bookstagram sommitelma.
Bookstagram sommitelma.

Vaihdoin sitten sommitelmaa ja asettelin valkoisia kiviä ympäriinsä. Ne kävivät kivasti vaaleanpunaisen kanssa ja ongelma oli taas lähinnä sommittelijassa, jolla oli vaikeuksia asetella kiviä kauniisti. Huomatkaa tuossa yhdessä kuvassa led-valon patterirasia, joka jostain kumman syystä meinasi jäädä kuviin kummittelemaan. Löysin myös kaapin kätköistä kuivattuja ruusuja ja, koska typy nukkui vielä ja minulla loppui mielikuvitus neilikoiden kanssa, päätin kuvata niitäkin.

Bookstagram sommitelma.
Bookstagram sommitelma.
Bookstagram sommitelma.

Kuvatessa yritin miettiä sommitelman tasapainoisuutta, jakaa sen viivoilla osiin ja miettiä tarkennuspistettä mutta, kun katsoin kuvia Lightroomissa, tajusin, etten ollut onnistunut siinä niin hyvin kuin olin kuvitellut. Rajaamalla sain onneksi monta kuvaa paremmaksi. Lightroomin rajaustoiminto on siinä hyvä, että se esittää automaattisesti kolmannesten pysty- ja vaakaviivat, jolloin kuvan pääkohteiden sijoittelu helpottuu ja rajattu kuva näyttää heti dynaamisemmalta kuin alkuperäinen. Tässä pari esimerkkiä:

Bookstagram sommitelma valokuvaus.
Bookstagram sommitelma valokuvaus.

Mietin kuvia katsoessani, mitä virheitä tein ja mihin minulla kannattaisi ensi kerralla kiinnittää huomiota. Kuvan tarkennuspiste on tärkeä, eli se mitä kuvassa haluaa nostaa esiin. Näissä kuvissa se tietenkin oli nuo kukat, mutta olin kuitenkin joissain kuvissa tarkentanut epähuomiossa kiveen sen kukan vieressä. Kameran näytölle saisi tuon saman ristikon, mikä on Lightroomissa, ja se helpottaisi sommitelman asettelua jo kuvausvaiheessa ja varmasti vähentäisi rajauksen tarvetta. Otin kuvat käsivaralta, koska se tuntui helpommalta kuin jalustan kanssa tappelu, mutta jalustan kanssa sommitelman asettelu olisi helpompaa. Teinkin itselleni muistilistan kuinka ensi kerralla voin parantaa sommitelmien kuvaamista.

  1. Käytä jalustaa niin voit helposti siirrellä esineitä
  2. Mieti mihin tarkennat, mikä on kuvan pääasia
  3. Käytä kuvatessa ristikkoa
  4. Tarkenna käyttäen live view -tilaa

Lopputuloksena voin myös todeta, että kirjan sivujen kääntely somisteeksi tuo kuviin kivaa tunnelmaa. Sain myös hyviä ideoita, kuinka voin jatkossa parantaa sommitelmien asettelua.

Kuvat on otettu Canon 5D Mark IV kameralla, EF 70-300mm IS linssillä ja f/4–5.6 arvoilla.

– Sanna

Ps. Pähkäilin jo joulukuussa sommitelmien kanssa, kun yritin ottaa jouluisia kuvia karkkitangoista ja tontuista, käy kurkkaamassa kuinka se onnistui: Jouluisten sommitelmien valokuvaus.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: