KOIRIEN VALOKUVAUS

Yksi suosikkivalokuvauskohteeni on meidän koirat. Minulla on niistä varmasti tuhansia kuvia kameralla ja tsiljoona kännykkäkuvaa viemässä kovalevyn tilaa. En ole vielä kokeillut kuinka niiden kuvaus sujuisi uudella Canon 5D Mark IV rungolla ja EF 70-300 zoomilla, joten testasin nyt sen toimivuutta.

Valokuvaus, valkoinen koira.

Muistin kuvaussuunnitelmani tiistaina, kun päivän alkoi taittua iltaan ja valo oli juuri pehmentynyt aurinkoisen päivän jälkeen. Säntäsin kiireen vilkkaa ulos ja typy jäi ihmettelemään isänsä kanssa, että minne äiti oikein hävisi. Päivä oli jo sen verran tummunut, että jouduin säätämään ISO-arvon 3200, että sain valotusajan tarpeeksi lyhyeksi. Jätin aukon arvoon f/5.6 kompromissina valotuksesta ja syväterävyydestä.

Viti oli meillä pihassa juoksunarussa. Hän on meidän yhdeksänvuotias koiravanhus, joka on valokuvaajan unelma siinä mielessä, että osaa seisoa aloillaan ja kääntelee päätään verkkaisesti. Minä kutsun sitä patsasteluksi. Nyt hän kuitenkin olisi halunnut vain syödä antaumuksella luuta. Onneksi joku liikkui metsän takana menevällä tiellä, ja koiriin tuli liikettä. Yritin vangita tämän liikkeen kuviin mutta jalkojen saaminen mukaan tuotti ongelmia. Minulla oli aktiivisena vain yksi tarkennuspiste ja, kun tarkensin päähän, jalat ei mahtuneet kokonaan kuvaan.

Valokuvaus, valkoinen koira.

Niku ja Isa olivat häkissä ja menin sitten kuvaamaan niitä. Jos Vitin aktiivisuus muistuttaa ameebaa, niin nuo kaksi ovat sitten ikiliikkujia. Isa on yli seitsemänvuotias ikuinen pentu ja Niku taas kolmivuotias energiapakkaus. Ne ovat melkoinen touhukaksikko ja tuottikin suuria ongelmia saada niistä hyvää kuvaa. Nikusta sain jonkun hyvän mutta Isasta en. Mutta pakko laittaa tähän tämä otos missä sen ilme on kuin se olisi syönyt sitruunan. Aivan mahtava!

Valokuvaus, valkoinen koira.
Valokuvaus, valkoinen koira.

No, yritin seuraavana päivänä uudelleen. Nyt valoa oli enemmän, kun olin ajoissa liikenteessä ja ISO-arvoksi riitti 800, aukko oli sama. Nyt Viti halusi aloittaa kuvaustuokion pyörimällä selällään. Sitten taas patsasteltiin ja sain hänet ihme kyllä innostumaan pallon hakemisesta. Sitä tapahtuu todella harvoin!

Valokuvaus, valkoinen koira.
Valokuvaus, valkoinen koira.
Valokuvaus, valkoinen koira.

Vaihdoin sitten Isan naruun, että saisin siitäkin vähän parempia kuvia kuin edellisenä päivänä. Sekin pyöri ensimmäisenä selällään. En tiedä tarkoittaako kameralla sihtailu niille nykyisin ’kieri’. Isan kanssa pallon noutamisessa ei ole ikinä ollut ongelmaa ja se ryntäilikin sen perässä riemuissaan. Typy seuraili sen juoksentelua ahkion kyydistä ja minä räpsin kuvia. On oma taitolajinsa yrittää seurata koiran liikettä ja vaikka olen sitä monta vuotta harrastanut, ei se vieläkään aina onnistu niin kuin haluaisin. Muutaman kivan otoksen sain, lukemattomia huonoja.

Valokuvaus, valkoinen koira.

Vaikka kädet alkoivat olla jo kohmeessa navakan tuulen vuoksi, kävin vielä kuvaamassa häkissä Nikua, joka telmi juuri Vitin kanssa. Typy istui ahkiossa nyt häkin ulkopuolella ja katseli äidin touhuja. Häkin meno oli huomattavasti rauhallisempaa kuin Isan kanssa ja sain muutamia ihan kivoja kuvia Nikustakin. Haluaisin teetättää koirista taulut meidän keittiön seinälle, mutta ehkä nämä otokset eivät vielä olleet niin hyviä kuin olisin toivonut niiden olevan. Onneksi nyt on luvattu pakkasia niin kokeilen joku toinen päivä uudelleen. Teinkin itselleni muistilistan seuraavalle kerralle.

Valokuvaus, valkoinen koira.
Valokuvaus, valkoinen koira.

Muistilista koirien kuvaamisessa:

Aukko: f/5.6 oli hyvä, koira näkyi terävänä. Voisi kokeilla myös suurempaa f-arvoa, jos on aurinkoinen keli.

Tarkennus: Kannattaa olla Al servo, eli jatkuva tarkennus

Tarkennuspiste: Kokeile eri tarkennustapoja. Näissä kuvissa oli vain yksi tarkennuspiste mutta voisi kokeilla useampaa.

Valotus: Kokeile manuaaliasetusten (M) sijaan automaattivalotusasetusta Av, jos valon määrä vaihtelee.

– Sanna

Ps. Laitan tähän vielä pari juttua koirien kuvaamisesta. Olisi ehkä itselläkin kannattanut katsoa noita ennen kuvaamista…

Kamerakoulu.fi: Koirakuvaajan työpäivä.

Yle.fi: ”Kaikista koirista saa hyviä kuvia”.

Suvi Mähönen: Koiran valokuvaaminen – 4 vinkkiä kuinka onnistut paremmin.

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: