HARMAIDEN SYYSPÄIVIEN KAUNEUTTA KAINUUSSA

Syksy on jo pitkällä ja järven yli puhaltava pohjoistuuli iskee navakasti mökin rakenteisiin. Sitä ei kannata enää lämmittää viikonloppua varten, joten mökkeilyn sijaan olemme viettäneet viikonloppuja mummolassa.

Syksyinen harmaa järvimaisema Kainuussa.

Päivissä on ollut loppusyksyn tuntua; pilvistä ja harmaata eikä auringonvaloakaan ole juuri näkynyt. Toisaalta, minä kyllä pidän tästäkin vuodenajasta, sillä näissä harmaissa päivissä on tietyllä tapaa oma kaunis tunnelmansa ja sävymaailma. Mummolassa aika menee aina nopeasti ja siellä tulee ulkoiltua kelistä riippumatta paljon. Lapsille on kaikkea kivaa tekemistä ja mummo ulkoilee mielellään heidän kanssaan, joten itsellä on aikaa keskittyä vaikkapa valokuvaukseen. Siksipä olen viime aikoina räpsinyt lukemattomia kuvia mummolan pihapiiristä ja rannasta.

Huurteinen viinimarjanoksa.
Huurteinen roikkuva koivunlehti syksyn harmaudessa.

Lokakuun lopulla päivät olivat pilvisiä, hämäriä ja taivaalta satoi rännänsekaista lunta, joka kertyi oksiin ja maahan. Se toi vähän valoisuutta synkkyyden keskelle ja, kun järvi oli kerrankin tyyni, suuntasin rannalle kuvaamaan. Oli hienoa katsella miten lumi satoi suurina raskaina hiutaleina sulaan veteen ja kertyi rannan heinikkoon ja kortteisiin.

Syksyinen räntäsade järvimaisema Kainuussa.
Syksyn räntäsade ja heinänkorsia.

Kuun vaihteessa saimme ulkoilla ilman räntäsadetta, mutta taivas pysyi sitkeästi pilvessä. Maassa oli hentoa lunta ja puiden oksilla jökötti vielä öistä kuuraa. Nyt otin kuvauskaveriksi jalustan, jota pitäisi muistaa käyttää enemmän, sillä monesti olen jälkikäteen harmitellut sitä etteivät kuvat ole niin tarkkoja kuin voisivat olla. Varsinkin tällaisina hämärinä päivinä jalustan käyttö on enemmän kuin aiheellista, kun valotusajat venyvät pidemmiksi. Harmillisesti nyt vain kävi niin että tuuli oli voimakas ja hennon kuuran kuorruttamat lehdet heiluivat ja pyörivät villisti tuulessa, eikä kuvista taaskaan tullut sellaisia kuin halusin. Valokuvaus on vaikeaa!

Kuivunut lehti syksyllä.
Lakastunut kasvi syksyn harmaudessa.
Kuihtunut tammenlehti syksyn harmaudessa.

Koska oli Halloween viikonloppu, olimme tehneet lasten kanssa kurpitsalyhdyt ja käytin niitä rekvisiittana parissa sommitelmakuvassa. Aika loppui kesken, sillä olisin halunnut lavastaa kuvauskohteita vielä enemmän mutta nyt tuli tällaisia harjoitelmia.

Halloween kurpitsasyhty sommitelma metsässä.
Halloween kurpitsasyhty sommitelma metsässä.

Saa nähdä millainen tästä marraskuusta tulee valokuvauksen kannalta. Jatkuuko tämä harmaus ja pilviset päivät vai saadaanko jo lumipeitettä koristamaan maisemaa.

Millaiset syyspäivät ovat sinun suosikkeja?

– Sanna

Ps. Kuvat on otettu Canon 5D Mark IV kameralla ja Canonin EF 70–300mm f/4–5.6 IS II USM objektiivilla.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: