LEIPOMUSTEN VALOKUVAUS

Äitiyslomalle jäännin kunniaksi innostuin pitkästä aikaa leipomaan pullia ja tein tästä samasta taikinasta myös viinereitä. Katselen joskus leipomisohjeita Kinuskikissan ja Annin uunissa -sivustoilta ja ihastelen aina, kuinka kauniita kuvia heillä on. Myös kirjagramissa leivonnaiset sopivat hyvin kuviin, joten päätin että otan nyt muutamia kuvia korvapuusteista ja viinereistä, kun niitä kerrankin sattui olemaan.

Viineri valokuvissa.

Virittelin kirjoja lipaston päälle kuvausrekvisiitaksi ja kuvasin 50mm objektiivilla f/1.4 tai f/2.8 aukolla. Kuvasin ensin viineriä ja kokeilin erilaisia sommitelmia. Eniten pidin kuvista, jotka oli otettu läheltä.

Viinerin valokuvausta.

Laitoin sitten korvapuustin pienelle mustavalkoiselle Taika-lautaselle mutta koska siinä oli kuviointia, kuva jäi jotenkin levottoman näköiseksi ja vaihdoin sen nopeasti valkoiselle lautaselle, joka tosin oli hieman iso yhdelle pullalle. Otin myös kuvia, jossa niitä oli useampia.

Korvapuusti valokuvassa.
Korvapuustin valokuvausta.

Mietin, että f/1.4 aukko nostaa hyvin kuvattavan kohteen esille, kun tausta jää niin sumeaksi ja se sopii hyvin yksityiskohtien valokuvaukseen. Vaikka f/2.8 syväterävyys on myös pieni, siinä tausta nousee enemmän esiin.

Syväterävyys korvapuusti.
Aukko f/1.4
Syväterävyys korvapuusti.
Aukko f/2.8

Pyysin myös miestäni kopistelemaan siivilästä tomusokeria viinerin päälle, sillä halusin kokeilla saisinko siitä millaisen kuvan. Laitoin tumman kirjan taustalle, että tomusokeri erottuisi paremmin ja näpsin sitten useita kuvia, kun mieheni kopisteli siivilää. Niistä ei tullut ihan sellaisia, kun ajattelin mutta sain kuitenkin ikuistettua sokerisateen.

Viineri tomusokeri sateessa.

Halusin myös kokeilla eri Lightroom-presettejä kuviin, sillä niillä on suuri vaikutus valokuvien tunnelmaan. Kokeilin ensin meidän valmiita presettejä, mutta maisemakuvien asetukset eivät oikein istuneet leivonnaisiin. Tämä kuva meidän syksykuvien presetillä on parhaimman näköinen.

Korvapuusteja.

Muistin, että pidin kovasti erään postauksen kuvista, joissa minulla oli ruokatarvikkeita rekvisiittana ja kopioin näiden asetukset kuvaan. Se kuitenkin jäi hieman valjun näköiseksi eikä sopinut näihin kuviin yhtä hyvin.

Korvapuusteja.

Teinkin sitten oman Lightroom-presetin näille leipomusten kuville: kasvatin kontrastia (+14), laskin kirkkaita kohtia (–49), kasvatin valkoista (+19), varjoja (+50) ja mustia kohtia (+44). Nostin myös käyrää (point curve) keskikohdasta kirkkaammaksi. Väreistä säädin keltaista ja oranssia. Keltaisen sävyä hieman punertavaan suuntaan (–11), desaturoin hieman (–20) ja säädin luminanssia tummemmaksi (–45). Oranssia säädin hieman keltaiseen päin (+13) ja desaturoin  (–14) sekä tummensin luminanssia (–19). Kasvatin selkeyttä (+26) ja lisäsin hieman tarkennusta (66).

Korvapuusteja.

Nämä eivät mitään valtavaa muutosta kuvaan tehneet, mutta mielestäni ne kirkastivat ja raikastivat sitä ihan kivasti. Vertailun vuoksi viimeinen kuva on muokkaamaton.

Korvapuusteja.

Vaikka näistä kuvista en nyt ihan niin hienoja saanut kuin olisin halunnut, oli kuitenkin kiva harjoitella vähän erilaisten kuvien ottamista mitä yleensä. Leipomuksia voisi kuvata useamminkin, sillä niiden hyvä puoli on herkutteluhetki kuvaustuokion jälkeen.

Inspiroivia kuvaushetkiä kaikille!

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: