PAKKASSUMUA KUVISSA

Ah, nyt tässä talvessa on jo kunnon talven tuntoa, kun pakkasmittari on paukkunut -30 asteen paremmalla puolella! Katsoin koko päivän miten aurinko liikkui taivaan poikki puun latvoja hipoen ja maalasi laskiessaan taivaalle kauniit keltaisen ja vaaleanpunaisen pastillisävyt. Haaveilin jo viime talvena pakkassumun kuvaamisesta mutta silloin oli niin onnettomat pakkaset, että moinen jäi haaveeksi. Nyt kun pakkaslukemat olivat sopivat pakkassumun syntymiseen, pääsin käymään kuvaamassa miehen saapuessa töistä kotiin. Aurinko oli laskenut jo aikoja sitten mutta taivaanranta viipyili keltaisena ja aika tuntui pysähtyneen siniseen hetkeen. Kun pääsin starttaamaan pihasta, mittari näytti -28 astetta.

Koskella oli vielä virtaavaa vettä ja kaunis sumu leijui jäisen tumman veden pinnalla. Valo häipyi jo nopeaa vauhtia eikä pastillisävyistä ollut enää tietoakaan vaan maisema oli maalautunut jäiseen harmauteen. Kosken kosteassa ilmassa pakkanen puraisi poskia mutta nautin koko sydämestäni päästessäni pitkästä aikaa ulkoilemaan hyytävään keliin. Koskella oli niin kaunista, kun puun oksat nuokkuivat lumiviitan alla ja tumma vesi pyörteili uomassaan.

Kuvasin Samyang 14 mm laajakulmalla jalustan kanssa. Minulla olisi ollut myös 50 mm f/1.8 objektiivi mukana mutta ulkona oli niin kylmä, etten hirvinnyt vaihtaa objektiivia vaan tyydyin laajakulman tarjoamaan näkymään. Nyt kun katson kuvia huomaan, että itse pakkassumu olisi tarttunut kuvaan paremmin 50 mm objektiivilla, sillä laajakulma korostaa lähellä olevia kohteita ja näissä kuvissa pakkassumu jää taka-alalle. Jos pääsen vielä uudemman kerran kuvaamaan pakkassumua, pitää silloin muistaa kokeilla 50 mm objektiivia.

Kävin kuvaamassa koskea vielä toisestakin kohtaa. Siellä pakkanen oli jo jäädyttänyt lumisen jääkannen, jonka alla virtaava vesi kumisi. Jääpadon alkuja oli jo muodostunut ja muistelin yhtä pakkastalvea, kun jääpato nostatti joen veden harvinaislaatuisen korkealle. Valo oli jo katoamassa mutta nappasin muutaman kuvan ja suuntasin takaisin kotiin. Ajaessa ihailin sinertävää maisemaa ja ajattelin, että tämä ihana luminen metsä ja paukkuva pakkanen on juuri sitä mitä rakastan talvessa. Minun sielunmaisemaani.

Lisää tällaista kiitos!

-Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: