KAUNIIN BOKEH-EFEKTIN TEKEMINEN PHOTOSHOPISSA

Jo kauan olen halunnut harjoitella kauniin bokeh-efektin tekemistä photoshop-kuvankäsittelyohjelmalla. Olen seurannut Instagramissa muutamia tilejä, jotka julkaisevat kauniisti editoituja makrokuvia lehdistä, oksista tms. luonnon yksityiskohdista ja näissä on usein todella taidokas bokeh taustalla. Nyt kun kelit ovat olleet niin surkeita, ettei revontulien tai kirkkaan tähtitaivaan kuvauksesta tarvitse haaveilla, voi hyvin harjoitella kuvankäsittelyä Photoshopissa. Paneuduin bokeh-efektin luomiseen tämän videon avulla:

Bokeh tausta valokuvassa.

Kerron seuraavaksi, kuinka tein tämän kuvan bokeh-taustan kuvaesimerkkien avulla. Oletan tässä tekstissä, että osaat Photoshopin tai vastaavanlaisen kuvankäsittelyohjelman perusteet. Jos et, mutta olet kiinnostunut oppimaan, linkkaan tämän tekstin loppuun pari hyvää videota Photoshopin perusteista.

Bokeh-efektin tekeminen Photoshopissa

Valitsin kuvan, jossa oli jo valmiiksi pehmeä tausta ja roikkuva lehti erottui selkeästi sitä vasten (1). Pidän siitä, että kuvan toinen reuna on tumma ja toinen vaaleampi. Se toimii ikään kuin valon lähteenä ja joskus sinne on myös lisätty esim. auringoksi tai sen säteeksi hyvin kirkas alue. Lisäsin uuden gradienttitason kuvan oikeaan reunaan ja säädin sen sävyn hyvin tumman harmaaksi (2). Lisäsin toisen gradienttitason vasempaan reunaan ja säädin sen sävyn oranssiksi (3).

Bokeh-efektin tekeminen valokuvaan photoshopilla.

Kävin hakemassa Pixabay-kuvasivustolta valmiin bokeh-kuvan. Näitä bokeh-taustoja voi tehdä myös itse, mutta nyt päätin käyttää valmista kuvaa. Pixabay on siitä hyvä, että siellä kaikki kuvat ovat CC0 lisenssillä, eli tekijä luovuttaa kaikki oikeudet kuvastaan. Sitä saa käyttää ja muokata niin paljon kuin haluaa. Toki hyviin tapoihin kuuluu, että alkuperäisen kuvan tekijä mainitaan, mutta tätä ei edellytetä. Lisäsin bokeh-kuvan uudeksi tasoksi, säädin sen kokoa ja siirsin haluamaani paikkaan. Valitsin tason moodiksi Screen, jolloin tummat alueet katoavat ja vain bokeh-pallerot jäävät näkyviin (4). Tämän vuoksi kannattaakin käyttää tummataustaista bokeh-kuvaa, vaalealla se ei toimi: testasin.

Bokeh-efektin tekeminen valokuvaan photoshopilla.

Tason voi kopioida ja liikuttaa palleroita uuteen kohtaan (5). Häivytin gradientti- ja bokeh-tasot lehden päältä tasomaskin avulla. Halusin vielä enemmän oranssia hehkua, joten lisäsin uuden gradienttikerroksen vasemmalle puolelle (6). Tämän olisi myös voinut tehdä säätämällä sitä edellistä gradienttikerrosta, mutta minä tein nyt näin. Halusin saada vielä bokeh-palleroihin enemmän hehkua, joten lisäsin uuden tason, jonka moodiksi valitsin Color dodge. Linkkaan hehkun tekemisestä videon tekstin loppuun. Säädin tason läpinäkyvyyttä niin, että efektistä saa hienovaraisen (7). Halusin yläkulmaan vielä vähän enemmän valoa ja tähtipölyn tapaista efektiä, joten hain toisen bokeh-kuvan Pixabay-sivustolta. Säädin sen vasempaan ylälaitaan ja häivyttelin kuvan muualta tasomaskin avulla (8).

Bokeh-efektin tekeminen valokuvaan photoshopilla.

Lisäsin vielä lehteen hehkua käyttämällä valkoista pensseliä 6-kohdassa tehtyyn tasoon ja maalasin Dodge and Burn -valinnan Burn-pensselillä lehden oikeaa reunaa tehdäkseni varjoa (9). Lopuksi tein vielä uuden tason. Valitsin sen moodiksi Overlay ja maalasin oranssilla pensselillä lehden päälle vähän väriä (10). 

Bokeh-efektin tekeminen valokuvaan photoshopilla.

Olen kohtalaisen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka voisinkin säädellä tasojen läpinäkyvyyttä ja sävyjä loputtomiin. Pakko kuitenkin lopettaa jossain vaiheessa. Tämä oli todella hauskaa ja opettavasta, ja toivottavasti tästä on iloa sinullekin!

Ja tässä lopussa näitä lupaamiani Photoshop-kuvankäsittelyvideoita:

Mitä kuvankäsittelyohjelmaa sinä käytät valokuvien muokkaamiseen?

– Sanna

Ps. Jos haluat nähdä kauniita bokeh-kuvia, käy vilkaisemassa: Phosandra, Suippaq ja Katikoon pari viimeisintä kuvaa.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: