KEVÄISTÄ TÄHTITAIVAAN VALOKUVAUSTA TAMMIKUUSSA

Puuskittainen tuuli, jalkojen alla rapiseva lumihanki ja kirkas tähtitaivas. Keli on aivan kuin keväthangilla paitsi että on tammikuu! Nyt pitäisi olla keskitalvi; huurteiset puut, upottava lumi ja paukkuva pakkanen, joka kylmää nenän ja sormenpäät, jos uskaltaudut valokuvaamaan maiseman kauneutta. No, tämä talvi on ollut niin onneton kuvauskelien suhteen, ettei parane valittaa silloin, kun tähtitaivas suvaitsee näyttäytyä.

Sanna oli kyläilemässä jälkikasvunsa kanssa, joten meidän iltaulkoilu sai uusia ulottuvuuksia kun ulkoilutimme lasten lisäksi kameraa. Lähipelto sai toimia kuvauspaikkana: Venus tuikki kirkkaana matalalla luoteistaivaalla ja talven suuret tähtikuviot näkyivät komeudessaan; Otava pohjoisessa, Kaksonen idässä, Orion nousemassa kaakossa ja Pegasus lounaisella taivaalla. Joutsen ja kirkas Vega olivat laskemassa lännen suunnalla.

Pulkat pitivät niin kovaa rapinaa liukuessaan kovalla hangenpinnalla, ettei ajatuksiaan kuullut mutta Sannan lähtiessä pulkkailemaan lasten kanssa sain rauhassa viritellä kameraa kuvauskuntoon ja katsella yläpuolella avautuvaa tähtitaivasta. Kuun valo ei ollut häiritsemässä, joten tähtiä näkyi tolkuton määrä, mutta kuvatessa huomasin harmikseni, että pihavalot ylsivät pellolle asti ja loivat harmillista valosaastetta metsikköön.

Sannan taskulampun valo pyyhki hauskasti peltoa ja metsän laitaa ja nappasin heidän menostaan muutamia kuvia. Venuksen kirkasta loistetta on aina ilahduttava katsella ja sitä sanotaankin aamu- tai iltatähdeksi riippuen siitä kumpana ajankohtana se on näkyvissä. Linnunrata erottui kohtalaisen selvänä ja kohosi keskellä taivasta meidän yläpuolellamme. Ihanan tuttu ja rauhoittava näky.

Revontulia ei näkynyt eikä niitä ennusteiden mukaan ollut edes luvassa. Muutama lyhyt tähdenlento tallentui kuviin mutta en edes muista milloin viimeksi olisin nähnyt kirkkaan valopallon halkovan pimeyttä. Niitä voi nähdä, kun muistaa katsella taivaalle, mutta tänä vuonna kirkkaiden kelien saldo on ollut niin onneton, ettei moista tuuria ole sattunut kohdalle.

Vaikka keväinen keli tammikuussa ei kuulukaan suosikkilistalle, oli silti mukava ihailla pitkästä aikaa tähtitaivasta ja nauttia ulkoilusta pikkupakkasessa. Toivottavasti saisimme vielä nauttia kunnon talvesta, vaikka helmikuun puolella!

Kuinka sinun talvi on sujunut? Oletko päässyt ihailemaan tähtitaivasta?

– Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: