BOOKSTAGRAM KUVIEN BOOSTAAMINEN PHOTOSHOP TAI GIMP KUVANKÄSITTELYOHJELMILLA: HÖYRYN TEKEMINEN KAHVIKUPPIIN

Bookstagram-tilit ovat tulvillaan kauniita kuvia kirjoista ja niiden somisteena on usein kahvikuppi. Joskus näkee, että kupista nousee höyryä. Se tuo kuviin kauniisti tunnelmaa ja innostuin itsekin kokeilemaan höyryn lisäämistä kuviin kuvankäsittelyohjelman avulla. Se oli yllättävän näppärää ja kerron tässä postauksessa kuinka minä onnistuin höyryn tekemisessä ja linkkaan loppuun pari hyödyllistä Photoshop-videota.

Kokeilin höyryn lisäämistä myös ilmaisella GIMP-ohjelmalla ja siitä löytyy vinkit postauksen lopulla. Videoesimerkkiä en valitettavasti löytänyt.

Höyryn tekeminen kahvikuppiin Photoshopissa

Lisäsin ensin läpinäkyvän tason kuvan päälle ja valitsin valkoisen pensselin, Size 200 px (tämä riippuu kahvikupin koosta), pensselin Hardness 0 % ja Opacity 50 %. Vedin sillä kolme mutkittelevaa viivaa (2) ja sitten pienensin pensselin kokoa 100 px ja vedin toiset kolme mutkittelevaa viivaa. Lopuksi vedin kolme oikein mutkittelevaa viivaa pensselin koolla 50 px (3).

Sitten valitsin Filter -> Other -> Maximum. Asetin Radius arvoksi 30 (tätä voi muutella oman maun mukaan) ja valitsin Preserve kohtaan Roundness. Sitten valitsin uudelleen Filter -> Blur -> Surface blur. Valitsin Radius 5 px ja Threshold 25 px (4). Tuplasin tason, ja valitsin ylemmän tason höyryn vapaa valinta -komennolla (Free transform, ctrl + T). Photoshopissa on todella kätevä Warp-toiminto, jota käyttämällä höyryä saa muokattua mieleisekseen. Tästä on esimerkkiä alas linkkaamillani videoilla.

Höyryn tekeminen kahvikuppiin Photoshopissa.

Vääntelin molempien tasojen höyryä tuolla Warp-toiminnolla ja säädin myös niiden läpinäkyvyyttä. Ylemmän tason läpinäkyvyys oli lopulta 45 % (5) ja alemman 40 % (6). Yhdessä ne saivat usvamaisen höyryn kohoamaan kupista (7). Olisin taas voinut väännellä tuota loputtomiin ja siinä on pari kohtaa, jotka eivät alkaneet vääntyä niin kuin olisin halunnut ja, kun vääntelin tarpeeksi kauan, yksi kohta jäi hassusti. Siistinkin sitä vielä lopuksi tasomaskin avulla ja lisäsin pari usvakiehkuraa uuden tason avulla kuten alussa (valkoinen viiva, jota käsittelin Maximum ja Surface blur -filttereillä) (8).

Höyryn tekeminen kahvikuppiin Photoshopissa.

Säädin sitten vielä tasojen läpinäkyvyyksiä ja hipistelin eri tasoja maskin avulla. Käytän tasomaskia pyyhekumin sijaan sen takia, että jos myöhemmin haluankin palauttaa jonkin kohdan, se onnistuu helposti. Lopulta oli pakko lopettaa, vaikka en ole ihan täysin tyytyväinen siihen, miltä tuo höyry näyttää, mutta varmasti se ajaa asiansa tässä esimerkissä.

Höyryn tekeminen kahvikuppiin Photoshopissa.

Höyryn tekeminen kahvikuppiin GIMP-ohjelmalla

Koska Photoshop on maksullinen ohjelma, ja vieläpä aika hintava; vuoden lisenssi maksaa n. 150 euroa, päätin, että yrittäisin tehdä höyryn myös ilmaisella GIMP-ohjelmalla, jota olen aiemmin käyttänyt ja joka on vapaasti kaikkien saatavilla, täällä.

GIMPissä olisi Photoshopin Maximum-filtteriä vastaava, Value Propagate -filtteri, mutta en saanut sitä toimimaan GIMP 2.10 versiossa. Se todennäköisesti tarvitsisi jonkin liitännäisen mutta en alkanut kaivella sitä, vaan katsoin muita vaihtoehtoja. Löysin peruspensselivaihtoehdoista Smoke-pensselin (kirjoita haku kohtaan Smoke), ja säädin sen kokoon 590 px, läpinäkyvyyden 50 %. Katsoin että valkoinen väri oli valittu ja tein uuden läpinäkyvän tason ja töpsäytin kerran kuvan kupin päälle (1). Se näytti jo ihan kivalta ja läpinäkyvyyttä voi säätää tason läpinäkyvyydellä, jos haluaa höyrystä vielä hienovaraisemman ja tasomaskin avulla voi vielä häivytellä reunoja.

Kokeilin myös, että saisinko muokattua höyrymäiseksi samanlaiset kiehkurat kuin photoshopissa (2). Valitsin Filter ->Distorts -> Whirl and pinch. Säädin Whirl: -100, Pinch: 0.130, Radius: 0.835 (3). Säädin tason läpinäkyvyyden 43 % ja häivyttelin osia tasomaskin avulla (4). Siitä tuli itseasiassa kivempi, kuin olisin kuvitellut, sillä alku ei näyttänyt kovin lupaavalta. Ei niin hieno mitä Photoshopilla tehty, mutta kyllä sen höyryksi tunnistaa.

Höyryn tekeminen kahvikuppiin GIMPillä.

Eli kuviin saa mukavasti uutta ilmettä kuvankäsittelyn avulla, eikä siihen välttämättä tarvita kallista ohjelmaa! GIMP:n käytön opettelu vaatii aluksi hyvää hermostorakennetta, mutta kun siihen pääsee sisälle, se on näppärä työkalu ja erittäin hyvää harjoittelua Photoshopin käyttöön! Linkkaan tähän tekstin loppuun pari videota GIMP:n käytön perusteista.   

Mitä kuvankäsittelyohjelmaa sinä tykkäät käyttää? Vinkkaa kommenteissa, jos tiedät vielä jonkin muun näppärän tyylin tehdä höyryä kuviin!

– Sanna

Ps. Tässä näitä mainitsemiani videoita.

Photoshop tutorial: How to make steam and vapor

Photoshop tutorial: How to make steam in Photoshop

How to use GIMP (beginners guide)

GIMP 2.10 Basics: Complete Overview Tutorial for Beginners

Pps. Tässä linkki aiempaan postaukseeni Kauniin bokeh-efektin tekeminen Photoshopissa. Se on myös helposti tehtävissä GIMP-ohjelmalla samaisella ohjeistuksella.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: