MUNKINMAKUINEN LINTUBONGAUSRETKI LIMINGANLAHDEN LINTUTORNILLE

Me päätimme käydä Liminganlahdella Virkkalan lintutornilla katsastamassa lintujen kevätmuuttoa. Se on lintubongareiden suosikkipaikkoja ja erityisesti näin toukokuussa, kun lintujen kevätmuutto on käynnissä, siellä on vilinää niin ihmisten kuin lintujenkin muodossa.

Liminganlahden lintutorni.

Vapun kunniaksi halusin evääksi munkkeja, joten ensi töikseni leivoin niitä aamulla, sillä edellinen satsi oli syöty loppuun. Mies tai typy eivät vastustelleet tätä ideaa vaan he auttoivat parhaiten leikkimällä olohuoneessa, jolloin minä sain keskittyä rauhassa munkinpaistoon.

Munkkeja vappuna.

Kun kuuma mehu, eväsleivät ja munkit oli pakattu, suuntasimme auton keulan kohti Liminkaa. Olemme käyneet lintutornilla mieheni kanssa joskus aiemminkin, mutta siitä on todella pitkä aika. Typyllä oli nyt omat kiikarit roikkumassa kaulalla ja hän oli varsin tohkeissaan niiden kanssa, kuin paraskin pikku bongari. Meidän kiikarimme oli tietenkin mökillä…

Retkellä Liminganlahden lintutornilla.

Parkkialueelta menee hyvä sorastettu kävelytie lintutornille ja sitä pitkin pääsisi helposti myös kärryjen kanssa. Matka ei ole pitkä, vain noin puoli kilometriä, ja me kävelimme sitä kaikessa rauhassa ja katselimme samalla ympärillemme. Oli kummallisen hiljaista. Ei kuulunut pikkulintuja tai isompiakaan, mutta kun lähestyimme lintutornia, lokkien rääkynät ja kuovien huudot alkoivat kuulua.

Tiira lammikossa.
Lentäviä lokkeja.

Typy kiikaroi taivaalla lenteleviä lintuja innoissaan ja minä yritin sihtailla niitä kameralla. Täytyy sanoa, että 70–300mm zoom alkoi välittömästi tuntua mopolta, varsinkin kun vastaan käveli ihmisiä, joilla oli kunnon lintukuvaukseen soveltuvat zoomit käsissään. Ehkä vielä joskus minäkin raaskin investoida sellaiseen!  

Lentävä tiira.
Tiira Liminganlahdella.

Kiipesimme lintutorniin ja typy löysi itselleen heti tekemistä, kun siellä oli suloinen musta koira, jota hänen piti päästä silittelemään. Koiralle tämä kävi mainiosti ja siinä menikin sitten tovi rapsutellessa. Kun typy lopulta malttoi irrottautua koirasta, katselimme lintutarjontaa, joka oli hyvin lokkivoittoista. Ihmiset kyllä katselivat kaukoputkiensa läpi ahkerasti ja kuulin kuinka eräs pariskunta puhui jostain lokkien seassa olevasta lintuhavainnosta. Jotain muitakin lintuja siellä siis oli mutta minun silmäni eivät niitä bonganneet. Varmaankin siitä kiikarista olisi ollut nyt hyötyä.

Kaukana oli sorsa- tai hanhiparvia, mutta me emme niistä nähneet muuta kuin tummat möykyt. Virkkalan lintutorni on kaksikerroksinen ja, kun menimme katsomaan lintutornin alempaa kerrosta, näimme juuri silloin hanhiparven lentävän lintutornin ohi. Eli täydellinen ajoitus tulla alakertaan…

Liminganlahdella.
Hanhiparvi Liminganlahdella.

Koska mitään kovin jännittävää ei meidän kalustolla ollut nähtävillä, päätimme suuntautua eväsleipien kimppuun. Täytyy muuten sanoa, että onneksi ei ollut yhtä kova tuuli kuin edellisenä päivänä. Nytkään ylle kiskottu merinovillakalsarisetti ei ollut yhtään liikaa. Jos olisi tuullut, olisi varmasti tullut vilu.

Palasimme autolle hakemaan eväsreput ja suuntasimme luontokeskuksen viereiselle tulipaikalle. Nyt parkkialueen viereisessä metsässäkin kuulosti olevan elämää ja bongasin peipon laulelevan oksalla. Tulipaikalla paloi valmis nuotio ja pöydälle oli hyvä levittää evästarjonta.

Evästuokio lintujenbongaus retkellä.

Nuotion ääressä retkieväiden syömisessä on vain niin oma tunnelmansa. Pitää kyllä muistaa retkeillä nyt toukokuussa ahkerasti, kun ei ole vielä itikoita! Typykin viihtyy mainiosti retkinuotion äärellä ja kaikille maistuivat eväsleivät ja kasvikset sekä jälkiruokana munkit.

Munkkeja retkieväänä.
Munkkeja eväsnuotiolla.

Vaikka mitään kovin kummallisia lintuja ei nyt nähtykään, oli todella hauska käydä retkeilemässä Liminganlahdella ja yrittää bongailla niitä. Pitää katsoa kävisimmekö siellä vielä joku toinenkin kerta tälle keväälle! Vaikka niiden kiikareiden kanssa…

Linnunlaulun sulostuttamaa kevättä kaikille!

– Sanna

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: