UPEA HALONÄYTELMÄ

Postauksen otsikko voisi ehkä ennemminkin olla upea halonäytelmä hakusessa, sillä olen monta vuotta toivonut, että nyt, kun minulla kerran on laajakulma, voisin ikuistaa sillä yhtä upean halonäytelmän, josta sain nauttia vuonna 2014. Olin hankkinut ensimmäisen järjestelmäkamerani juuri samana keväänä, kun toukokuun puolivälissä koko Suomen yllä komeili haloshow, josta tuli Ursan Taivaanvahti-sivustolle lähemmäs kaksisataa havaintoilmoitusta.

Upea haloilmiö.

Muistan, kuinka me silloin teimme keittiöremonttia ja olin ollut hakemassa jotain putken päätä rautakaupasta, kun kurvasin kotikadulle ja näin taivaalla erikoisia kaaria. Autosta noustuani tajusin, että auringon ympärillä hehkuu vaikka minkä näköistä rengasta ja juoksin sisälle hakemaan kameraa. Minulla ei ollut kuin kroppikennon 18–50mm objektiivi Canon 700D rungossa, mutta se sai kelvata.

Juoksentelin pitkin kotikatua ja sihtailin taivaalle naapureiden pihojen edessä. Jos joku katseli sitä puuhaa, sai varmaan ihmetellä mikä järki tuossa on… Halonäytelmä oli kertakaikkisen upea. Siinä oli nähtävissä lukemattomia eri halomuotoja, joita me sitten Satun kanssa yritimme tunnistella Taivaanvahdin havaintojen avulla.

Harmittaa edelleenkin, kun ei ollut laajakulmaa käytössä ja nämä kuvat ovat muutenkin vähän sellaisia räpsyjä. En vielä silloin kuvannut tavoitteellisesti ja tässä olen lähinnä vain yrittänyt kuvata kaiken, mitä taivaalla näin, enkä miettinyt valokuvien sommitelmia lainkaan. Lisäksi asutusalueella ja ilman mitään korkeampaa paikkaa, jonne mennä kuvaamaan, nämä jäivät todella laimeiksi verrattuna siihen, millainen taivasnäytelmä oli kyseessä. Haluan kuitenkin nyt jakaa ne täällä ja käydä läpi mitä tavallisia ja myös harvinaisempia haloja me Satun kanssa tunnistamme näistä kuvista.

Upea halonäytelmä 14.05.2014

Tässä kuvassa näkyy hyvin kuinka kirkas halonäytelmä oli kyseessä. Pilvisyys teki taivaasta vähän utuisen mutta kuvasta on nähtävissä helposti sivuaurinko, 22 rengas ja 22 asteen ylläsivuava kaari, 22 asteen allasivuava kaari, horisonttirengas sekä 46 asteen allasivuava kaari.  

Upea halonäytelmä vuonna 2014.

Kuvaushetkellä oli aamu ja aurinko loisti itäkaakossa. Lähdin kiertämään horisonttirengasta pitkin pohjoiseen ja tässä kuvassa näkyy harvinaisempi halo: 120 asteen sivuaurinko.

120 asteen sivuaurinko.

Uskoisin, että tässä kuvassa näkyy himmeänä harvinainen vasta-aurinko. Kuvan oikeassa reunassa kirkastumia, jotka näkyvät myös edellisessä kuvassa katulampun kohdalla. Näistä on  kuva ja kysymys lopussa.

Harvinainen haloilmiö: vasta-aurinko.

Kun kameraa kuljetti horisonttirengasta pitkin, löytyi toinen 120 asteen sivuaurinko. Tässä kuvassa horisonttirenkaan päällä näkyy selvästi toinen kaari, se on harvinainen Wegenerin vasta-aurinkokaari. Siinä kaksi kaarta risteävät horisonttirenkaan vasta-aurinkopisteessä, jolloin muodostuu myös harvinainen vasta-aurinko. Tässä kuvassa vasta-auringon kirkastumaa ei oikeastaan näy mutta Taivaanvahdissa se oli havaittu tästä halonäytelmästä ja väittäisin tosiaan että se näkyy tuossa aiemmassa kuvassa. Muistelen myös, että jotain tuossa horisonttirenkaassa näkyi noiden 120 asteen sivuaurinkojen lisäksi.

120 asteen sivuaurinko ja harvinainen Wagenerin vasta-aurinkokaari.

Kun kameran pyöritti takaisin auringon toiseen laitaan näkyi samat mitä ensimmäisessä kuvassa: sivuaurinko, 22 asteen rengas ja asteen ylläsivuava kaari, 22 asteen allasivuava kaari, horisonttirengas sekä 46 asteen allasivuava kaari.

Upea haloshow vuonna 2014.

Tämän halonäytelmän yhteyteen on ilmoitettu myös harvinaiset ilmiöt: Ylempi Lowitzin kaari ja alempi Lowitzin kaari. Ne näkyisivät säteinä sivuauringon lähellä mutta ainakaan meidän silmään ne eivät erotu näistä kuvista.

Sen sijaan uskoisimme, että harvinainen yläkovera Parryn kaari erottuu tässä 22 asteen ylläsivuavan päällä.

Harvinainen haloilmiö: yläkovera Parryn kaari.

Tässä kuvassa 22 asteen ylläsivuavan kaaren yläpuolella näkyy himmeä kaari. Se on todennäköisesti 46 asteen rengas, sillä siinä ei näy värejä eikä ylöspäin kaarevuutta, mikä taas viittaisi zeniittiympäristön kaareen, joka oli myös havaittu tämän halonäytelmän yhteydessä. 

Haloilmiö: 46 asteen rengas.

Lopuksi pitää vielä laittaa kuva-arvoitus. Eli tässä kuvassa näkyy pari kirkastumaa horisonttirenkaassa, joita emme osanneet tulkita. Jos joku tietää mitä ne ovat, niin olisi kiva kuulla! Kuvan oikeassa reunassa näkyy pohjoisen 120 asteen sivuaurinko. Vasemmassa laidassa näkyisi siis vasta-aurinko, jos se olisi tallentunut kuvaan. Kirkastuma näkyy monessa kuvassa ja niissä kaikissa tuo harsopilvi ei ole noin voimakas, joten uskoisimme että tuo kirkastuma on ihan todellinen ilmiö.

Kuva-arvoitus: harvinaisia haloja?

Yhteenvetona:

Kuvissa näkyvät yleiset halot:

 • 22 asteen rengas
 • Sivuauringot
 • 22 asteen ylläsivuava kaari
 • 22 asteen allasivuava kaari
 • Horisonttirengas
 • 46 asteen rengas
 • 46 asteen allasivuava kaari 

Harvinaisemmista haloista kuvissa näkyy:

 • Yläkovera Perryn kaari
 • 120 asteen sivuaurinko
 • Wagenerin vasta-aurinko kaari
 • Vasta-aurinko

Tämä halonäytelmä oli hyvin voimakas ja erilaiset renkaat ja kaaret erottuvat selkeästi taivasta vasten. Olemme kuitenkin Satun kanssa huomanneet, että jos kuvaa himmeää haloa, joka kuitenkin erottuu selvästi taivaalla, kameran näyttöön se tallentuu todella vaaleana. Kannattaakin säätää valotusta reilusti alaspäin, jolloin halo tallentuu selkeämpänä ja valoisuutta voi myöhemmin kasvattaa kuvankäsittelyn avulla.

Toivottavasti saisin joskus vielä nähdä vastaavanlaisen näytelmän! Olen kyllä joka vuosi muistanut ahkerasti katsella taivaalle, mutta en ole nähnyt juuri 22 asteen rengasta kummempaa näytöstä.

Bongasitko sinä tämän halonäytelmän 2014?

– Sanna

Ps. Tässä linkkejä Taivaanvahdin havaintoihin tästä haloilmiöstä, joita käytimme näiden kuvien halojen tunnistamisessa.

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/25682

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/25646

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/25740

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/48903

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/42889

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/39258

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/37863

Jaa tämä postaus:

Osallistu keskusteluun:

SINUA VOISI MYÖS KIINNOSTAA: