JOULUISTEN SOMMITELMIEN VALOKUVAUS

Minulla oli tavoite harjoitella jouluisten sommitelmien kuvaamista tässä joulukuun aikana. Erilaisten sommitelmien asettelu on minulle aika uusi asia, sillä olemme Satun kanssa perehtyneet enemmän maisema- ja luontokuvaukseen. Blogikuvitukseen kuitenkin tarvitaan kivoja kuvituskuvia, joten erilaisten asetelmien tekemistä ja kuvaamista olisi hyvä oppia.

Tekemällä oppii, joten päätin pitää pienimuotoisen kuvaussession typyn aamupäiväunia aikaan. Silloin oli vähän päivänvaloakin saatavilla. Kun pikkuihminen lopulta nukahti, raahasin kaiken kuvausrekvisiitan keittiönpöydän viereen ja aloin harjoitella sommitelmien tekemistä.

Vähänkin asiaan perehtynyt tietää, että ns. kolmanneksen säännössä kuva pitäisi jakaa kahdella pysty- ja vaakaviivalla osiin ja sijoittaa esineet ja tärkeät kohdat näille viivoille. Toinen läpi aikojen käytetty sääntö on sommitella kultaisen leikkauksen mukaan, eli jakaa kuva kahteen osaan, jossa lyhyemmän osan suhde pidempään on sama kuin pidemmän osan suhde koko kuvaan, ja asetella esiin nostettavat asiat näiden mukaan. Kuvassa pitäisi myös olla tasaisesti esineitä, ettei toinen laita jäisi tyhjäksi, värien sointua keskenään ja niin edelleen.

Äkkiseltään luulisi, ettei se ole homma eikä mikään laitella tavaroita noiden ohjeiden mukaan ja sitten vain räpsiä kuvia, mutta se on yllättävän vaikeaa! Ainakin minulle. On tosi haastavaa saada kuvasta tasapainoisen näköistä ja sommitella kaikki pienet yksityiskohdat kohdilleen!

Jouluinen valokuvasommitelma.

Otin pari ensimmäistä kuvaa jouluisten karkkitankojen kanssa, ja niissä etuosa jäi paljaaksi ja jotenkin, vaikka yritin tuota sommitelmaa sihtailla eri suunnista, en saanut siitä kovin hyviä kuvia. Vaihdoin karkkitangot kauralyhteen korsiin ja pipareihin, ja niiden kanssa oli helpompaa. Minusta tuo kauralyhde sopii tosi kivasti jouluisiin kuviin ja siinä on paljon yksityiskohtia, joihin tarkentaa. Piparinmurut ovat myös kiva lisä kuvissa, mutta katsotaan, onko niitä Satun mielestä liikaa.

Jouluinen valokuvasommitelma.

Sitten yritin kuvata karkkitankoja havunoksien kanssa, mutta sama ongelma. Ne eivät millään alkaneet taipua nätiksi, joten päädyin kuvailemaan pelkkiä havuja. Pitää yrittää miettiä millaisissa sommitelmissa nuo karkkitangot toimisivat, sillä haluaisin saada niistä kivoja jouluisia kuvia!

Jouluinen valokuvasommitelma.

Sitten muistin, että halusin ottaa kuvia myös joulutontuista mutta tietysti se, jota olisin halunnut kuvata, oli hukassa, sillä typy oli vasta kuljetellut sitä ympäri alakertaa. Hetken etsimisen jälkeen se löytyi sohvan alta, josta sain sen ongittua siivilällä, joka jostain syystä myös oli kulkeutunut sinne. Ilmeisesti pieni keittiöapulainen oli luullut sillä olevan käyttöä olohuoneessakin. No, tonttu pääsi havuasetelmien kaveriksi ja olin ihan tyytyväinen niihin kuviin. Se tonttu on yleensäkin hyvin valokuvauksellinen ja, jos olette katsoneet meidän kaamoskuutamolla-instagram tiliä, se seikkailee siellä aika monessa kuvassa juurikin tästä syystä.

Halusin kuvata vielä muitakin tonttuja ja tässä välissä typy päätti herätä kuvauskaveriksi. Hän pääsi syöttötuoliin istumaan ja ihmettelemään. Olikin helppoa tehdä sommitelmia, kun oman tahdon kehittänyt pikkuihminen halusi juuri sen tontun, jota yritit laittaa sommitelmaan. Sain kuitenkin harhautettua hänet hetkeksi kävyllä ja Youtuben lastenlauluilla ja sain sommitelmat kuvattua. Kuvista tuli ihan kivoja, ei ehkä niin hyviä kuin edellisen tontun kanssa, mutta ihan ok.

Jouluinen valokuvasommitelma.

Minulla oli vielä valkoisiksi maalattuja käpyjä ja halusin kuvata niitä havujen kanssa. Neitikin vaikutti vielä jaksavan istua ja katseli äidin touhuja käpy kourassa, joten vaihdoin vielä koristeetkin vaalean värisiksi. Olin itse asiassa ihan tyytyväinen näihin kuviin. Tummanvihreät havut ja valkoinen käyvät kivasti yksiin ja tekevät raikkaan kokonaisuuden. Kokeilin paria erilaista sommitelmaa ja sitten päätin, että tämä kuvaussessio saisi nyt riittää, kun lapsikin oli hyväntuulinen, eikä ollut syönyt vielä käpyä.

Jouluinen valokuvasommitelma.

Nyt kun katselen kuvia jälkikäteen ja yritän miettiä, että mikä niissä on hyvää ja mikä huonoa, huomaan että pitäisi sommitella esineet paremmin niille kolmanneksen viivoille. Lisäksi joka sommitelmassa pitäisi olla se pääkohta, johon tarkennetaan. Eli se, mikä on sommitelman pääasia: glögikuppi vai käpy? Minkä haluaa nostaa esiin? Yritän muistaa tämän ensi kerralla!

Onko sinulla kokemusta sommitelmien kuvaamisesta? Osaisitko kertoa jotain vinkkejä?

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: