LOITTORENKAILLA JA TELEJATKEELLA UUSIA OMINAISUUKSIA OBJEKTIIVEIHIN

Näin kevään tullen, kun linnut sirkuttavat ja pomppivat pihapuissa, huomaan haaveilevani paremman zoomin hankinnasta. Canon EF 70–300mm f/4-5.6 jää auttamatta lyhyeksi näitä vikkeliä ja pieniä kohteita kuvatessa. Ongelma on vain siinä, että pidemmän polttovälin telezoomit ovat kalliita enkä halua käyttää harrastukseen liian paljon rahaa. Lisäksi lapsiperheessä harrastusvälineet voivat joutua epähuomiossa tulilinjalla, jos ne ovat unohtuneet keittiön pöydälle tms. enkä haluaisi altistaa parin tonnin objektiivia typyn läheisyydelle.

Kamerakaluston päivityspohdintaa loittorenkaiden ja telejatkeen kanssa.

Keväisin viriää myös makrokuvausinto, kun kasvien versot ja kukat puskevat maasta, ja olen monta kertaa haaveillut kunnon makro-objektiivista. Canon EF 50mm f/1.4 on kyllä ollut monipuolinen objektiivi ja kuvia kroppaamalla niistä on saanut kivan yksityiskohtaisia. Ei kuitenkaan makrokuvien veroisia ja huomaan aina vain miettiväni saisinko kuvaukseen uudenlaista otetta makro-objektiivilla?

Minulla on kolme hyvää objektiivia, enkä haluaisi uutta objektiivia viemään tilaa kamerarepusta. Sen sijaan olen miettinyt nykyisten objektiivien ominaisuuksien parantamista lisäosilla. Telejatkeella zoomiin saisi lisää polttoväliä ja loittorenkailla perusobjektiivista tulisi makroversio.

Kamerakaluston päivityspohdintaa loittorenkaiden ja telejatkeen kanssa.

Telejatke on edullinen vaihtoehto telezoom-objektiiveille

Tässä Digi-kuvan jutussa telejatkeen ominaisuuksista on kerrottu hyvin. Lyhyesti sanoen telejatke kasvattaa zoomin polttoväliä.  Se asetetaan kameran rungon ja objektiivin väliin ja siinä on optisia linssejä, jotka toimivat kuin suurennuslasi. Telejatke levittää valonsäteitä ja näin suurentaa kuvan kokoa kennolla. Suurennusasteita on erilasia. Minä haluaisin kaksinkertaistavan, jolloin 300mm zoomista saisi 600mm version. Tällöin pikkulinnut alkaisivat piirtyä näytölle jo huomattavasti paremmin. Huono puoli telejatkeessa on, että se laskee objektiivin valovoimaa.

Kysyin kaksinkertaisen telejatkeen sopivuudesta 70–300mm f/4-5.6 zoomin kanssa Oulun Digitarvikkeesta. Onneksi kysyin, sillä he kertoivat, että f/4 objektiivin valovoima ei riitä. Linssin pitäisi olla valovoimaisempi, esimerkiksi f/2.8. Nettikeskusteluja selaamalla löysin, että f/4 valovoima voisi olla sopiva 1.5-kertaa suurentavan telejatkeen kanssa.

Telezoomit, joiden pituus yltää 600mm asti, maksavat auttamatta yli tuhat euroa. Käytettynä sellaisen voisi löytää edullisemmin. Telejatkeita taas on eri hintaisia, mutta karkeasti niiden hinta liikkuu 200–500 euron välissä, joten se oli huomattavasti edullisempi sijoitus ja veisi myös vähemmän tilaa.

Tulen perehtymään tähän asiaan tarkemmin ja selvittelen tuon valovoiman riittävyyttä oman objektiivin kanssa.

Kamerakaluston päivityspohdintaa loittorenkaiden ja telejatkeen kanssa.

Makro-objektiivi loittorenkailla

Loittorengas on vain putki, joka asetetaan kameran rungon ja objektiivin väliin. Sen tehtävä on pidentää objektiivin takimmaisen linssin ja kennon välistä etäisyyttä, jolloin tarkennusetäisyys muuttuu pienemmäksi ja kuvan koko kennolla kasvaa.

Loittorenkaista on kerrottu tarkemmin tässä Digi-kuvan jutussa. Niitä myydään usein kolmen pakkauksissa ja näitä yhdistelemällä voidaan saada eri kokoisia suurennuksia. Ne sopivat parhaiten 40–100mm objektiiveille ja on syytä muistaa, että halvimmissa puuttuu sähköinen yhteys kameraan, jolloin automaattitarkennus ei toimi. Usean loittorenkaan käyttäminen heikentää kennolle pääsevän valon määrää ja niitä käyttäessä voi tarkentaa vain lähelle.     

Tässä Mikko Saaren jutussa makro-kuvauksen perusteista on kerrottu hyvin. Makro-leima lyödään objektiiviin vähän eri perustein, joten kannattaa miettiä etukäteen mitä itse haluaa ja varmistaa, että suurennussuhde on halutunlainen, eikä uskoa sokeasti valmistajan lupauksiin. Makro-objektiivien hinnat alkavat 400 eurosta ja voivat kivuta lähemmäs paria tonnia. Loittorengas-sarjojen hinta taas liikkuu alle 100 eurosta pariin sataan, joten se on huomattavasti edullisempi sijoitus.

Kamerakaluston päivityspohdintaa loittorenkaiden ja telejatkeen kanssa.

Olen monta vuotta jahkaillut pidemmän zoomin ja paremman makron hankintaa. Kevät on edennyt vauhdilla ja kamerakaluston päivitys toisi kyllä lisää mahdollisuuksia valokuvaukseen, joten voi olla, että innostun lopulta toteuttamaan suunnitelmia ja hankin ainakin loittorenkaat. Zoomin telejatketta tai pidemmän putken hankkimista pitää vielä miettiä.

Millaisia kokemuksia sinulla on kamerakaluston päivityksestä?

– Sanna

Jaa tämä postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”LOITTORENKAILLA JA TELEJATKEELLA UUSIA OMINAISUUKSIA OBJEKTIIVEIHIN”

  1. Olen kuvannut v.2000 lähtien. Alusta asti tähän päivään olen omistanut tusinan eri kameroita ja saman verran objektiivejä. Ja lukematon määrä erilaisia lisävarusteita. Olen viimein päätynyt ns. Holy Trinity settiin eli 3kpl f2.8 ammattizoomia. Ja yksi kevyt katulasi. Siihen kylkeen kamerana ammattijärkkäri. Luulen että olen viimeisen kameravarusteeni ostanut mutta voin olla väärässäkin. 🙂 Kokemukseni mukaan tämä on loppumaton suo..

    Vastaa
    • Hieno juttu että olet löytänyt kaluston joka sopii omaan käyttöösi! 😊 Tuollainen f/2.8 zoomi olisi kyllä varmasti hyvin monikäyttöinen ja ehkä joskus itsekin raaskisin sellaisen hommata. Ja samaa mieltä, että tämä kamerakaluston päivitys ja miettiminen on loputon suo. 😅

      Vastaa

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: