TUNNELMALLISIA NUOTIOKUVIA

Minun valokuvausintoni on ollut harmillisen hukassa enkä vakaasta aikomuksestani huolimatta ole saanut ikuistettua alkukesän hentoa värinäytelmää tai kirkkaan keltaisena loistavia voikukkapeltoja. Ennemmin olen pesänrakennusvietissäni pyörinyt kotipihassa ja yrittänyt saada tekemättömiä töitä tehtyä ennen uuden perheenjäsenen saapumista, vaikka se tuntuukin välillä loputtomalta työmaalta. Onneksi tämä blogin valokuvaus ei kuitenkaan ole vain minun aktiivisuudestani kiinni, ja välillä Sannan hieman patistellessa minäkin saan aikaiseksi tarttua kameraan. Yksi mukava paikka kuvailuun on Sannan mökillä.

Menimme tirpan kanssa viettämään Sannan mökille sateista alkukesän päivää. Hänen miehensä oli jälkikasvun kanssa kyläilemässä mummolassa, joten meillä oli mukava mahdollisuus kuvailuun. Sadepilvien välille sattui poutaisempi hetki, jolloin Sanna keksi, että voisimme tehdä nuotion ja harjoitella nuotiokuvien ottamista. Tuli on kiehtova elementti valokuvissa ja sen kuvaamista kannattaa harjoitella, sillä esimerkiksi Instagramissa on valtavasti tunnelmallisia nuotiokuvia, joista tulee sellainen fiilis, että tekisi vain mieli istua metsän keskellä nuotion äärellä tuijottamassa liekkeihin.

Valitsimme kuvauspaikaksi rannan tuntumasta kohdan, jossa saimme sommiteltua nuotion taustalle metsä- tai järvimaisemaa, ja kasasimme siihen tummista rantakivistä reunuksen. Sitten vain virittelimme sopivan kokoisista haloista nuotiota ja odotimme että liekit roihuaisivat valokuvauksellisina. Järvellä kulkeva sadekuuro sumensi kauempana näkyviä saaria mutta jätti onneksi meidät rauhaan.

Minä testailin Sannan Canon 5D Mark IV kameraa. Se on suurempi kuin minun käytössäni oleva 6D mutta täytyy sanoa, että se tuntuu tosi näppärältä käyttää eikä se ole liian painava käsivaralta kuvaamiseenkaan. 70–250mm Canonin zoomi tuo jouhevuutta sommitteluun, sillä kiinteän polttovälin 50mm kanssa olen tottunut liikkumaan edestakaisin hakien sopivaa asetelmaa mutta zoomin kanssa tarvitsee vain pyörittää rengasta. Mukavan näppärää! Suuremmat polttovälit mahdollistavat lisäksi kapean syväterävyysalueen käytön ja niillä saa kivasti nostettua yksityiskohtia esille taustasta.

Sannalla oli perinteinen kahvipannu, jonka virittelimme nuotiolle käppyräisen tikun nokkaan ja kuvasin sitä joka suunnalta. Tämän lisäksi näpsin myös kuvia, joissa Sanna kaataa kahvia kuksaan mutta ensi kerralla pitää ehkä keittää vähän vahvempaa kahvia, sillä tämän kertainen keitos vaikutti aika laimealta eikä välttämättä herätä kahvihampaan kolotusta! Kahvihetken lisäksi ikuistin vielä meidän makkaranpaistoa.

Kuviin sai tosi kivasti sitä eräilytunnelmaa jota haimmekin mutta se täytyy sanoa, että nuotiokuvauksen kanssa saa olla vikkelänä, sillä kuivat puut palavat nopeasti hiillokseksi eikä kaunis ilmoja nuoleva liekkimeri kestä pitkään. Jos siis suunnittelet pidempää kuvaussessiota, kannattaa varata reilusti halkoja. Lisäksi tuulen vaikutus kannattaa huomioida. Järveltä puhaltava tuuli meinasi pyyhkiä liekit sivuille ja vain muutamassa otoksessa lieskat kohosivat kauniisti ylöspäin kuin Aku Ankka -nuotiossa konsanaan.

Me pidimme tämän kuvaushetken pikaisena, sillä alimittainen kuvauskaveri odotti makkaranpaistoa malttamattomana. Myös järven yllä roikkuvat tummat pilvet muistuttivat, että poutainen hetki voi pian saada kostean lopun. Kerrankin sattui niin, että ilmojen haltiat olivat yhteistyökykyisiä ja saimme kuvailla ja paistaa makkarat rauhassa. Sillä hetkellä, kun kasailimme tavarat talteen ja olimme siirtymässä sisätiloihin, taivaalta alkoi tippua suuria pisaroita ja pian kunnon sadekuuro jytisi terassilankuilla. Kerrankin näin!

– Satu

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: