KUKKAKUVIA ZOOM- JA MAKROLINSSEILLÄ

Olen ollut tänä kesänä todella aikaan saamaton valokuvaaja. En ole selvinnyt tekemään minkäänlaisia valokuvausreissuja saati kuvaamaan edes lähiseudun paikkoja. Luulen että raskaus on imenyt tehokkaasti kaiken ylimääräisen energian eikä tämän ison mahan kanssa ole huvittanut lähteä isommin seikkailemaan. Kauniit horsmikot saivat olla rauhassa samoin kuin kesäiltojen lumoavat auringonlaskut.

Markolinssillä kukkakuva niittyleinikki.

No, nyt kotona ollessa päätin hieman ryhdistäytyä ja käydä ikuistamassa edes kesän suosikkikohteitani eli kukkia. Kuvasin niitä viime kesänä Canon EOS IS 70-300mm zoomilla ja nyt halusin vertailla kuvaamista makrolinssillä eli kauan himoitsemillani loittorenkailla.

Asensin ensin zoomin paikoilleen ja onneksi meidän pihapiiristä löytyy vaikka minkä näköistä villikukkaa, joten kuvauskohteita ei tarvinnut kaukaa etsiä. Aukko oli suurin mahdollinen 300mm zoomaukselle eli f/5.6 ja säädin ISO arvon 3200. Valotuksen pidin automaatilla kuten myös tarkennuksen. Olikin yllättävää, kuinka kauas piti mennä, että linssi suostui tarkentamaan. Zoomilla kuvatessa linssi heiluu helposti ja kaikki liike näkyy epätarkkuutena. Pahaksi onneksi myös keli oli hieman tuulinen, joten kuvatessa tuli aika monta huti osumaa mutta osassa tarkennus sattui kivasti kohdillaan.

Zoomlinssillä kukkakuva niittyleinikki.
Zoomlinssillä kukkakuva.
Zoomlinssillä kukkakuva.
Zoomlinssillä kukkakuva.

Kuvasin pieniä kukkia, jotka todennäköisesti ovat jotain rikkaruohoja, sekä apiloita ja ohdakkeita. Vaihdoin sitten zoomin tilalle Canon EOS 50mm f/1.4 linssin ja siihen JJC:n 36mm loittorenkaan. Tähän säädin aukon kooksi f/11, että kuviin saisi syväterävyyttä, ISO arvo oli 6400 ja valotus automaatilla. Tarkennuksen laitoin nyt manuaalille, sillä edellisillä kerroilla automaattitarkennus on ollut rasittavan vaikeaa.

Makro kukkakuva apila.
Markolinssillä kukkakuva.
Zoomlinssillä kukkakuva.

Kuvasin osittain samoja kukkia kuin 70–300mm zoomilla, että voisin vertailla kuvia keskenään. Makrolla kuvaaminen oli aivan toisenlaista kuin zoomilla. Nyt linssi oli melkein kiinni kukassa, kun taas zoomin kanssa kamera oli yli metrin päässä kuvauskohteesta. En tiedä kumpi oli helpompaa tämän mahan kanssa.

Markolinssillä kukkakuva ohdake.
Makro
Zoomlinssillä kukkakuva ohdake.
Zoom
Markolinssillä kukkakuva apila.
Makro
Zoomlinssillä kukkakuva apila.
Zoom

Käsittelin kuvat Lightroomissa ja mietin, että zoomilla kuvatessa oli se kiva, että kuviin saa tehtyä sommitelmia ja otettua taustaa mukaan. Makrolinssillä puolestaan saa todella hienoja yksityiskohtaisia kuvia, jotka ovat erityisen säväyttäviä silloin kun tarkennus osuu kohdilleen.

Markolinssillä kukkakuva.

Yhteenvetona voisin todeta, että kummallakin linssillä saa otettua kivoja kukkakuvia ja molemmilla kuvatessa on omat niksinsä onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Makrokuvat ovat hyvin kauniita kaikkine yksityiskohtineen ja haluan kyllä ehdottomasti harjoitella lisää niiden ottamista. Pitäisi myös jossain vaiheessa testailla kunnolla kaikki loittorengassetin koot ja niiden kombinaatiot, että saisin kokonaisvaltaisen käsityksen millaisia kuvia voin tällä kalustollani saavuttaa.

Zoomlinssillä kukkakuva.

Kukkaisia kuvaushetkiä!

-Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: