PAKKASPÄIVÄN AURINKOSÄTEET

Tällä viikolla talvi on ollut kauneimmillaan ja toisin kuin viime viikolla vaunutellessa, nyt on saanut nauttia auringon paisteesta ja pakkaslumen säihkeestä. Käytinkin tilaisuuden hyödyksi, kun mummu tuli kyläilemään ja piti tirpan kiireisenä, joten saatuani vauvan nukkumaan suuntasin pellolle kuvaamaan auringonsäteitä.

Vaikka aamulla pakkasta oli ollut pitkälti yli parikymmentä astetta, lämmitti aurinko jo sen verran että pakkashuurre puista suli lämmössä ja mäntyjen rungot hehkuivat oranssinruskeina kuin kevättalvella konsanaan. Lupaus siitä olikin jo ilmassa.

Kuvasin laajakulmalla, Samyangin 14mm f/2.8 objektiivilla, koska mielestäni sillä saa kauniita aurinkosäteitä ja lähdin testaamaan eri asetuksia. Aurinkosäteitä kuvatessa aukon koko vaikuttaa säteiden muotoon; mitä pienempi aukko, sitä selväpiirteisempiä säteet ovat. Säteitä voi kuvata auringon loistaessa kirkkaalta taivaalta tai sitten kuvaan voi sommitella jotain peittämään auringon osittain, jolloin valo siivilöityy esteen läpi ja aurinkosäteet luovat kuvaan kaunista tunnelmaa.

Samyangin objektiivissa aukon kokoa säädetään manuaalisesti ja pystyin kuvaamaan hanskat kädessä ja testaamaan eri asetuksia. Aurinkosäteiden kuvaaminen on periaatteessa aika simppeliä mutta silti toteutus tuntuu jättävän aina toivomisen varaa.

Osaan kuvista sain aurinkosäteet tallentumaan selkeinä mutta osassa taas ne jäivät vajaaksi tai en saanut niistä alkuunkaan toivotunlaisia. Aurinkosäteet saa esiin jo f/11–16 koolla mutta pienimmillään käytin f/22 aukkoa saadakseni säteistä selväpiirteisempiä. Pienellä aukolla kuvatessa objektiivin piirto vain heikkenee ja käsivaralla kuvatessa epätarkkuus lisääntyy valotusajan kasvaessa, joten kuva on kompromissi siitä mitä siinä haluaa saada esille.

Metsässä kävellessä satoi timanttien lailla kimmeltävää pakkaslunta ja hetken vain seisoin ja katsoin tätä keskitalven kauneutta. Valokuvaus on kyllä siitä mukava harrastus, että se motivoi tarttumaan hetkeen ja lähtemään ulkoilemaan kameran kanssa.

Pakkasenkirpeitä kuvaushetkiä kaikille!

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: